metafrasi banner

Keep product X out of (the) reach of children!

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ποια απόδοση προτιμάτε γι' αυτήν την τόσο συνηθισμένη προειδοποίηση;

Κοίτα να δεις, όλως τυχαίως προσφάτως μου έτυχε, με κάτι αγροχημικά. Έβαλα το εξής:

Να φυλάσσεται σε μέρος απρόσιτο στα παιδιά.

Το Μακριά από παιδιά δεν μου κάνει, ας με συγχωρήσουν οι οπαδοί του.

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ συνήθως βάζω το «Φυλάξτε το μακριά από παιδιά». Αλλά δεν θα με πείραζε να γράψω το πιο φλύαρο «Φυλάξτε το σε μέρος που δεν φτάνουν τα παιδιά».

Η φράση που πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία των φαρμάκων, σύμφωνα με τον ΕΜΑ, είναι: Να φυλάσσεται σε θέση, την οποία δεν βλέπουν και δεν προσεγγίζουν τα παιδιά (δηλαδή Keep out of the sight and reach of children). Το φύλλο οδηγιών πρέπει να γράφει Το φάρμακο αυτό πρέπει να φυλάσσεται σε μέρη που δεν το βλέπουν και δεν το φθάνουν τα παιδιά.

nickel

Administrator
Staff member
Έχω κάποια γλωσσικά μικροπροβλήματα:

Να φυλάσσεται σε θέση, την οποία δεν βλέπουν και δεν προσεγγίζουν τα παιδιά.
Το κόμμα πρέπει να αφαιρεθεί (σύμφωνα τουλάχιστον με το νέο συντακτικό) αφού η αναφορική είναι προσδιοριστική.
Το ρήμα προσεγγίζω δεν είναι το καλύτερο. Θα έπρεπε να αφήσουν ήσυχο το λόγιο και να πάνε κατευθείαν στο φτάνω. Άρα:
Να φυλάσσεται σε θέση την οποία δεν βλέπουν και δεν φτάνουν τα παιδιά.

Το φάρμακο αυτό πρέπει να φυλάσσεται σε μέρη που δεν το βλέπουν και δεν το φθάνουν τα παιδιά.

Καλύτερες επιλογές:
σε μέρη όπου δεν το βλέπουν και δεν το φτάνουν τα παιδιά
σε μέρη που δεν βλέπουν και δεν φτάνουν τα παιδιά
σε μέρη που δεν τα βλέπουν και δεν τα φτάνουν τα παιδιά

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η δική μου εκδοχή, πριν ρωτήσω εδώ, ήταν:

Φυλάξτε το Χ μακριά από τα χέρια των παιδιών!

Έχω κάποια γλωσσικά μικροπροβλήματα:
Προφανώς έχεις δίκιο, αλλά μακάρι να ήταν αυτά τα μόνα προβλήματα που έχουν τα επίσημα πρότυπα του ΕΜΑ!

Να φυλάσσεται σε μέρος απρόσιτο στα παιδιά.
Κι εγώ κάτι τέτοιο θα έβαζα, αν μπορούσα: Το Χ πρέπει να φυλάσσεται σε σημείο απρόσιτο στα παιδιά.

daeman

Administrator
Staff member
...
Το «μακριά από το στόμα» είναι προφύλαξη κυρίως για τα πολύ μικρά παιδιά, γιατί τα μεγαλύτερα συνήθως εφευρίσκουν και άλλες χρήσεις, όχι στοματικές. Συxνά μιμούνται τους γονείς κι έχω ακούσει περιπτώσεις επάλειψης με φαρμακευτικές αλοιφές, επειδή το παιδί πέρασε την αλοιφή για καλλυντική κρέμα.

Επίσης, εκτός από τη φύλαξη του φαρμάκου ή της όποιας ουσίας —γιατί η προειδοποίηση αυτή δεν μπαίνει μόνο στα φάρμακα— καλό είναι και η χρήση να γίνεται μακριά από τα παιδιά, όχι μόνο από το στόμα ή τα χέρια τους αλλά και από τα βλέμματά τους, ή τουλάχιστον με την αυστηρή παρακολούθηση των γονιών ή όποιων τα προσέχουν. Γι' αυτό και το γενικότερο «(κρατήστε το Χ) μακριά από τα παιδιά» νομίζω πως είναι και ασφαλέστερο, τόσο για τα παιδιά όσο και για τον μεταφραστή.

