metafrasi banner

computer animation

MelidonisM

New member
Μόνο που εκτός από εμψύχωση σημαίνει και την κίνηση.
ήθελα να πω, αν έχουν περισσότερες και διαφορετικές σημασίες για μία λέξη, γιατί όχι και εμείς;
προσωρινά, μέχρι να βρεθεί ιδανική, διακριτική λύση.

ήθελα να πω, αν έχουν περισσότερες και διαφορετικές σημασίες για μία λέξη, γιατί όχι και εμείς;
προσωρινά, μέχρι να βρεθεί ιδανική, διακριτική λύση.

Αυτή η έννοια υπάρχει στα αγγλικά ήδη από τον 18ο αιώνα (animate = give life το = ζωντανεύω). Επίσης:

animation (n.) 1590s, "action of imparting life
animator (n.) 1630s, "one who enlivens or inspires,"

Από το etymonline.

bernardina

Moderator
Mysteries of Vernacular
Animation -αλλά όχι μόνο- για λεξιλάγνους Λεξιλόγους.
(Εγώ πάντως γοητεύτηκα...)

Mysteries of Vernacular is an ongoing video series by NYC-based Myriapod Productions that explores the etymology of individual words through a carefully animated book. According to Myriapod the series will eventually include 26 stories, each of which takes nearly 80 hours to research, construct and animate.

Earion

Moderator
Staff member
Μπερναρντίνα, φοβεροί οι τύποι! Γοητεύτηκα κι εγώ.

Να τους πλησιάσουμε ως Λεξιλογία και να τους βάλουμε να κάνουν τέτοια για ελληνικές λέξεις;

Earion

Moderator
Staff member
Να μου επιτρέψεις να μη χρησιμοποιήσω ποτέ τη λέξη "εμψύχωση" μ' αυτή την έννοια.

Αλεξάνδρα, φοβάμαι ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα απ' ό,τι φαίνονται με πρώτη ματιά: η μεγαλύτερη δημόσια εκδήλωση της τέχνης αυτής των κινούμενων εικόνων στην Ελλάδα, το Φεστιβάλ αniμasyroς της Σύρου, που μόλις διοργανώθηκε για πέμπτη φορά, προβάλλεται ως φεστιβάλ της τέχνης της εμψύχωσης (όπου διαγωνίζονται ταινίες εμψύχωσης).

Υ.Γ. Προσπερνώ βιαστικά μια περικοκλάδα (animation = κινηματική παραστασεογραφία), που έχει προταθεί παλιότερα.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Εντάξει, ας αλλάξω το "ποτέ" με "πριν διαπιστώσω από χιλιάδες διαφορετικά ευρήματα στο Γκουγκλ ότι έχει καθιερωθεί". Μπορεί οι διοργανωτές ενός μεγάλου φεστιβάλ να λένε ό,τι θέλουν, αλλά το τι καταλαβαίνει ο κόσμος από τις "ταινίες εμψύχωσης" να μου επιτρέψεις να το αμφισβητώ. Εγώ τουλάχιστον θα πίστευα ότι είναι "motivational videos" και όχι "animation". Κακά τα ψέματα, η λέξη "εμψύχωση" στα ελληνικά έχει συγκεκριμένη και πολύ παλιά έννοια. Στα αγγλικά το animation καθιερώθηκε εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες, δεν προσπάθησε να το επιβάλει τώρα, εκ των υστέρων, κάποιος.

Και καθόλου δεν αμφιβάλλω ότι πάμπολλοι από τους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ θα είπαν, "Μα πώς τους ήρθε και το είπαν 'εμψύχωση';"

nickel

Administrator
Staff member
Μπορεί να απευθύνθηκαν σε ορολόγους, να τους πρότειναν κινησιομοίωση, οπότε, πάνω στην απελπισία τους οι άνθρωποι, άνοιξαν το Penguin και πήραν τη λέξη που βρήκαν πριν από την κινηματογραφική σημασία. Ας τους εμψυχώσουμε, γιατί μόνο έτσι βγαίνει ταινία κινούμενων σχεδίων.

Μήπως υπάρχει και κανένας όρος για το motion capture suit ή το performance capture;

Βρίσκω στολή σύλληψης και αποτύπωσης κίνησης αλλά είναι ακριβές; Και πάνω απ' όλα: είναι σωστό;

Ευχαριστώ!

Φόρμα καταγραφής/αποτύπωσης κίνησης ή σημείων κίνησης το λέγανε όταν πρωτοκυκλοφόρησαν, πολλά χρόνια πριν. Θυμάμαι αυτούς τους όρους από την εποχή που είσηγαγαν αυτήν την μέθοδο στα βιντεοπαιχνίδια, στα μέσα της δεκαετίας του '90. Το performance capture αφορά περισσότερο τις πιο ανεπαίσθητες διαφορές στην κίνηση, δηλαδή συσπάσεις μυών, κυρίως του προσώπου. Αποτύπωση ηθοποιίας/υποκριτικής;