metafrasi banner

fudge factor

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Fudge factor: A fudge factor is a quantity introduced into a calculation in order to "fudge" the results: that is, either to make them match better what happens in the real world, or to add an error margin. Fudge factors may be introduced retrospectively.

Ο παραπάνω ορισμός από τη Wikipedia (και ο σύνδεσμος από εκεί για σημασίες του fudge) μού φαίνεται ικανοποιητικός και σίγουρα καλύπτει την περίπτωσή μου (ενός μάνατζερ που μελετάει επενδύσεις και κάνει χρήση αυτού του fudge factor).

Στο proZ υπάρχει ως πρόταση απόδοσης (από λίαν έγκυρο σχολιαστή) συντελεστής αβεβαιότητας. Έχω την αίσθηση ότι η πρόταση αυτή είναι μάλλον κατάλληλη για γενικότερη χρήση από τη συγκεκριμένη περίπτωση που χρειάζομαι εγώ. Ειδικότερα, ο όρος «αβεβαιότητα» είναι ένας «βαρύς» και «στιβαρός» όρος, που δίνει την αίσθηση ενός πράγματος που χρησιμοποιείται μετά λόγου γνώσεως και όχι με τα (αναγκαστικά) περιθώρια, τον τζόγο, που χρειάζονται για κάποιες οικονομικές προβλέψεις.

Οπότε... μήπως υπάρχουν άλλες ιδέες;

nickel

Administrator
Staff member
Αξίζει τον κόπο να καταπιαστούμε με όλες τις σύγχρονες σημασίες τού fudge:

fudge /fʌdʒ/
noun
1 [mass noun] a soft crumbly or chewy sweet made from sugar, butter, and milk or cream.
[as modifier] chiefly North American rich chocolate, used as a sauce or a filling for cakes: a fudge cake | hot fudge sundaes
2 an attempt to fudge an issue: the new settlement is a fudge rushed out to win cheers at the conference
[mass noun] archaic nonsense: I hope your marriage will cure you of your silly fudge
3 a piece of late news inserted in a newspaper page.

verb [with object]
- present or deal with (something) in a vague or inadequate way, especially so as to conceal the truth or mislead: the authorities have fudged the issue
- adjust or manipulate (facts or figures) so as to present a desired picture: the government has been fudging figures to make it look as though targets have been met

exclamation - dated
nonsense! (expressing disbelief or annoyance): ‘You know how she despises me!’ ‘Fudge! She dotes on you’

http://oxforddictionaries.com/definition/english/fudge?q=fudge

Zazula

Administrator
Staff member
Για την πρώτη σημασία, έχω >3000 ευρήματα για φατζ — να τ' αφήσω; :)

nickel

Administrator
Staff member
Για την άλλη έχω κι άλλη πρόταση: συντελεστής ηθελημένης ασάφειαςεσκεμμένης).

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εγώ κάθομαι πάνω στα χέρια μου να μην το γράψω, απλώς, συντελεστής άγνοιας. Να το πω και με παράδειγμα: Ξέρουμε ότι η αγορά θα κινηθεί ανοδικά, αλλά πόσο; Ας πούμε ένα σίγουρο 5% (που μπορεί να είναι όμως και 8% --τόση ακρίβεια στην πρόβλεψη). Ε, ας το κάνουμε επίσημα: Προβλέπουμε ανοδική στο 5% με fudge factor 1,6.

(Και τώρα πια ελπίζω να έχουμε καταλάβει όλοι τι ήταν ο περίφημος πολλαπλασιαστής....) :D

nickel

Administrator
Staff member
Δες τις σημασίες του λεξικού (στο ρήμα) και θα καταλάβεις γιατί θέλω να βάλω τη σημασία της ηθελημένης υπεκφυγής και του μαγειρέματος και της συσκότισης. Η άγνοια είναι μια απόλυτη έννοια. Καλύτερα τότε ο συντελεστής αβεβαιότητας.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εντάξει, κι εγώ συντελεστή μαγειρέματος και πασαλείμματος, ακόμη και μαϊμουδέματος πρότεινα κάποια στιγμή, αλλά βέβαια δεν γίνονται αυτά...

Zazula

Administrator
Staff member
Παρότι το to fudge an issue σημαίνει "θολώνω τα πράγματα", στην περίπτωση του fudge factor προσωπικά βλέπω περισσότερο έναν δείκτη προσαρμογής κι όχι ασάφειας· έτσι συνδέεται με το adjust or manipulate τού ορισμού και δείχνει αυτό που γίνεται στην πραγματικότητα: τα δεδομένα (ή το εύρος σφάλματος) προσαρμόζονται πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Συντελεστή προσαρμογής, λοιπόν; Όμως υπάρχει ο κίνδυνος να μπερδευτεί με το adjustment factor.

Zazula

Administrator
Staff member
Εδώ το θέμα είναι πόσοι μαζί συντελεστές θα υπάρχουν τελικά στην ίδια εξίσωση. :)

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Όταν κάνεις έναν προϋπολογισμό, έχεις κι ένα κονδύλι (εύλογο, ανάλογα με τις συνθήκες βέβαια) για απρόβλεπτα. Εδώ είναι κάτι ανάλογο. Ένας συντελεστής για μη προβλέψιμα και μη μετρήσιμα, αν και προβλέψιμα. Κάτι σαν συντελεστής λοιπών (μεγεθών);
Συντελεστής πραγματικότητας; (ορισμός δια του αντιθέτου)

nickel

Administrator
Staff member
Βάζω το λήμμα από την τελευταία έκδοση του Οικονομικού:

fudge factor. Συντελεστής λάθους, συντελεστής αβεβαιότητας. Αντισταθμιστικός παράγοντας που χρησιμοποιείται από τους αναλυτές όταν οι οικονομικές τους προβλέψεις φαίνονται αβέβαιες, ώστε το μοντέλο να προσαρμόζεται ανάλογα με τα πραγματικά γεγονότα.

Θα επιμείνω, επομένως, στην αβεβαιότητα. Γιατί να κυκλοφορούν χιλιάδες εκδοχές όταν αυτή εδώ φαίνεται ότι είναι κοντά στον αγγλικό όρο και κοντά στη σημασία;