metafrasi banner

have the chops for something

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Slang. To have technical skills at playing an instrument.Ψάχνω μια ανάλογη ιδιωματική έκφραση στα ελληνικά που να περιέχει κάτι σχετικό με σημείο του σώματος, όχι απαραίτητα τα παΐδια.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Υπάρχουν διάφοροι συνδυασμοί με δάχτυλα, π.χ. επιδέξια, μαγικά κ.ά. δάχτυλα, αλλά ιδιωματική έκφραση...:s

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Να προσθέσω και τη μεταφορική έννοια. Συγγνώμη που δεν το είπα αμέσως, στο κείμενό μου λέγεται μεταφορικά, δεν αφορά μουσικά όργανα.

To have guts, resilience, staying power, or other forms of fortitude.

Αυτό μπορούμε να το συσχετίσουμε με κάποιο μέρος του σώματος;

bernardina

Moderator
Δεν κατάλαβα αν το ζητούμενο είναι η δεξιότητα ή η αντοχή/σθένος. Γιατί, αν ισχύει το δεύτερο, τα κότσια είναι μέρος του σώματος.
Μπορείς να γίνεις πιο σαφής;

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Οποιοδήποτε από τα δύο με βολεύει. Ο διάλογος είναι ο εξής:

-I think I'm gonna do okay here.
-Are you sure you have the chops for it?

Μπορεί να τον ρωτήσει, "Σίγουρα έχεις την αντοχή;" ή "Σίγουρα έχεις την ικανότητα;" Δεν μ' ενδιαφέρει ποιο από τα δύο, αρκεί να είναι μια έκφραση που περιέχει σημείο του σώματος, όπως το chops στα αγγλικά.

bernardina

Moderator
Αντέχει το στομάχι σου;
Έχεις άντερα;
Έχεις τα κότσια;
Το λέει η καρδιά σου;

Καλημέρα, Άλεξ! Θα βοηθούσε νομίζω αν μας έλεγες και πού είναι αυτό το here. Τι πάει να κάνει δηλαδή; Γιατί άλλο να πέσει από γκρεμό στη θάλασσα, για το οποίο θέλει κότσια και άλλο να πάει στον γιατρό ή παίζει μουσικό όργανο.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Στο fat camp, όπου μπήκε υποχρεωτικά για δίαιτα. Οπότε αυτό το "I'm gonna do okay here" είναι διφορούμενο. Μπορεί να εννοεί ότι θ' αντέξει την πείνα ή μπορεί να εννοεί ότι θα βρει τρόπο να παρακάμψει τους κανόνες.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ε, τότε, τα εντοσθίων σημαντικά είναι σχεδόν μονόδρομος...

Νομίζω τότε το "Έχεις το στομάχι γι' αυτό;" είναι το καλύτερο, γιατί παραπέμπει και στα κότσια και στο ότι είναι χοντρός.