metafrasi banner

flipper (σε φλιπεράκι) και arcade

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πώς τα λέμε αυτά που χειριζόμαστε με τα κουμπιά απέξω και χτυπάμε την μπίλια; Ρακέτες; Θυμάμαι καλά ή με μπερδεύουν τα διάφορα ηλεκτρονικά που κυκλοφορούν στην πιάτσα;

Και με την ευκαιρία. Ποιος είναι ο τρέχων όρος για την απόδοση των arcade με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μερσί, Όλι.

Τα ιντερνετικά, τα είδα κι εγώ (το πτερύγιο, πολύ clinical μου φαίνεται :)). Για τα arcade συγκέντρωσα επίσης (κατά χρονολογική σειρά και σε ποικίλα επίπεδα ακυρότητας και ρέτζιστερ) τα: σφαιριστήριο, μπιλιαρδάδικο, φλιπεράδικο ηλεκτρονικάδικο, μπιμπλικάδικο.

Όταν έχεις όμως την περιγραφή ενός πιτσιρικά στο Αμέρικα της δεκ. του 1990, που πηγαίνει σε ένα arcade για να παίξει video games, κάπως δεν μου κολλάνε όλα αυτά.

Για τα arcade συγκέντρωσα επίσης (κατά χρονολογική σειρά και σε ποικίλα επίπεδα ακυρότητας και ρέτζιστερ) τα: σφαιριστήριο, μπιλιαρδάδικο, φλιπεράδικο ηλεκτρονικάδικο, μπιμπλικάδικο.

Όταν έχεις όμως την περιγραφή ενός πιτσιρικά στο Αμέρικα της δεκ. του 1990, που πηγαίνει σε ένα arcade για να παίξει video games, κάπως δεν μου κολλάνε όλα αυτά.

Ααα! Σόρυ, βρε Ντοκ, νόμισα ότι εννοούσες τα ίδια τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τώρα κατάλαβα ότι εννοείς το μαγαζί. Μμμ...Έχεις δίκιο, το σφαιριστήριο και το μπιλιαρδάδικο πολύ ελληνικά και μάλλον πασέ (το πρώτο δε σίγουρα) μου ακούγονται. Εγώ πιτσιρίκα τα ήξερα ουφάδικα. Στα 80s ήταν αρκετά διαδεδομένο, τώρα όμως δεν ξέρω αν θα το καταλάβαιναν τα πιτσιρίκια. Εμ, έχουν εκλείψει κιόλας, και μένουν μόνο τα ίντερνετ καφέ (μπλιαχ).

Ά, όλα κι όλα! Θαρρώ πως το "σφαιριστήριο" αποτελεί διαχρονική αξία. ;) Ζήτημα οπτικής γωνίας είναι. Ο θαμώνας των μαγαζιών αυτών ποτέ δεν θα τα αποκαλέσει έτσι, όπως και ποτέ, μάλλον, δεν τα αποκαλούσε με αυτήν την ονομασία. Ο εξωτερικός παρατηρητής, όμως. μια χαρά μπορεί να χρησιμοποιήσει τον όρο (ειδικά κιόλας αν θέλει να δώσει μια κάπως περιφρονητική χροιά στον λόγο του). Αν, βέβαια, μιλά ο ίδιος ο θαμώνας, εμένα ΟΚ μου φαίνεται το φλιπεράδικο (επικουρικώς, και το ουφάδικο). Η, διαφορετικά, εντελώς χαλαρά κι έτσι, "μαγαζί με ηλεκτρονικά (παιχνίδια)".

SBE

¥
Χεχε, ζουν και βασιλεύουν!
Τι να πω, όλι, όσα ήξερα έκλεισαν λόγω οικονομικής κρίσης. Διάβαζα κι αλλού ότι το μοντέλο αυτό δεν έχει πλέον περαση...

Gilgamesh

Member
εμείς τα λέγαμε ηλεκτρονικά ή αυτόματα. Η έννοια συμπεριελάμβανε και το κατάστημα

Καλά, σίγουρα έχουν κλείσει αρκετά, αλλά υπάρχουν ακόμα παντού, σε κάθε γειτονιά.

Zazula

Administrator
Staff member
εμείς τα λέγαμε ηλεκτρονικά ή αυτόματα. Η έννοια συμπεριελάμβανε και το κατάστημα
Ηλεκτρονικά («πάμε στα ηλεκτρονικά») πράγματι.

Ηλεκτρονικά, προσυπογράφω (πήγε στα ηλεκτρονικά). Απέναντι από το σπίτι μου είχαμε τέτοιο μαγαζί, που ήταν ταυτόχρονα και σύνδεσμος ΠΑΟΚ. Μετά έγινε Ίντερνετ Καφέ και μετά καφέ-μπαρ, ενώ το Ίντερνετ πλέον το έχει δωρεάν.

Το ουφάδικο είναι όρος της δεκαετίας του '80.

Ηλεκτρονικά, προσυπογράφω (πήγε στα ηλετρονικά). Απέναντι από το σπίτι μου είχαμε τέτοιο μαγαζί, που ήταν ταυτόχρονα και σύνδεσμος ΠΑΟΚ. Μετά έγινε Ίντερνετ Καφέ και μετά καφέ-μπαρ, ενώ το Ίντερνετ πλέον το έχει δωρεάν.

Χαχαχα! Ακριβώς τα ίδια, μόνο που ήταν δίπλα απ' το σπίτι και όχι απέναντι, ο σύνδεσμος ήταν του Γαύρου, και σήμερα, ως Ιντερνετ καφέ, το νέτι το χρεώνει. :D

SBE

¥
Περίμενε να γίνει καφετέρια, να μην το χρεώνει και να έχεις κι εσύ τσάμπα κλοπι-φάι.

Earion

Moderator
Staff member
Ώστε δεν λέγονται πια ουφάδικα, όπως τότε στη δεκαετία του '70, ε; Κρίμα. Εμείς, που τα χτίσαμε, έτσι θα τα λέμε πάντως.
(Έτσι λέγονταν ήδη από τη δεκαετία του '70, όχι του '80).

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ώστε δεν λέγονται πια ουφάδικα, όπως τότε στη δεκαετία του '70, ε; Κρίμα. Εμείς, που τα χτίσαμε, έτσι θα τα λέμε πάντως.
(Έτσι λέγονταν ήδη από τη δεκαετία του '70, όχι του '80).
Θα έλεγα, μάλλον 80s. Ουφάδικα χωρίς Space Invaders (1978), Phoenix (1980) --και Pacman (1980); :)

pidyo

New member
Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες για τον όρο ηλεκτρονικά και για το ότι ο όρος ουφάδικα έχει εκλείψει.

Δόκτορα, τα flippers δεν έχουν καθιερωμένη ορολογία στα ελληνικά, θαρρώ. Ιδεολογικά, αυτό μου αρέσει: ο σωστός ο παίκτης τα θεωρεί προεκτάσεις των χεριών του και αρνείται να δημιουργήσει ειδικό όρο. :D

Οι ορολογικώς μερακλήδες, ας έχουν υπόψη και αυτό.

Περίμενε να γίνει καφετέρια, να μην το χρεώνει και να έχεις κι εσύ τσάμπα κλοπι-φάι.

Εγώ δεν μιλάω για wifi, μιλάω για υπολογιστές του μαγαζιού. Όταν ο τύπος είδε ότι η μόδα των Internet cafe είχε περάσει, σταμάτησε απλά να χρεώνει την χρήση των μηχανημάτων του και το γύρισε σε καφέ-μπαρ. Δωρεάν wifi δεν ξέρω αν έχει.