metafrasi banner

estate

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μιλάμε για τα housing estates του Νότιου Λονδίνου, δηλαδή αυτά που ίσως θα ονομάζαμε στα ελληνικά εργατικές πολυκατοικίες. Υπάρχει καμιά πρόταση για να το αποδώσω μονολεκτικά, δεδομένου ότι στην ταινία μου εμφανίζεται διαρκώς ως The Estate;

Cadmian

New member
Ως εργατικές πολυκατοικίες (ή εργατικές κατοικίες) τις έχω δει μόνο σε αναφορές στα ΜΜΕ. Κάτοικοι και γείτονες τις αποκαλούν απλά εργατικές ή εργατικά (εκτός κι αν αυτό τύχαινε μόνο όταν ήμουν εγώ μπροστά).

Π.χ. -Πού μένεις; - Στα εργατικά. // - Ο Χ υπενοικιάζει ένα δυάρι στις εργατικές στο... (δεν λέμε μην κάψουμε και κανέναν :whistle:).

Το ίδιο μοτίβο έχω πετύχει και σε αγγελίες σπιτιών.

Δεν ξέρω αν βοηθάω βέβαια, αλλά... my two cents. Αντίστοιχα είναι και τα projects στην Αμερική.

Cadmian

New member
Επίσης, υπάρχει κι η επιλογή των εργατόσπιτων, αν και υποτίθεται πως αφορούν άλλη κατηγορία κτισμάτων (εκτός κι αν διαβάζεις Ριζοσπάστη).

nickel

Administrator
Staff member
Έτσι κι αλλιώς, το σκέτο εργατικές είναι βραχυλογία για τις εργατικές κατοικίες / εργατικές πολυκατοικίες. Ως γνωστόν, οι βραχυλογίες εφευρέθηκαν για τους υποτιτλιστές.

Ναι, ναι, εργατικές. Ακόμα και το ελλειπτικότερο "στα εργατικά" μ' αρέσει, γιατί μου θυμίζει το "προσφυγικά".
Μένει στα προσφυγικά.

Άσχετο: στο Λουτράκι είναι μια περιοχή που είχε παραχωρηθεί στους μικρασιάτες πρόσφυγες. Ακόμα και σήμερα η περιοχή λέγεται "ο συνοικισμός" και μέχρι πριν λίγα χρόνια είχε μια κάποια αρνητική συνυποδήλωση (φτωχοσυνοικία κτλ).

SBE

¥
Με τους εν Λονδίνω γνωστούς μου συνήθως τα λέμε αυτά συγκροτήματα γιατί αποτελούνται από ποικιλία κατοικιών, μερικές ψηλές, μερικές χαμηλές και έχουν και πλατειούλες και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους, ακριβώς σαν όλα τα συγκροτήματα κατοικιών. Φυσικά δε φαίνεται η εργατιά έτσι, αλλά τι να κάνουμε;

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Αυτό που εμφανίζεται στην ταινία μου είναι ακόμα πιο άθλιο από αυτό της φωτογραφίας που δημοσίευσα.

Zazula

Administrator
Staff member
...Και η απαραίτητη τεκμηρίωση: Η Γραμμή Α' των αστικών στην Κομοτηνή λέγεται «Εργατικά Κικιδίου - Εργατικά Υποσταθμού ΔΕΗ». Τα αστικά τού Βόλου έχουν γραμμή «Εργατικά Αγ. Παρασκευής- Εργατικά Ν. Δημητριάδας». Κ.ο.κ...

ΥΓ Με την ευκαιρία θημήθηκα και τη λέξη «τα Νεόκτιστα» — έτσι λέγαμε τις εργατικές κατοικίες νέας κοπής («νέας» όταν ήμουν εγώ παιδί, οπότε καταλαβαίνετε...).