metafrasi banner

key, flats or square

nikita

New member
Ensure the valve is fully supported and capable of accepting increased weight and change of centre of gravity resulting from the addition of the gearbox combination.
This will make it easier to rotate the gearing to pick up on the valve stem, either key, flats or square.

Καλησπέρα,

μεταφράζω ένα τεχνικό κείμενο για actuators nwg τους οποίους μετέφρασα ως ενεργοποιητές και δεν καταλαβαίνω την παραπάνω πρόταση, συγκεκριμένα τις τελευταίες λέξεις, μπορεί κάποιος να βοηθήσει; Ευχαριστώ.

nickel

Administrator
Staff member
Καλωσήρθατε. Και χαρά στα κουράγια σας που δουλεύετε σ' αυτά τα δυσνόητα πράγματα.

Ρίξτε μια ματιά εδώ:
https://cameron.slb.com/-/media/cam/resources/2014/09/29/17/21/aop-5000-iom.ashx

Κάποιες περιγραφές ίσως σας δώσουν ιδέες που δεν καταφέρνουν να δώσουν σ' έναν παντελώς άσχετο σαν εμένα.

SBE

¥
Εγώ το καταλαβαίνω ως εξής:
This will make it easier to rotate the gearing to pick up on the valve stem for either key type, flats key or square key.

Που το καταλαβαίνω ότι με τον τρόπο που περιγράφει πιο πριν γίνεται πιο εύκολη η περιστροφή της βαλβίδας για κάθε τύπο σύνδεσης.
Όπου χρησιμοποιώ τη λέξη σύνδεση γιατι δεν ξέρω πώς λένε οι μαστόροι το μικρό κομμάτι μέταλλο που μπαίνει για να σφηνώσει ο άξονας και ο τροχός σε ένα σύστημα μετάδοσης (αγγλιστί shaft key και μπορεί να είναι τετραγωνικής διατομής, square key, ή παραλληλόγραμμης διατομής, flat key). Να μια εικόνα με κάθε επιφύλαξη φυσικά γιατί μπορεί να το έχω καταλάβει όλο λάθος.
key_nomen.jpg

Εγώ πάλι αναρωτιέμαι μήπως το key έπρεπε να είναι keyed, άρα όλη η φράση σημαίνει «είτε (διαμορφωμένο) με οδηγό, είτε επίπεδο/επίπεδων επιφανειών, είτε τετράγωνο».

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εγώ θα συμφωνήσω με την SBE και επειδή ούτε εγώ γνωρίζω την ορολογία (αν υπάρχει) για το συγκεκριμένο ματζαφλάρι, θα το έλεγα «σφήνα» και θα τελείωνα τη μετάφραση κάπως έτσι: ... με σφήνα είτε ορθογώνιας, είτε τετραγωνικής διατομής.

nikita

New member
Θαυμάσια, θα το γράψω έτσι. Σας ευχαριστώ πολύ όλους.

pontios

Well-known member
On a side note, γιατί αναφέρεται ως "flats" key (και οχι ως flat key?);

"This will make it easier to rotate the gearing to pick up on the valve stem for either key type, flats key or square key".

Shaft Keys, sometimes called Sunk Keys are used in power transmission to trans-
mit torque between a shaft and a shaft mounted component such as a gear or
pulley.
Both the shaft and the component must be machined with a keyway of the
appropriate size and style for the key to be used.
Shaft keys are available in a
variety of types and include Parallel Keys, Square Keys, Flat Keys, Rectangular
Keys, Woodruff Keys, Plain Taper Keys, Gib-Head Taper Keys, Perpendicular Pins
and the Feather Key.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Χμμ, αν και δεν έχω την παραμικρή ιδέα, εμένα θα με ανησυχούσε περισσότερο η ταυτόχρονη αναφορά του Flat και του Rectangular key -- όμως εδώ είναι ίσως και η λύση: όλες μαζί οι ορθογώνιες διατομές να αναφέρονται ως Flats.

pontios

Well-known member
Χμμ, αν και δεν έχω την παραμικρή ιδέα, εμένα θα με ανησυχούσε περισσότερο η ταυτόχρονη αναφορά του Flat και του Rectangular key -- όμως εδώ είναι ίσως και η λύση: όλες μαζί οι ορθογώνιες διατομές να αναφέρονται ως Flats.

Ίσως, αλλά δεν είναι καλά διατυπωμένο.

Και κάτι άλλο που με ξενίζει ..."to pick up on the valve stem" (which means to become aware of the valve stem? - how "on" insinuated itself into the text is anyone's guess).