metafrasi banner

concussive blast

GeorgeA

Member
Γεια σας,

Η πρόταση είναι:
Traumatic brain injury is, an injury to the brain itself, either caused by a concussive blast or a closed head wound, where there’s actually been an injury to the brain.

Να τι έχω μέχρι τώρα.:
Η τραυματική βλάβη του εγκεφάλου, είναι ένας τραυματισμός στον εγκέφαλο τον ίδιο, που έχει προκληθεί είτε από "concussive blast" ή από κλειστή κρανιοεγκεφαλική κάκωση, όπου έχει πράγματι υπάρξει τραυματισμός στον εγκέφαλο.

Είναι από συνέντευξη όπου ο ομιλητής εξηγεί την Τραυματική Βλάβη του Εγκεφάλου (σε αντίθεση με άλλες βλάβες για τις οποίες μιλούσε πιο πριν οι οποίες θεωρούνται ψυχολογικές και όχι σε σχέση με τον εγκέφαλο).

Ψάχνω για τον όρο ή τον τρόπο για να εκφράσω σωστά αυτό το "concussive blast". Γνωρίζει κανείς;
(Αν δείτε πως είμαι οφσάιντ και σε κάτι άλλο, οι συστάσεις σας ευπρόσδεκτες).

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Απ' ό,τι καταλαβαίνω, το concussive blast πρέπει να είναι τράνταγμα του εγκεφάλου. Διαβάζω εδώ:
Οι τραυματικές βλάβες του εγκεφάλου μπορούν να προκληθούν από κτύπημα, τίναγμα, τράνταγμα ή πρόσκρουση του κεφαλιού.

Επίσης εδώ:
Η διάσειση είναι ένας τραυματισμός του κεφαλιού που προκαλείται από ξαφνικό τράνταγμα του εγκεφάλου μέσα στο κρανίο.

Edit:
Τώρα είδα ότι έχουμε και αυτό το νήμα για concussion blast. http://lexilogia.gr/forum/showthread.php?6896-concussion-blast. Άρα μάλλον κάτι σχετικό με τράνταγμα από ωστική έκρηξη;

nickel

Administrator
Staff member
Βοηθήστε με και μένα να καταλάβω:

Βλέπω στον Κωνσταντινίδη ότι το concussion είναι, λέει, κλονισμός, δόνηση, τράνταγμα. Υπάρχει λήμμα commotio, concussion, και μόνο εκεί εμφανίζεται η διάσειση. Εγώ έχω μείνει στην εποχή όπου concussion είναι η διάσειση και blast είναι η έκρηξη. Μπορώ να υποθέσω ότι η τραυματική εγκεφαλική κάκωση έχει σαν ένα εξωτερικό αίτιο την έκρηξη που προκαλεί (εγκεφαλική) διάσειση;

cougr

¥
[...] έκρηξη που προκαλεί (εγκεφαλική) διάσειση;

Με πρόλαβες! Αδόκιμα θα το λέγαμε διασειστική έκρηξη ή έκρηξη διασειστικής δύναμης/με διασειστική δύναμη

SBE

¥
Μερικά που βρήκα και ίσως βοηθήσουν, π.χ. εδώ: Up to 20 percent of veterans returning from Afghanistan and Iraq have experienced at least one blast concussion.
Το 20% των στρατιωτών που επιστρέφουν από το Αφγανιστάν και το Ιράκ έχουν πάθει τουλάχιστον μία διάσειση από έκρηξη;

Απ'τη Βίκι: A blast injury is a complex type of physical trauma resulting from direct or indirect exposure to an explosion. Blast injuries occur with the detonation of high-order explosives as well as the deflagration of low order explosives. These injuries are compounded when the explosion occurs in a confined space.
και λέει πιο κάτω το ίδιο άρθρο ότι οι εγκεφαλικές κακώσεις είναι συνηθισμένες σε αυτή την κατηγορία τραυματισμών κλπ κλπ

ΥΓ Μ' άλλα λόγια, εγώ πιστεύω ότι θέση επιθέτου έπρεπε κανονικά να έχει το blast.

nickel

Administrator
Staff member
ΥΓ Μ' άλλα λόγια, εγώ πιστεύω ότι θέση επιθέτου έπρεπε κανονικά να έχει το blast.

Όχι όταν η πρόταση λέει: Traumatic brain injury is, an injury to the brain itself, either caused by a concussive blast

SBE

¥
ΟΚ, γράψε λάθος. Οπότε μιλάμε για ωστικό ή κρουστικό εγκεφαλικό τραύμα.
Ωστικό από την έκρηξη.
α, και...

cougr

¥

Τι γίνεται όμως όταν έχουμε, για παράδειγμα:

It delivers precisely the kind of concussive blast that can injure the brain.
The concussive blast ruptured his lungs.

