metafrasi banner

Hand & Foot Claws

N10

¥
Tekko-kagi (Hand Claws) and Ashi-kagi (Foot Claws)

These tools, used for grass cutting and walking on slippery surfaces, were adapted for climbing.
They could, however, be used as a weapon for palm strikes, hook-slashing and kicking.

(Φαντάζομαι πως όλο και κάποιος θα έβλεπε κάποτε φανατικά ταινίες Νίντζα και "Karate kid":))

Το πιο πάνω απόσπασμα δεν είναι από το κείμενό μου, αλλά και εκεί μια σύντομη περιγραφή υπάρχει, ακριβώς δηλ. ό,τι μπορεί να δει κανείς σε μια φωτογραφία.
Για τα hand/foot claws έχω βρει εικόνες, αλλά δεν έχω βρει καμία ικανοποιητική απόδοση στα Ελληνικά. Καμιά ιδέα κανείς;

nickel

Administrator
Staff member
Αυτά τα claws είναι τα γαμψά νύχια (δεν είναι, ας πούμε, οι δαγκάνες του κάβουρα).

Αν δεν θέλεις «γαμψά νύχια χεριών / ποδιών», έχει δημιουργηθεί και η λέξη τα γαμψόνυχα. Δεν είναι η ίδια με το πανάρχαιο επίθετο γαμψώνυχος, αλλά νεότερη, όπως τα σπάνια αετόνυχο, λιονταρόνυχο.

Κάτι σαν αυτό ζητάς ή σε λάθος κατεύθυνση βαδίζω;

N10

¥
Αυτά τα claws είναι τα γαμψά νύχια (δεν είναι, ας πούμε, οι δαγκάνες του κάβουρα).

Αν δεν θέλεις «γαμψά νύχια χεριών / ποδιών», έχει δημιουργηθεί και η λέξη τα γαμψόνυχα. Δεν είναι η ίδια με το πανάρχαιο επίθετο γαμψώνυχος, αλλά νεότερη, όπως τα σπάνια αετόνυχο, λιονταρόνυχο.

Κάτι σαν αυτό ζητάς ή σε λάθος κατεύθυνση βαδίζω;

Η εικόνα που έχω βρει, και πιστεύω ότι ανταποκρίνεται σε αυτό που ψάχνω, είναι η παρακάτω. Κάτι σαν γάντι δηλ. με αιχμηρές απολήξεις ( ; ) :

nickel

Administrator
Staff member
Απέχουν λίγο από τα μεταλλικά «νύχια» του Φρέντι Κρούγκερ, αλλά οι εικόνες για kagi + claws αυτή τη φρίκη μεταφέρουν. Εγώ μένω στα νύχια / γαμψά νύχια / γαμψόνυχα αναρρίχησης.

N10

¥
Ναι, όντως οι εικόνες για τα Tekko- και Ashi-kagi είναι λίγο φρικιαστικές...Κακώς τα συμπεριέλαβα στο παράδειγμά μου. Στο κείμενό μου τα γάντια αυτά (αν θα μπορούσαμε να τα προσδιορίσουμε έτσι, γενικότερα) περιλαμβάνονται στην κατηγορία των επιθετικών όπλων.
Ψάχνοντας για γαμψώνυχα δεν κατάφερα να βρω κάτι σχετικό :(

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Χμμμ... Αν περιμένεις ως αύριο το βράδυ να ρωτήσω, μπορεί να έχω κανένα νεότερο :)

N10

¥
Palavra, σε ευχαριστώ πολύ!
Εγώ ευχαρίστως να περιμένω, αλλά η προθεσμία μου λήγει αύριο το μεσημέρι...
Δυστυχώς καθυστέρησα πολύ να υποβάλω το ερώτημά μου.

Καληνύχτα!
:)

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δεν πειράζει, εγώ θα ρωτήσω μπας και μας λυθεί η απορία :)

EleniD

New member
Φαντάζομαι πως είναι εκτός θέματος, αλλά έχω δει επίσης κάτι μεγάλα "νύχια", σαν δρεπάνια, που τα στερεώνουν στα πόδια και τα χέρια τους για να σκαρφαλώνουν σε στύλους και σε δέντρα ή τα φοράνε οι εργάτες του ρεύματος για να ανεβαίνουν στις κολώνες. Αφού όμως αναφέρεσαι σε επιθετικά όπλα και γάντια γιατί δεν τα αφήνεις στο κείμενο με λατινικούς χαρακτήρες και να βάλεις σε παρένθεση κάτι του τύπου (γάντια με "νύχια");

Και μία ακόμη πρόταση από εμένα: γάντι-αρπάγη.
Υπήρχε κάτι παρόμοιο στο δυτικό μεσαίωνα, στην Ελευθεροτυπία το αποδίδει "γάντι αρπαγής": δεν μπορώ να ποστάρω το λινκ- τίτλος άρθρου: "Ελευθεροτυπία: Στα όπλα!"

Last edited by a moderator:

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δεν είναι το ίδιο. Όπως λέει το άρθρο,
Κι ακόμα ανάμεσα στα εκθέματα σπανιότατο είναι ένα «Γάντι αρπαγής», κατασκευασμένο από σιδερένια δαχτυλίδια, πυκνά ραμμένα πάνω σε χοντρό λινό. Φοριόταν στο αριστερό χέρι στις μονομαχίες και χρησίμευε για να αρπάζεις το στιλέτο του αντιπάλου.

Όχι, δεν είπα ότι είναι το ίδιο :-) Η δική μου πρόταση είναι "γάντι-αρπάγη".

N10

¥
Παιδιά σας ευχαριστώ πολύ όλους!
Tsioutsiou, ωραίο το βιντεάκι (γέλασα πολύ), αλλά τι ακριβώς σκεφτόσουν; ;)

Επειδή δεν κατάφερα να βρω κάτι έγκυρο - όπως καταλάβατε - κατέληξα στο "γαμψώνυχα χειρός/ποδός", αφήνοντας σε παρένθεση τους όρους στα Αγγλικά...