Ρώτησα ήδη εγώ, και μου είπαν από τη συγκεκριμένη σχολή στην οποία ρώτησα ότι δεν μπορούν ούτε εκείνοι, με τους δικούς τους κωδικούς, να μπούνε στον εν λόγω ιστότοπο.
Γεια σου, Iliass, καλωσήρθες. Διάβασε προσεκτικά το νήμα, μην κάθομαι τώρα να το σουμάρω, και θα απαντηθούν όλες σου οι απορίες (για το λεξικό, δηλαδή — για τις υπόλοιπες, χωριστά νήματα :) ).
Καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους με υγεία και εργασία!
Έχω 64bit windows 7 professional και δοκίμασα να κατεβάσω το gword από τον παραπάνω σύνδεσμο αλλά δεν τρέχει τελικά το λεξικό. Γιατί;
Ευχαριστούμε για τις ευχές και ανταποδίδουμε, μαζί με τα καλωσορίσματα.
Τώρα θα περιμένουμε και τον καλό άνθρωπο που χρησιμοποιεί τα Εφτά και μπορεί να μας πει ότι και στα δικά του δεν τρέχει το πρόγραμμα. Δεν αποκλείεται να υπάρχει ασυμβατότητα, μια και το G-Word φτιάχτηκε προ αμνημονεύτων Windows. Κάτι θα πρέπει να γίνει γι' αυτό.
Η ίδια η Μικρομαλακή προτείνει το Windows XP mode, που δουλεύει μόνο με τα Professional και τα Ultimate 7άρια και, εκτός από τη λήψη του ίδιου του πακέτου, απαιτεί κάποιο λογισμικό virtualization όπως το Microsoft Virtual PC. Περισσότερες πληροφορίες, οδηγίες και τα απαραίτητα πακέτα που πρέπει να εγκατασταθούν, εδώ.
Εδώ και καιρό χρησιμοποιοώ VMware σε Vista για να τρέχω legacy προγράμματα. Την πληροφορία αυτή έδωσσ στο newsgroup για Ventura Publisher. Ιδού η εμπειρία κάποιου σε ένα νήμα:
I've been on Win7 x64 for about three weeks now. I haven't done a tremendous amount of Ventura work (I usually don't get to), but I have it installed, tested , and working both native and under an XP virtual machine.
I tried using XP Mode, but due I've got an issue with network shares on this machine (seems to be a common WIn 7 x64 problem), so XP Mode hangs when my connection to the domain goes south (which it inevitably does every couple hours or so).
So, to get around it, I went the VMware route, and killed the network adapter in the virtual machine. Works like a charm. Better color depth and screen res than XP mode, too.
Once I get the netowrk issue sorted, I can re-enable the network adap[ter in the VM.
I don't remember who shared the VMware suggestion, but just in case anyone's looking:
Θα βοηθήσει ιδιαίτερα όσους έχουν περάσει στα Win7 64-bit, όπου η 16μπιτη ψηφιακή έκδοση του G-Word δεν έτρεχε.
Προσθήκη - ενημέρωση: Η παραπάνω διαδικτυακή εφαρμογή λειτουργεί πλέον μόνο για εξουσιοδοτημένους χρήστες, Για το λεξικό θα πρέπει να κατεβάσετε την εφαρμογή από εδώ: http://www.4shared.com/file/xqRBdS9a/gwordw.html
μήπως υπάρχει τρόπος να μετατρέψουμε το αρχείο του λεξικού του g-word σε κάποιο άλλο format ώστε τουλάχιστον να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την βασική πληροφορία μέσω άλλης εφαρμογής;
π.χ. είναι δυνατόν να το μετατρέψουμε σε StarDict .ifo/.dict./.idx/.syn dictionary ώστε να είναι δυνατόν να το φορτώσουμε στο GoldenDict ;
Να επισημάνω ότι πρώτο στη λίστα (με τίτλο «Ετυμολογικό λεξικό της ελληνικής γλώσσας») είναι το απολύτως αναξιόπιστο πόνημα του Σταύρου Βασδέκη. Τζιζ κακά!
...
Η ίδια η Μικρομαλακή προτείνει το Windows XP mode, που δουλεύει μόνο με τα Professional και τα Ultimate 7άρια και, εκτός από τη λήψη του ίδιου του πακέτου, απαιτεί κάποιο λογισμικό virtualization όπως το Microsoft Virtual PC. Περισσότερες πληροφορίες, οδηγίες και τα απαραίτητα πακέτα που πρέπει να εγκατασταθούν, εδώ.
Για να τρέξει το GWord στα 64μπιτα Windows 7 —άσχετα από την έκδοση του λειτουργικού (Home, Premium, Professional, Ultimate, Enterprise)— εκτός βέβαια από το ίδιο το GWord, χρειάζονται τελικά μόνο δύο πράγματα: μια έκδοση του VMware Player (που είναι δωρεάν για προσωπική χρήση και βρίσκεται εκεί) και το CD εγκατάστασης των Windows XP(ή τέλος πάντων όποιων 32μπιτων Windows έτρεχαν χωρίς πρόβλημα το GWord, αρκεί να είναι CD εκκίνησης, bootable).
