Führerprinzip

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Führerprinzip (φιρερπριντσίπ, από τα γερμανικά) = αρχή του αρχηγού (βασικός κανόνας της ναζιστικής ιδεολογίας)
 
Άκουσα να χρησιμοποιούν και το ενός ανδρός αρχή, και αναρωτιέμαι αν ταιριάζει εδώ (ξέρω ότι είναι άλλη αρχή η μία και άλλη η άλλη, μήπως όμως στέκει;).
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Κατά τη γνώμη μου, το ενός ανδρός αρχή χρησιμοποιήθηκε διαφορετικά: ο Θουκυδίδης είπε ότι Περικλής, ενώ το πολίτευμα ήταν κατά το όνομα δημοκρατία, το είχε καταστήσει ουσιαστικά μοναρχικό. Το φιρερπριντσίπ είναι ότι ο λόγος του αρχηγού αποτελεί νόμο.
 

nickel

Administrator
Staff member
Πάντως, όταν πηγαίνεις εδώ στο one-man rule, σου δείχνουν τον Χίτλερ. :)
 

Earion

Moderator
Staff member
Θα μου άρεσε καλύτερα «Η αρχή του ηγέτη». Ο Φύρερ (όπως και ο Ντούτσε) ήταν ο Οδηγητής, ο Ηγέτης.
 

nickel

Administrator
Staff member
Η «αρχή του ηγέτη» είναι οπωσδήποτε λιγότερο ενοχλητική στο αφτί. Υπάρχει και η «αρχή του φίρερ».
Προσωπικά, θα ήθελα να κάναμε κάτι και με την «αρχή». Τι απίστευτη λέξη κι αυτή: beginning | principle | rule, authority. Συχνά να θες να στρίψεις σβουράκι για να βρεις τι σημαίνει.
 

Earion

Moderator
Staff member
Για την ακρίβεια, η αρχή λειτουργίας του Ηγέτη.
 

rogne

¥
Είναι μεγάλη συζήτηση βέβαια, αλλά μου φαίνεται ότι στα ΜΜΕ απλουστεύεται σημαντικά η σημασία του όρου, μέχρι που γίνεται συνώνυμος της συγκεντρωτικής στρατιωτικής οργάνωσης και ιεραρχίας. Νομίζω ότι η πραγματική σημασία του όρου είναι πιο περίπλοκη: σημαίνει δηλαδή ότι όλες οι διαταγές εκπορεύονται από τον ηγέτη και οι σχετικές πράξεις μπορούν αναδρομικά να αναχθούν σε αυτόν σαν να ήταν εκείνος ο τελικός ηθικός (τουλάχιστον) αυτουργός τους (προκαταβολικά συγγνώμη για τη χαλαρή χρήση νομικά φορτισμένων όρων).

Όλα τα λεφτά είναι σε αυτό το "σαν να": κανείς δεν μπορεί φυσικά να πιστέψει ότι ένα ηγετικό άτομο έχει όντως την πλήρη εποπτεία μιας πολύπλοκης οργάνωσης και όλων των πράξεών της, αλλά, βάσει αυτού του "σαν να" που βρίσκεται στην πυρήνα της Führerprinzip νομιμοποιούμαστε και α) να θεωρούμε αυτό το ηγετικό άτομο τελικό ηθικό αυτουργό όλων των πράξεων της οργάνωσης, και β) να θεωρούμε τα μέλη της οργάνωσης αυτόβουλους δρώντες. Θυμάμαι ότι η Χάνα Άρεντ τόνιζε ιδιαίτερα τα τεράστια περιθώρια που είχαν οι ναζί στο να ερμηνεύουν τη βαθύτερη βούληση του Φύρερ και να δρουν με γνώμονα την πληρέστερη ικανοποίησή της, πατώντας ακριβώς στο ότι η βούληση αυτή σπανίως ήταν ρητά διατυπωμένη με λεπτομέρειες. Ένας ολόκληρος μηχανισμός λειτουργούσε με σκοπό την ακριβέστερη δυνατή ερμηνεία και υλοποίηση αυτής της σκοτεινής βούλησης, με τον Φύρερ βέβαια τελικό κριτή των αποτελεσμάτων αυτού του αχανούς ερμηνευτικού μηχανισμού. (Θυμάμαι επίσης ότι, στο Ο Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ, η Άρεντ είχε κάνει μια τολμηρή φιλοσοφική σύγκριση αυτού του μηχανισμού με την αναστοχαστική κρίση κατά Καντ, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.)

Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι ήταν πολύ διορατική η χρήση αυτού του όρου στη δικογραφία, γιατί πετυχαίνει διάνα και στην ανάλυση και στο νομικό χειρισμό ενός μορφώματος με ναζιστική "κινηματική" δομή και δράση, αλλά το πέρασμα του όρου από τα ΜΜΕ τον κάνει να χάνει και σε ισχύ και σε σαφήνεια (χοντρικά: Führerprinzip = συγκεντρωτική στρατιωτική διοίκηση στα... "χιτλερικά").
 

rogne

¥
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_02/10/2013_521337

Στο πόρισμα του Χαράλαμπου Βουρλιώτη, όσο και στο κατηγορητήριο που συνέταξαν οι εισαγγελείς, στο Νίκο Μιχαλολιάκο, που αναφέρεται ως «Führerprinzip», αποδίδεται ο ηγετικός του ρόλος στη Χρυσή Αυγή με τους υπόλοιπους βουλευτές να έχουν βοηθητικό ρόλο.

Ο Μιχαλολιάκος, άραγε, ή ο ηγετικός του ρόλος αναφέρεται έτσι;...
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Στο χτεσινό δελτίο του Μέγκα έδειξαν κάποια στιγμή ένα ζουμ από το λεγόμενο «κρυφό καταστατικό», όπου φάνηκε καθαρά ότι εκεί μέσα γράφει για Αρχή του Αρχηγού (έτσι τα κεφαλαία). Επομένως, ο ανακριτής μάλλον πήρε απλώς το στοιχείο από εκεί.
 
Top