Κι εγώ το ίδιο, το πήρα χαμπάρι προχτές όταν μου ήρθε πρόσκληση να πάω σε φίλους να το δούμε μαζί. Το ελληνικό ακόμα δεν το έχω ακούσει, αλλά αν κρίνω από την εμφάνιση την κυρίας που έδωσε τη βαθμολογία από ΕΡΤ, μπορώ να φανταστώ τι χάλι ήτανε (ένα λεπτό είχε να μιλήσει όλο κι όλο και να πει τρία στάνταρ πράγματα, και κατάφερε να τονίσει λάθος μερικές λέξεις και να προφέρει άλλες σαν την κακή τους την ημέρα, οπότε φυσικά μας έφτιαξε τη διάθεση, μέχρι που σκεφτήκαμε ότι πληρώνουμε ΕΡΤ στα σπίτια μας στην Ελλάδα).
Τώρα, πίσω στα τραγούδια. Το αυστριακό λέει το είχαν προτείνει στο ΗΒ και αρνήθηκαν και μετά η ομάδα το πρότεινε στην Αυστρία. Και άλλα τέτοια. Που απλά σημαίνει ότι υπάρχει το επάγγελμα συνθέτης/ στιχουργός Γιουροβίζιον. Που σημαίνει ότι πλέον δεν έχουμε τα αστεία και τα ακραία άλλων εποχών. Στον τελικό περνάνε τραγούδια τα οποία είναι λίγο πολύ δοκιμασμένα κι έχουν περάσει από την κρησάρα. Το χτεσινό είχε πολλά χορευτικά κομμάτια που ενθουσιάζουν το κοινό, και στο τέλος κέρδισε ένα από τα πολλά χορευτικά, αυτό που σου έμενε περισσότερο και είχε και κοινωνικά νοήματα ώστε να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Είχαμε και τη ροκιά με το κραουντσέρφινγκ (Ουγγαρία), είχαμε και το οπερατικό μας (Εσθονία νομίζω).
Δεν παρατήρησα πολιτική ψηφοφορία όπως άλλες χρονιές, αν και ακούσαμε πολύ καθαρά το γιουχάισμα με το που εμφανίστηκε στην οθόνη η εκφωνήτρια απο Ρωσία, το οποίο ήταν γελοίο. Ομοίως γελοίο όταν η Ελλάδα έδωσε 12 πόντους στην Κύπρο, που όπως σχολίασε κι ο παρουσιαστής του ΜπιΜπιΣί, ούτως ή άλλως είχε πάρει πολλά δωδεκάρια από πολλούς άλλους, οπότε δεν έβγαζε μάτι όπως άλλες φορές. Γιατί δεν γιουχάρουν όταν οι Νορβηγοί ψηφίζουν Σουηδία, οι Σουηδοί τη Δανία, οι Δανοί τη Νορβηγία ή όταν Ολλανδία και Γερμανία αλληλοψηφίζονται κάθε χρόνο κλπ.; Μάλλον γιατί αυτοί που γιουχάρουν είναι από βόρεια Ευρώπη.
Σχετικά με το περιστατικό με το τραγούδι του ΗΒ: Ευτυχώς που ο δράστης είναι Άγγλος, αλλιώς θα είχαμε πρωτοσέλιδα WE WAS ROBBED και θα έλεγαν ότι αυτά τα έκανε η κακιά Ευρώπη λόγω Μπρέξιτ κι άλλες τέτοιες ανοησίες. Πάντως η τραγουδίστρια μια χαρά το χειρίστηκε.
Ο παρουσιαστής μας είπε «του χρόνου στο Τελ Αβιβ», η νικήτρια μας είπε «του χρόνου στην Ιερουσαλήμ», οπότε προβλέπω οι πολιτικές μάχες να έχουν ξεκινήσει ήδη, σαν επιπλέον ζήτημα στο θέμα των πρεσβειών.
Τίι αλλαγές θέλω να δω στο διαγωνισμό; Να φύγει η Αυστραλία, για γεωγραφικούς λόγους και γιατί στέλνουν βλακείες τραγούδια. Να επιστρέψουμε στη δίγλωσση εκφώνηση, θέλω να ακούω τα ντουζπουάντ μου. Να σταματήσει το καπέλωμα από κάθε λογής ακτιβιστική ομάδα. Η Γιουροβίζιον ανήκει σε όλους.
Θα ήθελα επίσης να βγει κάποια στιγμή ένα τραγούδι που να γίνει παγκόσμιο σουξέ, όπως γινόταν παλιά, αλλά αυτό δύσκολα θα το δούμε γιατί πλέον ο τρόπος που δουλεύει η δισκογραφία έχει αλλάξει και υπάρχει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στο τοπικό.
Σημ. Πολιτικό σχόλιο: Δεν μπορέσαμε να μην σχολιάσουμε οι γυναίκες της παρέας που βλέπαμε το διαγωνισμό ότι μια χώρα που απαγορεύει τις εκτρώσεις δεν έχει κανένα πρόβλημα να δείχνει επί σκηνής ένα «γκέι λαβ στόρι» (όπως το περιγράψανε). Οι Ιρλανδοί, γκέι και στρέιτ, μια χαρά τα έχουν βρει μεταξύ τους για να καταπιέζουν τις γυναίκες.