Η διαδικασία περιγράφεται αναλυτικά εκεί, όμως αυτοί, εκτός από το VMware, χρησιμοποιούν το Microsoft Windows XP Mode που είναι λίγο μπελαλίδικο —εμένα π.χ. δεν μου δούλεψε με τη μία και βαρέθηκα να το σκαλίσω, οπότε προτίμησα να συναντήσω άλλη μια φορά την παλιά καλή γνωστή μου, την εγκατάσταση των XP. Τα βήματα που έκανα τελικά ήταν τα εξής:
1. Κατέβασμα του VMware Player, εγκατάστασή του, δημιουργία εικονικού μηχανήματος (Virtual Machine, απλή διαδικασία, δεχόμαστε όλες τις προεπιλογές, εκτός αν θέλουμε να ρυθμίσουμε τον χώρο που θα δεσμευτεί στον δίσκο για το νέο, ουσιαστικά παλιό, εικονικό λειτουργικό) το οποίο ονομάζουμε όπως θέλουμε. Εγκατάσταση των VMware Tools μέσα από το μενού του VMware Player (Player —> Manage —> Install VMware Tools).
2. Αφού ξεκινήσουμε το νέο εικονικό μηχάνημα μέσω του VMware Player, βάζουμε το CD εγκατάστασης των Windows στο CD-ROM drive και αρχίζει αυτόματα η διαδικασία εγκατάστασής τους (των XP στην περίπτωσή μου), εύκολος τυφλοσούρτης όπου δεχόμαστε και πάλι τις προεπιλογές (ή τις σκαλίζουμε όσο θέλουμε, αν ξέρουμε τι κάνουμε). Μόλις τελειώσει και επανεκκινηθεί μόνο του το νέο λειτουργικό στο εικονικό μηχάνημα, έχουμε το desktop του εικονικού μηχανήματος στο παράθυρο του VMware Player (που μπορεί βέβαια να μεγιστοποιηθεί για να πιάνει όλη την οθόνη), παράλληλα με το desktop των Windows 7. Εκεί μπορούμε να εγκαταστήσουμε όποιο παλιό πρόγραμμα δεν τρέχει στα 64μπιτα 7άρια μας, τρέχει όμως μια χαρά στο εικονικό μηχάνημα που δημιουργήσαμε (ελπίζω).
3. Αν θέλουμε να μοιραστούμε με το εικονικό μηχάνημα οποιοδήποτε φάκελο σε δίσκο του υπολογιστή μας (δεν είναι απαραίτητο, είναι όμως βολικό):
3.α. Στο παράθυρο του VMware Player επιλέγουμε το μηχάνημα αυτό, πάμε στο μενού Player —> Manage —> Virtual Machine Settings και στην καρτέλα Options κλικάρουμε το Shared Folders, επιλέγουμε το Always enabled και με το κουμπί Add στην κάτω πλευρά διαλέγουμε τον φάκελο που θέλουμε να είναι κοινόχρηστος και στα δύο μηχανήματα (πραγματικό και εικονικό), τον ονομάζουμε όπως θέλουμε και επιλέγουμε αν στον φάκελο αυτό θα έχει δικαίωμα το εικονικό μηχάνημα να διαβάζει μόνο ή και να γράφει (δηλαδή να τροποποιεί και να αποθηκεύει αρχεία εκεί).
3.β. Για να ολοκληρωθεί η ενοποίηση αυτή, πρέπει να εγκαταστήσουμε τα VMware Tools και στο εικονικό μηχάνημα. Απλούστατα, αφού ξεκινήσουμε το εικονικό μηχάνημα, πάμε στο Μενού Player —> Manage —> Install VMware Tools. Το VMware Player κάνει μόνο του όλη την υπόλοιπη δουλειά και αφού τελειώσει, έχουμε πλέον και πρόσβαση στον φάκελο που μοιράσαμε μεταξύ πραγματικού και εικονικού μηχανήματος, τον οποίο βρίσκουμε στους Δίσκους Δικτύου σε οποιοδήποτε παράθυρο εξερεύνησης των Windows του εικονικού μηχανήματος (π.χ. στο Ο Υπολογιστής μου, μαζί με τα υπόλοιπα αποθηκευτικά μέσα του εικονικού PC). Τι πρόσβαση θα έχουμε εξαρτάται από την τελευταία επιλογή που κάναμε στο προηγούμενο βήμα (Read-only ή όχι). Με τον ίδιο τρόπο, επαναλαμβάνοντας μόνο το βήμα 3.α., μπορούμε να μοιράσουμε μεταξύ των δύο λειτουργικών και όποιον άλλο φάκελο θέλουμε.
Οθονιές και περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στο λίνκι που έβαλα παραπάνω (και πάλι εδώ), απλώς αγνοήστε ό,τι λένε εκεί για το Microsoft Windows XP Mode που εμείς δεν χρησιμοποιήσαμε. Μη σας τρομάζει το αναλυτικό κατεβατό που έγραψα: στην πράξη η διαδικασία είναι ευνόητη και εύκολη, χωρίς καμία περίπλοκη ρύθμιση, γίνεται με μερικά κλικ και θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο απ' όσο χρειάζεται για να διαβάσει κανείς αυτές εδώ τις οδηγίες.
Το νου σας όμως: έτσι έχετε μεν ένα δεύτερο, εικονικό μηχάνημα με άλλο λειτουργικό (αυτή τη στιγμή γράφω στη μία οθόνη αυτό το ποστ, ενώ στην άλλη βλέπω τα XP να τρέχουν το GWord και άλλα παλιά πραγματάκια που, χωρίς αυτό, δεν μπορώ πια να τρέξω στο 64μπιτο μηχανάκι μου), από την άλλη όμως έχετε ουσιαστικά ένα δεύτερο μηχάνημα με άλλο λειτουργικό, που χρειάζεται και αυτό τη φροντίδα του —αντιβιοτικό, ενημερώσεις, προγράμματα, εργαλεία κ.ο.κ ων τέλος ουκ εστι— ανάλογα με τις εργασίες που θέλετε να εκτελείτε εκεί.