Edit: Cross-posting. Didn't see above two posts.

nickel

Administrator
Staff member
ΟΚ, γράψε λάθος. Οπότε μιλάμε για ωστικό ή κρουστικό εγκεφαλικό τραύμα.
Ωστικό από την έκρηξη.
α, και...
Πιστεύω ότι δεν μπορεί η κάκωση ή το τραύμα να είναι ωστικά ή κρουστικά. Το αίτιο του τραύματος, ναι.

daeman

Administrator
Staff member
Πιστεύω ότι δεν μπορεί η κάκωση ή το τραύμα να είναι ωστικά ή κρουστικά. Το αίτιο του τραύματος, ναι.
+1.

Με πρόλαβες! Αδόκιμα θα το λέγαμε διασειστική έκρηξη ή έκρηξη διασειστικής δύναμης/με διασειστική δύναμη
+1.

Αδόκιμα ή όχι, αυτό καταλαβαίνω, κι αυτά με τα γκρι τα καταλαβαίνω.

Πάντως, αν και όχι ατόφιο, το επίθετο διασειστικό έχει 2 ευρήματα (το ένα είναι δίγλωσσο) από καλή πηγή σε σχετικά συμφραζόμενα, όπου μεταφράζεται σαν μετα-διασειστικό σύνδρομο το post-concussion syndrome.

Σχετικό νήμα: κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

ΤΒΙ (to be investigated): TBI: Science in Art (or art in science, take your pick). :laugh:

daeman

Administrator
Staff member
Whatever your doctor orders. :-)

μεταδιασεισικό: 6,5 δεκάγκουγκλοι[SUP]©[/SUP] / μεταδιασειστικό: 1,4 δεκάγκουγκλοι[SUP]©[/SUP], και τα δυο από καλές πηγές.

GeorgeA

Member
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα τα στοιχεία που παραθέσατε!
Μου πήρε "λιγάκι" για να διαβάσω όλες τις παραπομπές που συμπεριλάβατε. Αλλά με βοήθησε πολύ να αποκτήσω καλύτερη κατανόηση του θέματος.

Αυτό που με δυσκόλεψε λίγο είναι ότι ο ομιλητής θα μπορούσε να χρησιμοποιεί οποιονδήποτε από τους ακόλουθους ορισμούς:

Random House:
con•cus•sion (kÃn kushÆÃn), n.
1. Pathol. injury to the brain or spinal cord due to jarring from a blow, fall, or the like.
2. shock caused by the impact of a collision, blow, etc.
3. the act of violently shaking or jarring.
[1350–1400; ME < L concussin- (s. of concussi) a shaking. See CONCUSS, -ION]
—con•cusÆsion•al, con•cus•sant (kÃn kusÆÃnt), adj.

Δεδομένου ότι πρόκειται για υπότιτλους και κάθε γράμμα μετράει, δεδομένου του χρόνου που θα έχει ο θεατής να το διαβάσει και ότι όσο πιο σύντομο και απλό είναι τόσο πιο κατανοητό θα γίνει και δεδομένου του ότι όποια επιλογή κι αν κάνω τελικά το νόημα μεταφέρεται, διαλέγω τον ορισμό 3 και την πρόταση της Oliver Twisted εδώ: ωστική έκρηξη

Δηλαδή: Η τραυματική βλάβη του εγκεφάλου είναι ένας τραυματισμός στον εγκέφαλο τον ίδιο, που έχει προκληθεί είτε από ωστική έκρηξη είτε από κλειστή κρανιοεγκεφαλική κάκωση, όπου έχει πράγματι υπάρξει τραυματισμός στον εγκέφαλο.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Γιώργο, κτγμ θα χρησιμοποιήσεις είτε ωστικό κύμα έκρηξης είτε έκρηξη σκέτη. Η ωστική έκρηξη δεν μου ακούγεται 100% σωστή. Κτγμ όμως, πάντα.

GeorgeA

Member
Ευχαριστώ δόκτορα.
Το βλέπω. Είναι πιο πλήρες έτσι.
Στον Γούγλη βρήκα μόνο αυτά για Ωστική Έκρηξη.

Εκτός κι αν γνωρίζει κανείς πως το ωστική έκρηξη ευσταθεί, θα χρησιμοποιήσω το ωστικό κύμα έκρηξης.

daeman

Administrator
Staff member
...
Γιώργο, επειδή δεν σκέφτομαι τώρα τίποτα με concussion, να ένας κλονισμός με ολίγη ωστική: 19th Nervous Breakdown

Για σένα, που έμπλεξες μ' εμάς. :D:D
Αν δεν θες να το πάθεις, μη διαβάσεις εκείνο το νήμα. You've been warned.

GeorgeA

Member
:) :) :)
Ευχαριστώ που με μύησες στη φυσική κρουστικών φαινομένων daeman και για το ωστικό κύμα γέλιου που προκάλεσες με το σχόλιό σου και το νήμα που μου έστειλες.
Άρχισαν κάποιοι τριγύρω μου να με ρωτούν τι έπαθα και γελάω έτσι.
Πού να τους εξηγήσω.
:)