metafrasi banner

handsomeness

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Πώς θα αποδίδατε το handsomeness στον διάλογο που ακούμε σε αυτό το κλιπάκι;

Ο διάλογος είναι:

"You're asking, Did I always want to have sex with men? Yes. Are you asking, Did I think about it when we were together? Yes."

"Well, there's a handsomeness to you. . . alright, maybe that wasn't the right [word]."
Though somewhat insulted, Hannah tells Elijah she's "very, very happy" for him.
"But I do wish that maybe you could have figured this out a little bit sooner. Like maybe when we were at liberal arts college, because there were a lot of gay men there."

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Αν καταλαβαίνω σωστά, ο ομιλητής αποκαλύπτει στη φίλη του ότι αισθάνεται πιο κοντά στο δικό του φύλο, οπότε προτείνω την κομψευτικότητα.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ναι, αλλά δεν υπάρχει τέτοια λέξη, σωστά;

Ούτε εγώ έχω πιάσει ακριβώς τι εννοεί ο τύπος. Υποθέτω ότι εννοεί ότι η συγκεκριμένη κοπέλα, που όμορφη δεν τη λες με τίποτα, δεν του ξυπνούσε μέσα του αντανακλαστικά που έχουν σχέση με τη θηλυκότητα.

Παρέλειψες ένα κομμάτι του διαλόγου. Μετά την πρώτη ατάκα του τύπου και πριν τη δεύτερη, η κοπέλα ρωτάει:

- So how were you able to have sex with me?
Οπότε αυτός πολύ λογικά απαντάει:
- Well there is a handsomeness to you...

Δηλαδή:
- Μα τότε πώς μπόρεσες να κάνεις σεξ μαζί μου;
- Να, έχεις κάτι το ελκυστικό... καλά, ίσως να μην είναι η σωστή λέξη...

Προσπαθεί δηλαδή να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, και της λέει ότι είναι κάπως ελκυστική κι ας μην είναι, ένα λευκό ψέμα λέει ο άνθρωπος.

Αντρική ομορφιά; (αυτό το λέμε σίγουρα).

Αρρενωπότητα; (μπα, όχι το δεύτερο μάλλον).

Ακριβώς αυτό που λες, εννοεί, Άλεξ. Είχε κάτι το αντρικό η κοπέλα και γι' αυτό τον έλκυε.

Εμείς δεν έχουμε διάκριση στο όμορφο σε αντρικό και γυναικείο ή ουδέτερο, οπότε είναι δύσκολο να το κρατήσεις, κατά τη γνώμη μου.

Θα μπορούσε και αντρίλα, σε άλλο ρέτζιστερ.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Α, εγώ νόμισα ότι το handsomeness το λέει η κοπέλα... Άκυρη η πρώτη απάντησή μου.

Το ελκυστική που λέει η Αόρατη μια χαρά φαίνεται τότε. Η αρρενωπότητα του Άζι φεύγει πολύ (δεν θα κολάκευε την κοπέλα). Αν θέλουμε πιο περίεργη λέξη, ίσως κάτι σαν τραβηχτικότητα.

(Αν ήταν στην Ελλάδα, θα μπορούσε να πει «έχεις μια κλασική ομορφιά» και τρέχα γύρευε μετά...)

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ναι, δεν τα είπα όλα, επειδή έβαλα το βίντεο για να σχηματίσει κάποιος τη σωστή εικόνα.

Η πρώτη μου σκέψη ήταν να το αποδώσω "Έχεις μια κάπως αρρενωπή ομορφιά", αλλά επειδή η λέξη handsomeness δεν αποκλείει να χαρακτηρίζει και γυναίκες, σκέφτηκα μήπως είναι πολύ βαρύ το "αρρενωπή" -- στην πραγματικότητα, όμως, μάλλον αυτό εννοεί ο τύπος: "Είσαι ελκυστική, αλλά καθόλου θηλυκή".

Εμένα μου ήρθε στο μυαλό το μπρούτο, αλλά δεν το βρίσκω στο ΛΚΝ και πρέπει να εξαφανιστώ πάλι. :(

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Υπάρχει και το "μπρουτάλ", όμως, που είναι γνωστό ακόμα και στο slang.gr.

Δεν σημαίνει το ίδιο.

Μπρουτάλ είναι ο πολύ αρρενωπός, ο πρωτόγονος, ο ουγκ άντρας. :)

Κι αν λέγαμε

- Να, έχεις μια ομορφιά κάπως ιδιαίτερη...

και τρέχα γύρευε σε τι συνίσταται η ιδιαιτερότητα (προφανώς στο ότι του θύμιζε άντρα).

daeman

Administrator
Staff member
[...]

- You're asking, Did I always want to have sex with men? Yes. Are you asking, Did I think about it when we were together? Yes.
- So how were you able to have sex with me?
- Well, there's a handsomeness to you. . . alright, maybe that wasn't the right [word].

