metafrasi banner

English sweat

Psekastiko

New member
Είτε δεν έχω ψάξει καλά στο φόρουμ, είτε δεν υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση, η απορία μου είναι: Υπάρχει συγκεκριμένη (ιατρική) ορολογία για το "English sweat" / "sweating sickness" ; Αν έχει ήδη σηκωθεί σε άλλο ποστ, παρακαλώ παραπέμψτε με και διαγράψτε.

Ρωτάω γιατί το "επιδημία ιδρώτα", "ασθένεια του ιδρώτα" δεν νομίζω ότι είναι ακριβώς ιατρική ορολογία. Επίσης, το "υπεριδρωσία" δεν νομίζω ότι είναι ταυτόσημο. Ευχαριστώ για κάθε βοήθεια.

nickel

Administrator
Staff member
Καλωσόρισες.

The English 'sweate' (Sudor Anglicus) and Hantavirus pulmonary syndrome.
Bridson E.
A rapidly fatal viral infectious disease appeared in England in 1485, persisted for the summer months and disappeared as winter approached. This pattern of infection re-appeared in 1508, 1517, 1528, and finally 1551.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11284216

Επειδή αυτό το πράγμα ανήκει στην ιστορία πια, δεν είναι απαραίτητο να κυκλοφορεί σαν όρος παρεκτός σε κείμενα για εκείνον τον καιρό (ή εκείνου του καιρού, αλλά δεν είχαν καλή κάλυψη της Αγγλίας τότε). Οπότε πήγα ο καλός σου στον Δρανδάκη και φυσικά έχει:

αγγλικός ιδρώς

Και καμιά εικοσαριά γραμμές αποκάτω.
Πες μου αν σου χρειάζονται τα αποκάτω να τα σκανάρω.

Psekastiko

New member
Καλώς σας βρήκα, να είστε καλά. Μόλις διάβαζα τη σύνδεση με το Hantavirus pulmonary syndrome. Το "ιδρώτος" το σκέφτηκα, το "επιδημία ιδρώτος" ή "αγγλικός ιδρώς" τα αναζήτησα, αλλά το γκουγκλ δεν έχει Δρανδάκη. Σας ευχαριστώ, δεν χρειάζεται να σκανάρετε. Καλό βράδυ.

edit: σε μετάφραση αγγλικού βιβλίου βρήκα και τον όρο "νόσος της εφίδρωσης".