Στο μεταξύ πετυχαίνω αυτό στην Καθημερινή:
Ως συνέπεια του κλίματος εσωτερικών πολιτικών συγκρούσεων, μια σειρά ερειστικών τροπολογιών απορρίφθηκαν.
Έψαξα να δω αν υπάρχει τέτοιο πράγμα, υποστηρικτική τροπολογία (κι ας μοιάζει το κείμενο να εννοεί το αντίθετο), αλλά όχι. Το πρωτότυπο άρθρο στο Politico το ξεκαθαρίζει:
As a result, a slew of contentious proposals were scuttled
Το λάθος ίσως είναι του πρακτορείου, μιας και βρίσκω το ίδιο άρθρο και αλλού· πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπω το εριστικός γραμμένο λάθος. Οι περισσότεροι θα καταλάβουν τι σημαίνει, αλλά αξίζει ν' αναφερθεί ότι λέξη ερειστικός υπάρχει (στη βιολογία τουλάχιστον) και σχετίζεται ετυμολογικά όχι με την έριδα αλλά με το έρεισμα.
Συμπληρωματική ερώτηση: σας πείθει αυτή η απόδοση του contentious; Η ερμηνεία που ξέρω για το εριστικός είναι «αυτός που αγαπάει τις φιλονικίες», και μόνο αυτή δίνει το ΛΚΝ. Το ΛΝΕΓ δίνει λίγο ευρύτερο ορισμό, «αυτός που προκαλεί εντάσεις και φιλονικίες, που συχνά καταλήγει, ξεσπά σε καβγά», αλλά πάλι για πρόσωπα κάνει λόγο, όπως φαίνεται και από το σημείωμα που ακολουθεί το λήμμα (και που αφορά ακριβώς τα ομόηχα για τα οποία άρχισα να γράφω). Μόνο στο Χρηστικό βρίσκω αναφορά και σε άψυχα στα παραδείγματα: «εριστική διάθεση/στάση/συμπεριφορά, εριστικό πνεύμα/σχόλιο/ύφος, εριστικές δηλώσεις». Ακόμα κι έτσι όμως, νομίζω ότι μιλάμε για κάτι που δημιουργεί προστριβές ηθελημένα, σε αντίθεση με το contentious, που είναι πιο ουδέτερο και απλώς περιγράφει κάτι γύρω από το οποίο προκύπτουν διαφωνίες.
Όχι, δεν θα έλεγα «εριστικές προτάσεις» για τις contentious proposals.
Κοίταξα στη eur-lex για αποδόσεις του contentious issue. Βρήκα κυρίως τα:
επίμαχο, αμφιλεγόμενο,
Εγώ δεν θα δίσταζα να χρησιμοποιήσω περίφραση όπως:
που προκαλεί διαφωνίες, που προκαλεί διχόνοια κ.τ.ό.
Άλλες προτάσεις;
Last edited: