metafrasi banner

infographic = πληροφοριογράφημα, πληροφοριακό γράφημα

daeman

Administrator
Staff member
Συνάντησα πάλι τις προάλλες τον όρο infographic, μια σύνθεση των information και graphic, διαφανή λόγω της μεγάλης διάδοσης της σύντμησης του information σε info.

Στη Γουικιπίντια βρίσκω τον εξής ορισμό:
Information graphics or infographics are graphic visual representations of information, data or knowledge. These graphics present complex information quickly and clearly, such as in signs, maps, journalism, technical writing, and education. With an information graphic, computer scientists, mathematicians, and statisticians develop and communicate concepts using a single symbol to process information.

Infographic δηλαδή είναι η συνοπτική, παραστατική παρουσίαση πληροφοριών, δεδομένων ή γνώσης, χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση κειμένου. Τα πρώτα δείγματα εμφανίζονται στην προϊστορία, πολύ πριν την εμφάνιση της γραφής, με τις βραχογραφίες και τους χάρτες.

Περισσότερα για την εξέλιξη και τη διάδοσή τους μπορείτε να διαβάσετε στη W. Εδώ μας ενδιαφέρει κυρίως η απόδοση του όρου στα ελληνικά, που ενώ περίμενα να έχει μεταφραστεί, ξαφνιάστηκα όταν διαπίστωσα ότι χρησιμοποιείται αμετάφραστος σε πολλές ελληνικές ιστοσελίδες (χιλιάδες τάζει στην αρχή ο γκούγκλης, αλλά τελικά εμφανίζει μόνο 364).

Η προφανής μονολεκτική απόδοση πληροφοριογράφημα έχει ευρήματα, ελάχιστα όμως (7 ευρήματα, από τρεις μόνο πηγές), όπως και το πληροφοριακό γράφημα (6 ευρήματα από τέσσερις πηγές). Ανάμεσα στα τελευταία βρήκα και μια ελληνική εταιρεία που ειδικεύεται στην κατασκευή τους, στον ιστότοπο της οποίας γράφει:
Πληροφοριακό γράφημα είναι μια σύνθεση που περιλαμβάνει κείμενο, εικόνα, τυπογραφία και ενδεχομένως σκίτσο με στόχο να αποδώσει με πιο εύληπτο και συμπυκνωμένο τρόπο μια είδηση. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι αποτελεί μια σμίκρυνση εφημερίδας με ένα μόνο θέμα. Η αναγκαιότητα των πληροφοριακών γραφημάτων σε ένα σύγχρονο μέσο ενημέρωσης έγκειται στη συνθήκη της ασταμάτητης και εκρηκτικής ροής πληροφοριών προς τον αναγνώστη, του οποίου ο χρόνος είναι πεπερασμένος. Με την οπτικοποίηση ενός μεγάλου όγκου πληροφοριών μέσα σε λίγα εκατοστά καθίσταται πλέον δυνατή η άμεση λήψη από τον αναγνώστη των πληροφοριών που τον ενδιαφέρουν. Τα πληροφοριακά γραφήματα όμως δεν πρέπει να συγχέονται με τη λογική της “fast food” ενημέρωσης και αυτό γιατί παράλληλα με την άμεση ενημέρωση που προσφέρουν, ο όγκος των πληροφοριών που συμπυκνώνουν τα καθιστά, για όσους έχουν τον απαιτούμενο χρόνο γοητευτικά εργαλεία γνώσης και ερεθίσματα περαιτέρω εξερεύνησης του σύγχρονου κόσμου.

Μου αρέσουν και οι δυο αυτές αποδόσεις, παρά τον αρχικό μου δισταγμό που οφείλεται στο γεγονός ότι έχω συνηθίσει τη λέξη γράφημα με τη μαθηματική σημασία της γραφικής παράστασης.

Εσείς τι λέτε; Θα υποκύψουμε στην ανεξέλεγκτη διάδοση του αμετάφραστου infographic ή μπορούμε ακόμη να το προλάβουμε; Εγκρίνετε αυτές τις αποδόσεις ή έχετε να προτείνετε κάτι άλλο;


Eπειδή ένα νήμα γίνεται συνήθως πιο παραστατικό και εύληπτο με την κατάλληλη εικονογράφηση ορίστε ένα από τα πιο φιλόδοξα πληροφοριογραφήματα, σχεδιασμένο από τους Carl Sagan και Frank Drake με σκοπό να γίνει αντιληπτό από εξωγήινα πλάσματα που ενδέχεται να το συναντήσουν στο ταξίδι των Pioneer 10 και Pioneer 11, των μη επανδρωμένων διαστημικών σκαφών που εκτοξεύτηκαν το 1972 και 1973, πάνω στα οποία έχει τοποθετηθεί.


Επίσης, ένα βιντεάκι του 2002 από τους Νορβηγούς Röyksopp για το τραγούδι τους "Remind Me", φτιαγμένο αποκλειστικά από κινούμενα πληροφοριογραφήματα, που απ' ό,τι διαβάζω στη Γουικιπίντια, ήταν από τα πρώτα του είδους και βοήθησε πολύ στη διάδοση της χρήσης τους τα τελευταία χρόνια:


Και άλλα δυο εντυπωσιακά πληροφοριογραφήματα:
UK Government Spending and Debt Mountain κι ένα εξαιρετικά πρωτότυπο βιογραφικό πληροφοριογράφημα.
 
Last edited:

nickel

Administrator
Staff member
Ωραίο, χορταστικό (ευτυχώς δεν έχω φάει ακόμα για μεσημέρι). Γέλασα με το βιογραφικό πληροφοριογράφημα, επειδή κάποτε, για μια δουλειά στην οποία δεν είχα καμιά ελπίδα να με πάρουν, έστειλα βιογραφικό με τη μορφή χρονογραμμής (timeline). Τώρα αυτός μού έβαλε ιδέες (αν και όχι πια για βιογραφικό)...
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Μια εξαιρετική σειρά πληροφοριογραφημάτων που παρουσιάζουν παραστατικά πληροφορίες για τα γεγονότα στον πλανήτη. Με μια προσωπική νότα, μια συγκεκριμένη περίοδο: από τη μέρα που γεννήθηκε ο καθένας μας μέχρι σήμερα. Που μας βάζει σε σκέψεις...

Your life on earth

Explore BBC Earth's unique interactive, personalised just to you.

Find out how, since the date of your birth, your life has progressed; including how many times your heart has beaten, and how far you have travelled through space.

Investigate how the world around you has changed since you've been alive; from the amount the sea has risen, and the tectonic plates have moved, to the number of earthquakes and volcanoes that have erupted.

Grasp the impact we've had on the planet in your lifetime; from how much fuel and food we've used to the species we've discovered and endangered.

And see how the BBC was there with you, capturing some of the most amazing wonders of the natural world.

Explore, enjoy, and share with your friends either the whole page, or your favourite insights.
This is your story, the story of your life on earth.

BBC Earth's Your life on earth is based on the following
sources.
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Late celebrations. Groundhog Day was last Tuesday, February the 2nd. :-)

And in case anyone was wondering, no, Punxsutawney Phil Did Not See His Shadow. An early spring is the forecast!



That's not an infographic; it's graphic info, pictorial and picturesque, shadows and all.
 
Top