bernardina
Moderator
Την αφορμή μού την έδωσε κάτι που διάβασα νωρίτερα, και το οποίο μου προκάλεσε ένα μείγμα ήπιας αγανάκτησης, ψιλο-αηδίας και απαυδημού (υπάρχει τέτοια λέξη; ) Μια αντίδραση του στυλ: Αχ, θε μου, τι λέει ο άνθρωπος... Και τότε έκανα τη χαρακτηριστική κίνηση (να πιάσω το μέτωπό μου και να μισοκρύψω το πρόσωπό μου στην παλάμη). Facepalm, δηλαδή, όπως λέμε και στο Ελλάντα.
Σύμφωνα με το λήμμα, A facepalm (sometimes also face-palm or face palm) is the physical gesture of placing one's hand flat across one's face or lowering one's face into one's hand or hands. The gesture is found in many cultures as a display of frustration, disappointment, embarrassment, shock, surprise or sarcasm
Ορισμοί υπάρχουν και στα ελληνικά, αλλά όχι και μετάφραση της λέξης.
Είναι αυτό που λέγαμε παλιά (και λέμε ακόμα) Ωχ! Το μάτι μου...
Σε λίγο πιο βαριά μορφή, όπως για παράδειγμα: ωχθεέμουθεέμου υπάρχει και το double facepalm. Όπως λέει και το urban,
1. double facepalm
Stronger than "facepalm". When you cover your face with both your hands in extreme frustration or disappointment. Usually written between asterisks in online conversations.
Θρυλικό παράδειγμα double facepalm:
Είπαμε πιο πάνω ότι στα ελληνικά η χαρακτηριστική φράση γι' αυτή την τόσο εύγλωττη χειρονομία είναι "Ωχ, το μάτι μου!"
Όμως (πώς) θα μπορούσαμε να την αποδώσουμε με ένα ουσιαστικό;
Σύμφωνα με το λήμμα, A facepalm (sometimes also face-palm or face palm) is the physical gesture of placing one's hand flat across one's face or lowering one's face into one's hand or hands. The gesture is found in many cultures as a display of frustration, disappointment, embarrassment, shock, surprise or sarcasm
Ορισμοί υπάρχουν και στα ελληνικά, αλλά όχι και μετάφραση της λέξης.
Είναι αυτό που λέγαμε παλιά (και λέμε ακόμα) Ωχ! Το μάτι μου...
Σε λίγο πιο βαριά μορφή, όπως για παράδειγμα: ωχθεέμουθεέμου υπάρχει και το double facepalm. Όπως λέει και το urban,
1. double facepalm
Stronger than "facepalm". When you cover your face with both your hands in extreme frustration or disappointment. Usually written between asterisks in online conversations.
Θρυλικό παράδειγμα double facepalm:
Είπαμε πιο πάνω ότι στα ελληνικά η χαρακτηριστική φράση γι' αυτή την τόσο εύγλωττη χειρονομία είναι "Ωχ, το μάτι μου!"
Όμως (πώς) θα μπορούσαμε να την αποδώσουμε με ένα ουσιαστικό;