metafrasi banner

glorified

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Σας ευχαριστώ για το γόνιμο brainstorming. Νομίζω ότι θα προτιμήσω το "εξωραϊσμένος".

Ωραίες προτάσεις, πιστεύω ότι ταιριάζουν πολλές απ' αυτές ανάλογα το συγκείμενο και το ρέτζιστερ. Προσωπική μου άποψη είναι ότι το εξωραϊσμένος ταιριάζει μόνο σε κάτι που πριν τον εξωραϊσμό ήταν άσχημο/δυσάρεστο/χαμηλής υποστάθμης, οπότε αν μιλάς για επαγγέλματα είναι λίγο υποτιμητικό να το χρησιμοποιήσεις. Είναι σαν να λες ότι το να κάνει τον γραμματέα -στο παράδειγμα- είναι μια δουλειά κατώτερου επιπέδου.

daeman

Administrator
Staff member
...
Glorified High - Sarah Jaffe

And you wonder why your eyes got sore and wide
It's just the same thing in a different light
When the same thing shows in a different light

Partly for the hell of it
Solely out of boredom
Mostly for the story
It's where you get your glorified high

Wind
(Glorified Magnified) - Manfred Mann's Earth Band

Meat (Glorified Magnified) - Manfred Mann's Earth Band: https://www.youtube.com/watch?v=lnacOwwS3Qc :-)

Captain Bobby Stout /
Glorified Magnified - Manfred Mann's Earth Band: https://www.youtube.com/watch?v=z5lhM_hai98

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Είναι σαν να λες ότι το να κάνει τον γραμματέα -στο παράδειγμα- είναι μια δουλειά κατώτερου επιπέδου.
Μα αυτοί που βάζουν μαζί τη λέξη "glorified" με τη λέξη "secretary" ακριβώς αυτό πιστεύουν, πως η δουλειά του γραμματέα είναι κατώτερου επιπέδου.

Ναι, στην ουσία εμπεριέχει ειρωνεία και τάση υποβιβασμού, αλλά θα έλεγα περισσότερο ως προς τον αρχικό τίτλο που φαίνεται πιο φανταχτερός. Ενώ το "εξωραΐζω" δουλεύει αντίστροφα, δηλαδή από τον δεύτερο τίτλο προς τον πρώτο. Δηλαδή άλλο να λες ότι κάτι είναι πιο κοινό απ' ό,τι ακούγεται κι άλλο να λες ότι κάτι ωραιοποιείται -λες και ήταν δυσάρεστο ή κακό- από την χρήση μιας λέξης/ενός τίτλου. Αυτή είναι η προσωπική μου αίσθηση, έτσι;

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα

Εξωραϊσμένος όρος ή εξιδανικευμένος όρος είναι αυτά που προτιμώ (προς το παρόν). Καλύτερα από ωραιοποιημένος όρος ή ευπρεπισμένος όρος. Αλλά είμαι και στον πρώτο καφέ.

Earion

Moderator
Staff member
Ναι, μπράβο για το αναβαθμισμένος, γιατί υπάρχει και μια άλλη περίπτωση: his first major work to have been published was really his glorified PhD thesis.

Earion

Moderator
Staff member
The polytheisms of ancient West Asia and the eastern Mediterranean were once caricatured as glorified nature religions.

Αυτό για να δείξω την αναγωγή σε ανώτερη κλίμακα.