Κατά τα άλλα: Η ΕΕ μπορεί να μην είναι ακριβώς κλειστό σύστημα, η ευρωζώνη όμως είναι κάπως περισσότερο. Και ο διαφωτισμός των Μέιτζι δεν διαφέρει πολύ από εκείνον του Τανζιμάτ... (Παραδέχομαι επίσης ότι όσον αφορά το φταίξιμο της Τουρκοκρατίας έχω κάποιες, χμ, επαγγελματικές ευαισθησίες :)
Τρία ενδιαφέροντα θέματα σε τρεις αράδες, ίσως τα συζητήσουμε κάποτε με κάποια καλή αφορμή. Διατυπώνω με τίτλους τον προβληματισμό μου:
(1) Η ΕΕ μπορεί να μην είναι ακριβώς κλειστό σύστημα, η ευρωζώνη όμως είναι κάπως περισσότερο.
Πόσο; Και σε τι εμποδίζει την Ελλάδα να αναδειχτεί σε «σημαντική περιφερειακή οικονομική δύναμη»;
(2) Και ο διαφωτισμός των Μέιτζι δεν διαφέρει πολύ από εκείνον του Τανζιμάτ...
Ενδιαφέρων και εύλογος παραλληλισμός. Ενδιαφέρον επίσης ότι και οι δύο οδήγησαν σε εθνικιστικά κινήματα και μιλιταριστική πολιτική. Αντίθετα, ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός δεν οδήγησε σε εθνικιστικές πολιτικές και πολεμικές αναμετρήσεις (εντάξει, αστειεύομαι...)
(3) Παραδέχομαι επίσης ότι όσον αφορά το φταίξιμο της Τουρκοκρατίας[...]
Αυτό ξέρω και πότε θα το συζητήσουμε. Όταν κυκλοφορήσει μια υπό έκδοση μετάφρασή μου, με βάση την οποία θα μπορέσω να διατυπώσω ανάγλυφα τον ισχυρισμό μου για το πού ακριβώς (νομίζω εγώ, πια) ότι μάς έφταιξε η Τουρκοκρατία. :)