metafrasi banner

early adopter (lighthouse customer, trendsetter)

Wikipedia:

An early adopter or lighthouse customer is an early customer of a given company, product, or technology; in politics, fashion, art, and other fields, this person would be referred to as a trendsetter.

Το έχω σε υπότιτλο ως εξής: "The products are for early adopters, you know, life improvement, sharper image stuff."

nickel

Administrator
Staff member
Για τους πρωτοπόρους που διαμορφώνουν τις τάσεις / τη μόδα.

Μα τι φτιάχνουν οι άνθρωποι...

bernardina

Moderator
πρωτοπόροι, πιονιέροι.
κατ' επέκταση: προχωρημένοι, εραστές/λάτρεις της καινοτομίας, καταναλωτές με ανήσυχο (ή τολμηρό) πνεύμα

διαμορφωτές τάσεων (κατά μία έννοια)

Ναι, όντως, τι φτιάχνουν...

...κι εγώ προς το παρόν το έχω "για πρωτοπόρους πελάτες", αλλά φοβάμαι μήπως δεν γίνει κατανοητό.
Ίσως καλύτερα "για πελάτες που διαμορφώνουν τάσεις" ή "για πελάτες που δοκιμάζουν νέα προϊόντα", το μόνο κακό εδώ είναι η μεγάλη έκταση.

ΕΔΙΤ: το έκανα
"Απευθυνόμαστε σε πελάτες
που δοκιμάζουν νέα προϊόντα."

Θα το σκεφτώ κι άλλο πάντως.

Ωπ, Μπέρνι, δεν είχα δει το σχόλιό σου. Ευχαριστώ πολύ.

SBE

¥
Επειδή είναι στάνταρ ορολογία (από κοινωνιολογία μέχρι μάρκετιγκ), νομίζω ότι μονολεκτικά δεν υπάρχει πρόβλημα κατανόησης για τους περισσότερους. Και είμαι σίγουρη ότι υπάρχει και "επίσημη" απόδοση από τα πανεπιστήμια, αλλά δεν έχω χρόνο να το ψάξω. Πολύ βιαστικά, αυτό εδώ τους λέει πρώιμους καταναλωτές.

SBE

¥
Μόλις διαπίστωσα ότι το δεύτερο λινκ που έδωσα πιο πάνω δεν είναι σε ελληνική εταιρεία αλλά το εκδίδει αμερικανική επιχείρηση, ελληνοαμερικανικής ιδιοκτησίας.
Και για να έχουμε όλο το πακέτο της καινοτομίας σε ένα μέρος:
innovators= καινοτόμοι
early adopters= ?????
early majority=
late majority=
laggards= αυτό είναι εύκολο, ουραγοί

Zazula

Administrator
Staff member
Οι αποδόσεις που κυκλοφορούν στον πανεπιστημιακό χώρο (διότι είναι πράγματι καραστάνταρ όρος, όπως είπε η SBE) είναι πρώιμοι αποδέκτες και πρώιμοι ενστερνιστές. Ο δικός μου Χρυσοβιτσ. το 'χει «πρώιμοι υποδοχείς» (δεν συμφωνώ). Ο Σταφυλίδης το 'χει «σύγχρονοι αποδέκτες» (πάλι δεν συμφωνώ). Και ΔΕΝ είναι το ίδιο με το innovators.

SBE

¥
Δεν είναι το ίδιο, αλλά εύκολη η παρεξήγηση.
Innovator ο άρρωστος με το κάθε τι καινούργιο, που αγοράζει γκάτζετ πριν βγουν καλά καλά από το εργαστήριο. Το παιδί που κάθισε στην ουρά για να πάρει το αείφωνο από τα χέρια του Τζόμπς- τι λέω! Που το είχε ήδη όταν το παρουσίασε ο Τζομπς στο κοινό.
Early adopter ο κύριος με το φουσκωμένο πορτοφόλι που αγοράζει την τελευταία τεχνολογία όσο είναι ακόμα ακριβή και σπάνια.

nickel

Administrator
Staff member
Τη λεξιπλασία πρωτοφόροι για τους πρωτοπόρους που πρώτοι φοράνε κάτι, σε ποιο νήμα να τη βάλω;

bernardina

Moderator
Δεν είναι το ίδιο, αλλά εύκολη η παρεξήγηση.
Innovator ο άρρωστος με το κάθε τι καινούργιο, που αγοράζει γκάτζετ πριν βγουν καλά καλά από το εργαστήριο. Το παιδί που κάθισε στην ουρά για να πάρει το αείφωνο από τα χέρια του Τζόμπς- τι λέω! Που το είχε ήδη όταν το παρουσίασε ο Τζομπς στο κοινό.
Early adopter ο κύριος με το φουσκωμένο πορτοφόλι που αγοράζει την τελευταία τεχνολογία όσο είναι ακόμα ακριβή και σπάνια.

