Faux ébénier

nickel

Administrator
Staff member
Το λαβούρνο το λένε και «χρυσή βροχή» σε μερικές σελίδες, αν και πιστεύω ότι μεταφράζει απλώς το αγγλικό Golden Shower Tree (στη Wikipedia: Indian laburnum is the Golden Shower Tree, a distant relative of the genus Laburnum), άρα μάλλον είναι ανακριβές και, έτσι κι αλλιώς, αδόκιμο. Μείνε στο λαβούρνο, εκτός αν δεν σε καίει η ακρίβεια.
 
Δεν με καίει η ακρίβεια, αλλά και το "χρυσή βροχή" δεν ξέρω κατά πόσο είναι καλύτερο. Σας ευχαριστώ πολύ.
 
Επίσης, βρήκα και την ονομασία "ψευδέβενος", που θυμίζει "faux-ébénier".

http://www.104fm.gr/all-news/culture/77-books/1869----16.html

Ενδημικό φυτό, ο κρητικός έβενος

Πλουμί, Αχοντόξυλο, Γουλαστράκι, Πουλιές, Αλιματσά, Κουρμουτσούλι, Κατσούλες, Κοκκαλιές, Κουνελόφυτο, Ψευδέβενος είναι 10 από τις κοινές τοπικές ονομασίες του πανέμορφου αυτού θάμνου της Κρήτης. Κανένα άλλο ενδημικό φυτό του νησιού, δεν έχει τόσο πολλές κοινές τοπικές ονομασίες, κάτι που είχνει από τη μια τον πλούτο της γλώσσας μας και από την άλλη την αναγκαιότητα των επιστημονικών ονομάτων.

Ο κρητικός έβενος, είναι πολυετής ξυλοποιημένος θάμνος που ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκεται άλλοτε κρέμεται, άλλοτε έρπει, και άλλοτε ορθώνεται μέχρι 1μ. ύψος. Αν τον καλλιεργήσουμε σε κήπο και τον περιποιηθούμε, μπορούμε εύκολα να τον δούμε να ξεπερνά το 1μ. Τα φύλλα του είναι τρίφυλλα ή πεντάφυλλα, καλυμμένα με ασημόχρωμο τρίχωμα (συνηθισμένη προσαρμογή των φρυγάνων στην Κρήτη για να μειώνουν τη διαπνοή τους, καθώς αντιστέκονται έτσι στη μεσογειακή ξηρασία.).………..
 
Το λαβούρνο το λένε και «χρυσή βροχή» σε μερικές σελίδες, αν και πιστεύω ότι μεταφράζει απλώς το αγγλικό Golden Shower Tree (στη Wikipedia: Indian laburnum is the Golden Shower Tree, a distant relative of the genus Laburnum), άρα μάλλον είναι ανακριβές και, έτσι κι αλλιώς, αδόκιμο.
Και παραπλανητικό, θα πρόσθετα εγώ. (Χαλάσανε και τα φυτά...)
 

nickel

Administrator
Staff member
Πρέπει να πω ότι, εκτός από τη «χρυσή βροχή» του είδους που λέει ο Στάθης, βρήκα και τα υπόλοιπα στο ψάξιμο (και τον κρητικό έβενο και το λιβούρνο κ.λπ.), και τα θεώρησα όλα περιθωριακά (και παραπλανητικά ενδεχομένως).
 
Top