metafrasi banner

entitlement reform

Ακόμη μία ερώτηση:

As the IMF puts it, “the fiscal impact of the financial crisis reinforces the urgency of entitlement reform.” People in rich countries will have to be weaned off the expectation that pensions will become ever more generous and health care ever more all-encompassing. Since they now live so much longer, and mostly in good health, they will have to accept that they must also work for longer and that their pensions will be smaller.

Ειναι σωστό να πούμε "μεταρρύθμιση στα προνοιακά [και συνταξιοδοτικά] δικαιώματα";

Σας ευχαριστώ και πάλι.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Είναι σωστό να πούμε "μεταρρύθμιση στα προνοιακά [και συνταξιοδοτικά] δικαιώματα";

Εμένα σωστό μου φαίνεται, αν και αυτό που εννοεί το IMF είναι μάλλον «απορρύθμιση».

Εδώ γιατί δεν χρησιμοποιούν το meltdown; Να το πούμε μετά εξαέρωση των πρ. και συνταξ. δικαιωμάτων;

nickel

Administrator
Staff member
Ένα φλύαρο (για να μη νομίζετε ότι δεν μας αρέσουν και τα φλύαρα) θα ήταν:
μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και προνοιακών δικαιωμάτων

Αλλά δεν το έχω καλοψάξει.

P.S. reinforces the urgency of entitlement reform
δηλ. κάνει τη μεταρρύθμιση πιο επείγουσα

danae

¥
Συγγνώμη αν η πρότασή μου είναι άσχετη, δεν παρακολούθησα την προηγούμενη συζήτηση, αλλά γιατί όχι "συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση"; Το κείμενο αναφέρεται σε κάτι πιο ειδικό και όχι γενικότερα στο θέμα των συντάξεων;

nickel

Administrator
Staff member
Μετά από (ελάχιστα) ωριμότερη σκέψη, καλό είναι και το σύντομο «μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων». Αλλά περιλαμβάνει και τα δύο — σίγουρα στην πρόταση της fofoka.

Σε ένα επεισόδιο του House of Cards, το age of entitlement δίνει και παίρνει. Αυτό θα το λέγαμε «ηλικία κατοχύρωσης δικαιώματος σύνταξης»;

Θα μπορούσε να μεταφραστεί "μεταρρύθμιση [αναμόρφωση] των κοινωνικοασφαλιστικών παροχών".

nickel

Administrator
Staff member
Πέθανε ο σκηνοθέτης της Ημέρας της μαρμότας και έμεινε ο Θέμης να σκηνοθετεί την αέναη ανακύκλωση του παρελθόντος... :-)

@Δημήτρη: Έτσι νομίζω κι εγώ. Ηλικία θεμελίωσης / κατοχύρωσης ασφαλιστικού δικαιώματος.