Δεν είμαι σίγουρη ότι το innovator κολλάει σ' αυτόν που λες. Ο innovator είναι κατεξοχήν δημιουργικός, όχι καταναλωτής. Είναι ο καινοτόμος που ανοίγει καινούργιους δρόμους στον τομέα του, ο εφευρετικός νους με τις ριζοσπαστικές ιδέες, όχι ο κολλημένος που έχει εμμονή να αποκτά κάθε τι καινούριο πριν καλά καλά κυκλοφορήσει. Έτσι δεν είναι;

Zazula

Administrator
Staff member
Μπέρνι, η SBE έχει δίκιο ότι ο όρος innovators χρησιμοποιείται και για τους αγοραστές. (Από την άλλη, έχει πλάκα που μόνη της λέει στο #7 πως άλλο early adopters κι άλλο innovators, αλλά όταν το λέει κάποιος άλλος —στο #9— σπεύδει να παρατηρήσει πως είναι εύκολη η παρεξήγηση. :p)

https://docs.google.com/viewer?a=v&...6ka7E-&sig=AHIEtbSEIHJJIXvhwNeKCJIqB9jT-_FFPQ

ΠΟΤΕ ΕΝΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ;
Α. Νεωτεριστές (Innovators, 2,5%): ψυχολογική προδιάθεση για πρωτοπορία, νέοι σε ηλικία, υψηλή μόρφωση και κοινωνική θέση, υψηλό εισόδημα, αναλαμβάνουν το ρίσκο.
Β. Πρώιμοι αποδέκτες (Early Adopters, 13,5%): στο κοινωνικό σύστημα έχουν πρότυπο ρόλο ηγέτη.
Γ. Πρώιμη πλειοψηφία (Early Majority, 34%): άτομα προσεκτικά με τις αγορές τους, περιμένουν να μάθουν από τις εμπειρίες των άλλων.
Δ. Όψιμη Πλειοψηφία (Late Majority, 34%): άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που ανεπηρέαστα από την προβολή αποφασίζουν τι θα αγοράσουν με κριτήριο το οικονομικό συμφέρον ή την πίεση της κοινωνίας (Σκεπτικιστές).
Ε. Βραδυκίνητοι (Laggards, 16%): άτομα με χαμηλό εισόδημα και μόρφωση που τα διακρίνει η συντήρηση και η αντίσταση στην αλλαγή. Αγοράζουν νέα προϊόντα μόνο όταν αποσυρθούν αυτά που τους κάλυπταν την ανάγκη (Δεμένοι με το Παρελθόν).

bernardina

Moderator
Πλάκα έχει -κυρίως επειδή τους χαρακτηρισμούς, φαντάζομαι, τους δίνει η πιάτσα ;) (Γιατί άλλοι τους πρώτους μπορεί και να τους χαρακτήριζαν αλλιώς) icon_mrgreen.gif
Τώρα, υποψιάζομαι πως με τόσα πρώιμος θα έχει τσακιστεί το νευρικό σύστημα του Νίκελ. :D
Πάντως θα είχε ενδιαφέρον ένα γκάλοπ εδώ μέσα με ερώτημα εσείς σε ποια κατηγορία ανήκετε;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πάντως θα είχε ενδιαφέρον ένα γκάλοπ εδώ μέσα με ερώτημα εσείς σε ποια κατηγορία ανήκετε;

Πρώτο: Μπορείς να φτιάχνεις γκάλοπ και μόνη σου! (Σαρπράιζ!!)
Δεύτερο: Προ κρίσης ή μετά; :whistle:

SBE

¥
Μπέρνι, συνιστώ αυτό το βιβλίο, μετά δεν θα μπερδευεις τον καταναλωτή με τον ερευνητή.

Ζαζ, δεν βλέπω αντίφαση σε αυτό που λέω, είναι εύκολο να τους μπερδέψεις, στη βιβλιογραφία καμια φορά δεν αναφέρονται καν οι πρώτοι.