metafrasi banner

creep-in threshold

Καλημέρα! Έχω ένα κείμενο που αναλύει πότε ένας μέτοχος υπόκειται σε υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την εξαγορά των υπόλοιπων μετοχών της εταιρείας. Ο νόμος 3461/2006 - ΦΕΚ 106/Α'/30.5.2006 που ενσωματώνει την οδηγία 2004/25/ΕΚ σχετικά με τις δημόσιες προτάσεις (By the way: πρόταση λέει ο ελληνικός νόμος, προσφορά λέει το ελληνικό κείμενο της οδηγίας. Προτείνων λέει ο ελληνικός νόμος, προσφέρων λέει το ελληνικό κείμενο της οδηγίας. Γιατί μας ταλαιπωρείτε καλιέεε; ) λέει τα εξής: (όποιος βαριέται δεν διαβάζει, πιο πολύ ενημερωτικό είναι)

1. Κάθε πρόσωπο, το οποίο αποκτά καθ' οιονδήποτε τρόπο, άμεσα ή έμμεσα, απευθείας ή σε συνεννόηση με άλλα πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό του ή συντονισμένα με αυτό, κινητές αξίες και, λόγω της απόκτησης αυτής, το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει το πρόσωπο αυτό, άμεσα ή έμμεσα, απευθείας ή σε συνεννόηση με άλλα πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό του ή συντονισμένα με αυτό, υπερβαίνει το όριο του ενός τρίτου (1/3) του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της υπό εξαγορά εταιρείας, υποχρεούται, εντός είκοσι (20) ημερών από την απόκτηση αυτή, να απευθύνει υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το σύνολο των κινητών αξιών της υπό εξαγορά εταιρείας καταβάλλοντος δίκαιο και εύλογο αντάλλαγμα, όπως ορίζεται στο άρθρο 9. Την ίδια υποχρέωση υπέχει και κάθε πρόσωπο που κατέχει περισσότερο από το ένα τρίτο (1/3) χωρίς να υπερβαίνει το ένα δεύτερο (1/2) του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της υπό εξαγορά εταιρείας και το οποίο αποκτά μέσα σε δώδεκα (12) μήνες, άμεσα ή έμμεσα, απευθείας ή σε συνεννόηση με άλλα πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό του ή συντονισμένα με αυτό, κινητές αξίες της υπό εξαγορά εταιρείας οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό ανώτερο του τρία τοις εκατό (3%) του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της υπό εξαγορά εταιρείας. Η υποχρέωση του προηγούμενου εδαφίου δεν ισχύει εάν ο προτείνων έχει ήδη προβεί σε υποχρεωτική δημόσια πρόταση.

Και πάμε στην ερώτηση: το κείμενο λέει:

In some Member States, a shareholder, who, together with persons acting in concert, holds securities carrying a percentage of the voting rights in a company equal to or exceeding the primary threshold, may also trigger a mandatory bid to all remaining shareholders if he (or any person acting in concert with him) acquires further securities carrying a specified additional percentage of voting rights, in some cases within a specified period (e.g. 2% of voting rights within a 12 month period) (“creep-in” threshold). The creep-in threshold may be exceeded in certain Member States if the shareholder (or any person acting in concert with him) increases his holding of voting rights without making any further acquisition of securities

Δηλαδή το creep-in όριο είναι το όριο ενεργοποίησης της υποχρέωσης όταν ο μέτοχος ήδη διατηρεί δικαιώματα ψήφου πάνω από το αρχικό όριο και αποκτά περαιτέρω κινητές αξίες που του αποδίδουν ένα ορισμένο επιπλέον ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου εντός ορισμένης περιόδου. Ό,τι λέει και το ελληνικό κείμενο (με επισήμανση) χωρίς να μεταφράζει το creep-in. Πώς να το πούμε; Δεν το έχω βρει αλλού στο νέτι.
 
Ούτε εγώ βρήκα κάποια μετάφραση. Η αναζήτηση στο EUR-LEX έχει καταντήσει σκέτη απελπισία, αφού βγάζει ένα σωρό "ευρήματα" και ύστερα δεν βρίσκεις ούτε μία εμφάνιση του όρου στα κείμενα αυτά.

Τέλος πάντων, χρήσιμο είναι στην περίπτωσή μας ένα κείμενο της Ευρωπαϊκής Αρχής Kινητών Aξιών και Αγορών (ESMA). Εκεί (σελ. 11-13) έχει έναν πίνακα με τα διάφορα thresholds ("κατώφλια" τα λέει η Επιτροπή στο COM(2012)347, αλλά κι εγώ προτιμώ τα "όρια ενεργοποίησης"). Υπάρχουν λοιπόν, διαφορετικά για κάθε χώρα:
- primary thresholds, γύρω στο 30% των δικαιωμάτων ψήφου (και alternative primary thresholds, όπου μπορεί να ισχύουν άλλες προϋποθέσεις, με λίγο-πολύ ισοδύναμο αποτέλεσμα)
- creep-in thresholds, προκειμένου συνήθως για μικρές αυξήσεις (2-3%) πέραν του primary threshold, εντός ορισμένου χρονικού διαστήματος (συνήθως 12μήνου)
- secondary thresholds, γύρω στο 75% των δικαιωμάτων ψήφου αλλά με σημαντικές αποκλίσεις,

πάντα βέβαια σε σχέση με την ενεργοποίηση της υποχρεωτικής δημόσιας προσφοράς/ πρότασης εξαγοράς.

Τα creep-in thresholds αφορούν μικρές αυξήσεις, οι οποίες όμως, με δεδομένη την αφετηρία τους, κατατείνουν σε οιονεί απόλυτο έλεγχο της εταιρείας.

Δεν ξέρουμε αν υπάρχει μετάφραση στα ελληνικά, οπότε μάλλον θα πρέπει να κρατήσεις και τον πρωτότυπο όρο. Πώς θα λέγαμε όμως με όχι περιφραστικό τρόπο αυτό το creep-in; Δεν έχω αρκετή έμπνευση για μια απόδοση που θα έδειχνε με αρκετή ενάργεια τόσο την αύξηση όσο και το περιορισμένο αυτής της αύξησης. Το καλύτερο που μου έρχεται στο μυαλό είναι το "επαυξητικό" όριο ενεργοποίησης.

Δεν ισχυρίζομαι ότι δίνω λύση, αλλά δεν μπορεί και να μου προσαφθεί ότι αρνούμαι να παράσχω ψυχολογική υποστήριξη...
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πολλά από αυτά τα creep οι μηχανικοί τα λέμε ερπυσμούς και κατώφλιο (αυξητικού) ερπυσμού θα ήταν ένας πολύ κομψός τεχνικός όρος, αλλά δεν ξέρω τι θα γύρευε σε αυτό το περιβάλλον (ούτε και τι ακριβώς θα σήμαινε).
 
Top