Ο τίτλος όντως, κι εμένα με παρέπεμψε στη χτεσινή συζήτηση περί συνόψεων. Όμως χτες που το διάβασα μου φάνηκε ότι το περιεχόμενο του άρθρου ήταν ολίγον εκτός θέματος, δηλαδή αναφέρεται πολύ λίγο στο ιντερνέτ και πιο πολύ στις απλήρωτες μαθητείες που είναι ένα ζήτημα που απασχολεί το ΗΒ, αλλά δεν έχει σχεση με το διαδίκτυο, οπότε πήγα στη συνέντευξη που παραπέμπει για περισσότερα:
Jaron Lanier: The Internet destroyed the middle class
Η οποία αναφέρει μερικά ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά με απογοήτευσε ελαφρώς. Ναι, η Κόντακ είχε 140.000 υπαλλήλους, αλλά την εποχή που μεσουρανούσε η Κόντακ δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα και μπορεί κανείς να πει ότι σήμερα η Νόκια έχει 100.000 υπαλλήλους που δεν τους είχε τη δεκαετία του '60.
Στους κλάδους που ασχολούνται με το γράψιμο, που αναφέρει το αρχικό άρθρο, το ότι υπάρχει ανταγωνισμός που κατεβάζει τις αμοιβές οφείλεται στο ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορούν να γράψουν ένα άρθρο, και το κάνουν για χόμπι. Αυτό είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της παιδείας. Και δεν είναι και τόσο νέο φαινόμενο.
Παλιότερα που έκανα ένα φεγγάρι στα ΜΜΕ διαπίστωσα ότι στην Ελλάδα ήταν γενικευμένο φαινόμενο να εργάζονται στις εφημερίδες και την τηλεόραση νέοι άνθρωποι που πληρώνονταν περιστασιακά, ήταν ευτυχείς που έβλεπαν το όνομά τους τυπωμένο και τους φούσκωναν τα μυαλά με ιδέες ότι θα γίνουν διάσημοι μια μέρα. Οι πιο πολλοί δούλευαν με αυτό τον τρόπο όσο οι γονείς τούς συντηρούσαν κι όσο δεν είχαν ευθύνες. Όταν πλησίαζαν τα 30 το έπαιρναν απόφαση ότι χρειάζονταν μια σταθερή δουλειά και άφηναν τα ΜΜΕ.
Δυστυχώς πρέπει να σταματήσω εδώ, αλλά θα επανέρθω.