Λίγο context, παρακαλούμε!
Αν θες κάτι γενικό,
λιβελούλα.
Όλα τα οδοντόγναθα (τάξη Odonata) στα ελληνικά τα λέμε λιβελούλες.
Αυτό σου κάνει και για λογοτεχνία και για ντοκιμαντέρ - αν είναι μια γενική αναφορά.
Αν θες ακρίβεια,
ζυγόπτερο (υποτάξη Zygoptera).
Αυτό σου κάνει για επιστημονικό σύγγραμμα και για ντοκιμαντέρ - αν πρέπει οπωσδήποτε να διακριθούν από την άλλη ομάδα οδοντόγναθων, τα ανισόπτερα (υποτάξη Anisoptera).
Αν θες κοινή ονομασία, στα ελληνικά έχουμε το "
αεροπλανάκι" και το "
ελικόπτερο" που αφορούν όλα τα Οδοντόγναθα, όλες τις λιβελούλες δηλαδή, όχι μόνο τα ζυγόπτερα. Επίσης θέλει προσοχή στον χειρισμό ανάλογα με τα συμφραζόμενα, αν πεις π.χ. σε ένα μυθιστόρημα "πετούσαν πολλά αεροπλανάκια τριγύρω" μάλλον θα μπερδευτεί ο αναγνώστης ενώ σε αυτόν τον διάλογο "-Πώς το λένε αυτό το έντομο; -Στο χωριό μου τα λέμε αεροπλανάκια" είναι μια χαρά.
Αν θες κάτι διαφορετικό και ίσως πιο ποιητικό, πάμε σε αυτοσχεδιασμούς, δεν υπάρχει κάτι έτοιμο. Και μάλλον θα χρειαστεί κάποια εισαγωγή ή επεξήγηση. Αναλόγως το context θα μπορούσα να κάνω προτάσεις, π.χ. "Τα ζυγόπτερα, που στα αγγλικά λέγονται 'ντάμσελ'..." ή "Αυτές οι λιβελούλες, που λέγονται 'δεσποινίδες' επειδή είναι κομψές..."
Το άγριο ξέχνα το. Αφορά μόνο το γένος Άγριον (Agrion) και το αναφέρουν επειδή είναι από τα πιο χαρακτηριστικά. Αλλά προφανώς δεν είναι το μόνο. Υπάρχουν πολλά ακόμη όπως π.χ. η αγαπημένη μου Καλοπτέρυξ (Calopteryx). Αν θες γενικό όνομα για όλη την ομάδα, δεν θα βάλεις όνομα γένους.
Να σου συστήσω επίσης την ομάδα
Οδοντόγναθα της Ελλάδας & της Κύπρου - Greece's & Cyprus' Odonata αν θέλεις να αναζητήσεις συμβουλή.