- Ρωτάς αν πάντα ήθελα να κάνω σεξ με άντρες; Ναι. Ρωτάς αν το σκεφτόμουν αυτό όταν ήμασταν μαζί; Ναι.
- Τότε, πώς κατάφερνες να κάνεις σεξ μαζί μου;
- Να σου πω, έχεις μια
αδρότητα... εντάξει, ίσως δεν χρησιμοποίησα την κατάλληλη λέξη...
- :rolleyes: :mad:

Ανάμεσα στην ανδρότητα που ίσως είχε στο νου του (όπως λέει η Άλεξ στο #3 κι ο Αζιμούθιος στο #5) και την αβρότητα που εκείνη ίσως ήθελε ν' ακούσει, ο τύπος τα 'κανε σαλάτα και την έστειλε για βρούβες την κοπέλα. Επειδή η αντρίλα (ή η βαρβατίλα) δεν μας κάνει. He started it as a compliment but he stepped on the wrong foot and it came out left-handed.

αδρότητα [a∂rótita] η, vigor, vigorous action, ruggedness (syn δύναμη, σφρίγος, σφριγηλότητα): [...] διαγράφονται με αρκετή αδρότητα τα χαρακτηριστικά της σεμνής ... θεότητας της αρετής (Papanoutsos) | (ο ποιητής) πλάτυνε τα ψυχικά και πνευματικά όρια της ρουμελιώτικης ποίησης, κατεργάστηκε την αδρότητά της με λεπτούς εκφραστικούς τρόπους (Karantonis) [fr K ἁδρότης 'vigor, strength; abundance']

αδρός

nickel

Administrator
Staff member
Χα χα χα! Μεταφράζετε το χρυσοβραβευμένο Girls; Σας ζηλεύω.

Και επειδή ξέρω ακριβώς τη σκηνή:
... η ανδρική ομορφιά σου...

Προσθέστε τα γύρω γύρω.
Εγώ πάντως αυτό θέλω να δω στους ελληνικούς υπότιτλους.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Όχι, δεν μεταφράζουμε αυτό, μεταφράζουμε ένα βαρετό ντοκιμαντέρ με σχόλια της εν λόγω δεσποινίδας για τη σειρά-δημιούργημά της.

Αλλά συγγνώμη, τι ζηλεύεις; Ένα επεισόδιο επιχείρησα να δω και το άφησα στη μέση. Έχω μεταφράσει την πρώτη ταινία της, Tiny Furniture, την οποία επίσης βρήκα αφόρητα βαρετή.

nickel

Administrator
Staff member
Ένα επεισόδιο επιχείρησα να δω και το άφησα στη μέση.
Έχω δει περισσότερα από ένα. Και δεν παίρνεις δύο χρυσές σφαίρες επειδή είσαι χοντρή, άσχημη και βαρετή... :)

(Να εξηγήσω ότι η Lena Dunham είναι δημιουργός της σειράς, γράφει, σκηνοθετεί τα περισσότερα επεισόδια, είναι μια από τους executive producers (που ακόμα δεν έχω καταλάβει τι κάνουν) και πρωταγωνιστεί μαζί με άλλες τρεις κοπελιές, η μια από τις οποίες είναι η κόρη του Μάμετ.)

Ο Άζι το έθεσε ορθότατα, είναι η διαφορά handsomeness-beauty που δεν υπάρχει στα ελληνικά. Δεν ξέρω αν είμαι αργοπορημένος ή αν κάνει η απόδοσή μου, αλλά εγώ θα διάλεγα κάτι που λέμε για την φύση και που ίσως ταιριάζει στην περίπτωση:

-έχεις μια άγρια ομορφιά.

SBE

¥
Το handsome χρησιμοποιείται και για γυναίκες και για άντρες, παλιότερα ήταν πολύ πιο κοινό, όπως έχουν παρατηρήσει όσοι διαβάζουν κλασσική αγγλόφωνη λογοτεχνία.
Από το Ουέμπστερ:
5. : having a pleasing and usually impressive or dignified appearance
Κι από αλλού:
having an attractive, well-proportioned, and imposing appearance suggestive of health and strength; good-looking: a handsome man; a handsome woman.
και:
Adjective
1. (of a man) Good-looking.
2. (of a woman) Striking and imposing in good looks rather than conventionally pretty.

Τώρα βέβαια μπορεί ο ήρωας να της λέει ότι είναι αρρενωπή, αλλά οι αρρενωπές γυναίκες στα δικά μας handsome δεν είναι (αν κρίνω από κάτι γνωστές μου που είναι σα να βλεπεις τον πατέρα τους ντυμένο γυναίκα).
Νομίζω ότι ο Δαεμάνος είναι πιο κοντά παντως.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Όλες οι ιδέες καλές είναι, αλλά σαν το λογοπαίγνιο με την αβρότητα/αδρότητα/ανδρότητα καμία. Κτγμ, φυσικά. :)

nickel

Administrator
Staff member
Ο γκέι πρώην της έχει σαστίσει. Δεν έχει την αυτοκυριαρχία να κάνει λογοπαίγνια, μόνο γκάφες.
Δεν μπορεί να την πει όμορφη, με όση καλή διάθεση κι αν επιστρατεύσει.
Η ανδρική ομορφιά (όχι η αρρενωπή ομορφιά ή η αρρενωπότητα) είναι το καλύτερο που μπορεί να πει, είναι δικαιολογημένο γιατί αυτή η ομορφιά τον τραβούσε, είναι ακριβής περιγραφή για την Ντάναμ και είναι και η διατύπωση που θα προκαλούσε την αντίδραση που προκάλεσε.