metafrasi banner

Jābir ibn Hayyān (Geber)

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
O Άραβας ή Πέρσης Abu Musa Jābir ibn Hayyān θεωρείται ο πρώτος αλχημιστής (τον 8ο μ.Χ. αιώνα) και ήταν γνωστός στη Δύση με το εκλατινισμένο όνομά του, Geber. (Geber ήταν, βασικά, η απόδοση του Jābir).

Γνωρίζετε αν υπάρχει και κάποια εξελληνισμένη απόδοση του Geber;
 

Earion

Moderator
Staff member
Στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, λήμμα Γκεμπέρ ή Γεβέρτος. Άραψ αλχημιστής, βλ. Δζαβέρ μπεν Χαγιάν ες Σουφύ. Το λήμμα Δζεβέρ έχει κάποια έκταση.
 
Το -Δζ- εδώ αποδίδει το -τζ- βέβαια. Είναι το γράμμα που προφέρεται τζ (παχύ) στα περσικά και τα κλασικά αραβικά, γκ στην Αίγυπτο και, νομίζω, στη Συρία.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μερσί. Μαρίνε, πώς αποδίδεται το όνομα στα αραβικά;

Χμμ... Γεβέρ-τ-ος... Έψαξα όλους τους συνδυασμούς με αρχικό Γ και Τζ, με -α- και -ε- και -αί- και -ή-, αλλά το αρχικό Δζ- και εκείνο το ψηλοκρεμαστό -τ- στην κατάληξη δεν τα σκέφτηκα... Μωρέ απλογράφηση και πάλι απλογράφηση... :)

Πάντως, στο νέτι έναν Γ-έ-βερτο βρίσκω όλον κι όλον, κι αυτόν από λάθος αιώνα.
 
Τζαμπίρ ή αν προτιμάς Τζααμπίρ (είναι αυτό το μακρό φωνήεν...) στα αραβικά, Τζαμπέρ μάλλον στα περσικά. Εγώ όμως δεν είμαι αραβομαθής ε;
 

nickel

Administrator
Staff member
Στον Πάπυρο, ο Κ. Καγκαράκης (καθηγητής στο ΕΜΠ) έχει γράψει ένα μονόστηλο λήμμα για τον Γκεμπέρ, εκλατινισμένο τύπο του Τζεμπίρ. Στο λήμμα αλχημεία αυτός γίνεται Τζέμπιρ. Στα πιο δεύτερα ονόματα Κινέζων και Αράβων (συχνά και στα πρώτα) έχουμε στις δυτικές γλώσσες πολλές και διάφορες μεταγραφές. Μην ψάχνεις να βρεις την εγκυρότερη, αρκεί εσύ να ακολουθείς έναν μπούσουλα.
 
Top