metafrasi banner

ethicist (medical)

Καλησπέρα. Με ρωτάει μια φίλη για την απόδοση του όρου (medical) ethicist.

Ορισμός: An ethicist provides input on medical policies and procedures that may be affected by prevailing, new or emerging moral and ethical interpretations. She may be required to provide her opinions and share her insights with doctors, clinicians, patients, or families. Her job may be as an independent consultant or she may work for a clinic, research facility or hospital.

Σύμβουλος ιατρικής δεοντολογίας; Πιο σύντομο; Δεοντολόγος;

Κτγμ το ethics εδώ καλύπτει και την ηθική και τη δεοντολογία και γι' αυτό νομίζω ότι μπορούμε να μιλήσουμε για «ιατρική ηθική». Κατά περίπτωση τώρα μπορούμε να πούμε «σύμβουλος», «ειδικός» ή «επιστήμονας».

nickel

Administrator
Staff member
Καλό και ξεκάθαρο είναι το «σύμβουλος ηθικής και δεοντολογίας» αλλά και το ειδικότερο «σύμβουλος ιατρικής ηθικής».

Βέβαια, να που εμφανίζονται και οι ηθικιστές σε κάποιες μεταφράσεις:
https://www.ted.com/talks/stephen_coleman_the_moral_dangers_of_non_lethal_weapons?language=el

Ηθικιστής και ηθικίστρια έχουν προς το παρόν σχέση με την προσήλωση στους ηθικούς κανόνες. Για μεθαύριο, δεν ξέρω.

Aυτό είναι το πρόβλημα, ότι δεν μπορούμε να βάλουμε "ηθικιστής". Καλές λύσεις πάντως.

Αφού η ιατρική ηθική λέγεται και βιοηθική, μπορούμε ίσως να μιλήσουμε για βιοηθικολόγους και βιοηθικιστές.

Το σκέφτηκα κι εγώ, αλλά η βιοηθική δεν αφορά μόνο ιατρικά θέματα (σκέψου π.χ. την απελευθέρωση ΓΤΟ στο περιβάλλον), οπότε προτιμώ το ιατρική ηθική και σύμβουλος ιατρικής ηθικής.

Αφού η ιατρική ηθική λέγεται και βιοηθική, μπορούμε ίσως να μιλήσουμε για βιοηθικολόγους και βιοηθικιστές.

Δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη οι bioethicists, αυτά μάλλον θα πρέπει να προταθούν γι' αυτούς.

Δεν ξέρω αν έχουν τόσο μεγάλη διαφορά οι δύο ειδικότητες και, αφού έχουμε πρόβλημα με το «ηθικιστής/ηθικολόγος» σκέτο, νομίζω ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε το «βιοηθικολόγος» για να καλύψουμε και τα δύο.

Δεν ξέρω αν έχουν τόσο μεγάλη διαφορά οι δύο ειδικότητες και, αφού έχουμε πρόβλημα με το «ηθικιστής/ηθικολόγος» σκέτο, νομίζω ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε το «βιοηθικολόγος» για να καλύψουμε και τα δύο.

Medical ethics tends to be understood narrowly as an applied professional ethics, whereas bioethics appears to have worked more expansive concerns, touching upon the philosophy of science and issues of biotechnology. Still, the two fields often overlap and the distinction is more a matter of style than professional consensus.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bioethics#Medical_ethics