metafrasi banner

hunting and pecking

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Στα μαθηματικά ενός βιβλίου με οικονομικό/χρηματιστηριακό περιεχόμενο υπάρχει η εξής αναφορά, που συγκρίνει τις μεθόδους επίλυσης δύο εξωτερικά όμοιων προβλημάτων:

In principle, both problems can be solved by hunting and pecking—but only in principle.

Στη συνέχεια, το βιβλίο εξηγεί ότι η διαφορά συνίσταται ότι στη μια περίπτωση χρησιμοποιείται γραμμικός προγραμματισμός και στην άλλη τετραγωνικός.

Για το hunting and pecking, το Urban έχει έναν ορισμό που δεν ταιριάζει εδώ: (Also known as H and P.) Hunting and Pecking refers to somebody who is extremely slow at typing. The way H and P-ers type is searching the keyboard row by row finding the key to press, then hitting that key and repeating the process. Some people such as myself find this extremely irritating because you just would like to get up, punch the typer in the head, sit down and began typing at 1000+ words a minute.

Εγώ θα έλεγα ότι εδώ ταιριάζει κάτι σαν διαδοχικές δοκιμές ή διαδοχικές προσεγγίσεις, αλλά τι λέτε και εσείς;

Ψηφίζω "διαδοχικές προσεγγίσεις", διατηρώντας βέβαια και μια επιφύλαξη για το τι προκύπτει από τα συγκεκριμένα συμφραζόμενα. Η μέθοδος της δοκιμής και πλάνης αναφέρεται περισσότερο σε περίπτωση που υπάρχει πεπερασμένος αριθμός δυνατοτήτων. Όσο αποκλείεις κάποιες, μένουν λιγότερες και επομένως πλησιάζεις το σωστό. Προχωράς μέσω αποκλεισμού των δεδομένων πιθανών λύσεων, κάτι σαν την εις άτοπον απαγωγή. Η μέθοδος των διαδοχικών προσεγγίσεων είναι κάτι διαφορετικό. Η προσέγγιση έχει κατεύθυνση: συσφίγγεις τον κλοιό γύρω από τη σωστή λύση. Είναι νομίζω αυτό που θα έκαναν οι περισσότεροι για να βρουν με το μυαλό τους την κατά προσέγγιση τετραγωνική ρίζα ενός μεγάλου αριθμού.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Κι εγώ αυτό χρησιμοποιώ προσωρινά, αλλά η μέθοδος που περιγράφεις, ιδίως μάλιστα για τις τετραγωνικές ρίζες έχει ήδη δικό της όνομα: iterative method/iteration και παρ' ημίν απλώς επαναληπτική μέθοδος (που λειτουργικά είναι βέβαια ίδια με αυτή την κυνηγοσυλλεκτική μέθοδο). Χμμμφφ!