Έχετε δει παιδάκι που ακόμα δεν περπάτησε να ρουφάει με καλαμάκι το υγρό από τη σφουγγαρίστρα; Όταν το είδα κι αυτό (ευτυχώς όχι στα δικά μου), είπα ότι τα είδα όλα, τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εντελώς απίθανη χρήση που σκαρφίστηκε εκείνο το διαολάκι. Warning, it may be used by nuts (yes, nuts, however temporarily, in mind and stature).

nickel

Administrator
Staff member
Έχετε δει παιδάκι που ακόμα δεν περπάτησε να ρουφάει με καλαμάκι το υγρό από τη σφουγγαρίστρα;

Έτσι και στο εισαγωγικό βίντεο της σειράς Shameless βλέπουμε τον μικρό Λίαμ Γκάλαχερ να βουρτσίζει τα δόντια του στο νερό της τουαλέτας. Πού να πρωτοβάλεις προειδοποιήσεις...

daeman

Administrator
Staff member
... Πού να πρωτοβάλεις προειδοποιήσεις...

Στο κούτελο του γονιού ή του όποιου επιβλέποντα, με τατουάζ, να τη βλέπει όποτε κοιτάζεται στον καθρέφτη:
«Το νου σου στο παιδί!»

Κάποτε θα 'ρθουν - Παύλος Σιδηρόπουλος

SBE

¥
Εγώ έχω δει στον υπόγειο στο Λονδίνο μωρό να γλείφει το πάτωμα του βαγονιού.
Μετά από αυτό κατάληξα ότι ζω ανάμεσα σε μεταλλαγμένους ανθρώπους που δεν καταλαβαινουν από μικρόβια.

crystal

Moderator
Έχοντας μεταφράσει τη φράση δεκάδες φορές, έχω καταλήξει κι εγώ στο "Φυλάξτε το προϊόν μακριά από παιδιά".
Το "φυλάξτε" για δύο λόγους: αφενός έχει την έννοια του αποθηκεύω, αφετέρου την έννοια του φυλάω-μην-το-πιάσουν-στα-χέρια-τους-κι-έχουμε-τράβαλα. Δηλαδή πρέπει το μαραφέτι να είναι μακριά τους είτε βρίσκεται στη μόνιμη θέση του, είτε το έχεις βγάλει έξω και το έχεις παρατήσει στον πάγκο της κουζίνας.
Το "απρόσιτο" δεν με καλύπτει, γιατί εσύ μπορεί να θεωρείς ότι το μέρος είναι απρόσιτο, αλλά όταν το διαόλι έχει κάνει τα συρτάρια σκάλα κι έχει καταφέρει να ανέβει πάνω στην κομότα, συνειδητοποιείς ότι η έννοια του απρόσιτου είναι σχετική και άπιαστη. Οπότε, "μακριά" καλοί μου γονείς, έκφραση γενική και αόριστη, και είναι δική σας δουλειά να σκεφτείτε πώς θα το πετύχετε.

Φυσικά "τα παιδιά" είναι μια ακόμη πολύ σχετική έννοια. Ένα από τα πιο τρομακτικά γεγονότα της ζωής μου, που το θυμάμαι ακόμα και με πιάνει ρίγος, συνέβη όταν ήμουν στην τρυφερή ηλικία των 25. Χριστούγεννα στο σπίτι, ο μπαμπάς είχε πάθει μια μόλυνση στο μάτι κι έβαζε σταγόνες. "Κρίσταλ βάλε μου τις σταγόνες" - "Ναι μπαμπά". Αρπάζει το αστέρι το μπουκαλάκι από το πάσο της κουζίνας, αράζει ο φάδερ με το κεφάλι πίσω στον καναπέ, και πάω από πάνω του με το μπουκάλι στο χέρι. Τη στιγμή που το έχω γείρει πάνω από το μάτι του, κάποιος άγγελος αποφασίζει να στείλει τη μαμά ακριβώς από πίσω για να βγάλει τα σκουπίδια. Η μαμά αρχίζει να ουρλιάζει και μου αρπάζει το χέρι. Κοιτάζω απορημένη μια τη μαμά και μια το μπουκαλάκι.

Κόλλα κρυσταλλική.

daeman

Administrator
Staff member
...
Ναι, σωστό αυτό με το «φυλάξτε», φυλάξτε το προϊόν, φυλάξτε και τα παιδιά σαν τα μάτια σας (εεε, χμμμ, γκουχ γκουχ ;-\), φυλάτε και τα ρούχα σας να 'χετε τα μισά.

Το «απρόσιτο» για τα παιδιά δεν επιτυγχάνεται εύκολα, καθώς αψηφούν τους φυσικούς νόμους (ίσως επειδή δεν τους γνωρίζουν ακόμα :-\), γιατί ιδίως όταν βρίσκονται στην ηλικία της ανακάλυψης, είναι γενικά άπιαστα και άπαιχτα, σε κλάσματα του δευτερολέπτου έχουν φτάσει εκεί που δεν θα περίμενες ποτέ ότι θα έφταναν.

... Κόλλα κρυσταλλική.

Σπανακόπιτα με Jif και γεμιστά με Palmolive :whistle:

Τι ήθελες, να τον ξεματιάσεις τον άνθρωπο; :p