Χρησιμοποιώντας το μπλοκάκι φίλου είχα γράψει πριν από κάνα χρόνο ένα άρθρο στο Έψιλον για το φαινόμενο του fanfiction. Για όσους δεν το έχουν συναντήσει, πρόκειται για μη εμπορευματοποιημένη λογοτεχνική παραγωγή που στηρίζεται σε ήδη υπαρκτούς χαρακτήρες και φανταστικούς κόσμους. Π.χ. πώς θα εξελισσόταν το έργο "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών" άμα ο Άραγκορν είχε σκοτωθεί στην μάχη της Γκόντορ; Σημειωτέον πως το φαινόμενο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, με σάιτ να φιλοξενούν εκατομμύρια (κυριολεκτικά) τέτοια λογοτεχνικά έργα, διαφόρων ποιοτήτων, με βάση πάντα γνωστά λογοτεχνικά, κινηματογραφικά ή άλλα έργα.
Τότε είχα ψάξει για κάποια πιθανή απόδοση, χωρίς αποτελέσματα. Στο τέλος απλά έγραψα "φανφίξιον", και επίσης το κάθε τέτοιο έργο (fanfic) το απέδωσα ως "φανφίκ". Φυσικά είναι μια άχαρη λύση, που τώρα που μου τίθεται το θέμα ξανά δεν θέλω να επαναλάβω.
Σκέφτηκα "οπαδογραφήματα", αλλά δυστυχώς η λέξη "οπαδός" παραπέμπει μάλλον σε ποδόσφαιρο παρά οτιδήποτε άλλο, με αποτέλεσμα να ακούγεται σαν κλάδος του αθλητικού ρεπορτάζ. Καμιά ιδέα;
Τότε είχα ψάξει για κάποια πιθανή απόδοση, χωρίς αποτελέσματα. Στο τέλος απλά έγραψα "φανφίξιον", και επίσης το κάθε τέτοιο έργο (fanfic) το απέδωσα ως "φανφίκ". Φυσικά είναι μια άχαρη λύση, που τώρα που μου τίθεται το θέμα ξανά δεν θέλω να επαναλάβω.
Σκέφτηκα "οπαδογραφήματα", αλλά δυστυχώς η λέξη "οπαδός" παραπέμπει μάλλον σε ποδόσφαιρο παρά οτιδήποτε άλλο, με αποτέλεσμα να ακούγεται σαν κλάδος του αθλητικού ρεπορτάζ. Καμιά ιδέα;