metafrasi banner

color key

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Είναι αυτό που λέμε χρωματικός διαχωρισμός ή διαχωρισμός χρωμάτων;

Definition: A Color Key is an overlay proof created from the film separations that places each ink color on a separate clear acetate sheet then assembles them together over white paper. Color Key is actually a brandname for a specific process that is often used generically to apply to any overlay proofing system. See Overlay Proofs for a complete description.
Also Known As: overlay proof | separations proof

Zazula

Administrator
Staff member
Η επεξήγηση πάντως που δίνει η Αλεξάνδρα αναφέρει ότι δεν πρόκειται για τον διαχωρισμό αυτόν καθαυτό, αλλά για την υπέρθεση των φιλμ κάθε χρώματος πάνω σε λευκό χαρτί, ώστε να διαπιστωθεί / διασφαλιστεί ότι: (1) ο διαχωρισμός έγινε σωστά, (2) δεν υπάρχουν γκέλες τού στυλ πλακάτο πάνω σε άλλο πλακάτο, (3) τα μαύρα είναι μόνο στο φιλμ τού μαύρου —Κ— κι όχι σε κάποιο από τα άλλα —C, M, Y— χρώματα, (4) πώς είναι ο χρωματικός κορεσμός κι ή αν κάποιο χρώμα / απόχρωση βγήκε πολύ αδύναμο/-η, (5) αν υπάρχουν σπασίματα, και last but not least (6) ότι οι συμπτώσεις είναι σωστές (κι όχι απλή σύμπτωση — pun intended :D). Περί μιας μορφής δοκιμίου πρόκειται.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ποια είναι η γνώμη σου, λοιπόν, για να αποδώσω το color key;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Τo color key λέει η παραπομπή σου ότι είναι brand name. Χρωματικό δοκίμιο μου φαίνεται μια χαρά.

Zazula

Administrator
Staff member
Για να δώσουμε σωστή απόδοση, χρειάζεται να δούμε ακριβώς πώς ορίζεται το καθετί. Το κείμενο που τα εξηγεί όλα βρίσκεται εδώ: http://www.dataforms.org/Downloads/Understanding_Color_Proof.pdf. Πρόκειται για «(αναλογικό) δοκίμιο υπέρθεσης (διαχωρισμών)». Αν δεν χρειάζεται τόση ακρίβεια στο συγκεκριμένο συγκείμενο, ένα σκέτο «(αναλογικό) δοκίμιο διαχωρισμών» (δηλ. το υπερώνυμο, που περιλαμβάνει επίσης και το laminated proof), πιθανότατα αρκεί.

daeman

Administrator
Staff member
Δεν ξέρω τι όρο χρησιμοποιούν οι γραφίστες/τυπογράφοι για να αποδώσουν το color key, αλλά ένας ορισμός (αν όχι όρος) θα ήταν δοκίμιο απόδοσης διαχωρισμού) χρωμάτων, αφού χρησιμοποιείται, όπως λέει ο Ζαζ, για να διαπιστωθεί αν τα φιλμ που προέκυψαν από τον χρωματικό διαχωρισμό αποδίδουν σωστά τα χρώματα. Πολλές φορές ο πελάτης καλείται να δει αυτά τα δοκίμια και να δώσει την έγκρισή του, πριν ξεκινήσει η διαδικασία της τελικής εκτύπωσης. Το είχα κάνει ως πελάτης μερικές φορές παλιότερα, αλλά τότε δεν με έκαιγε η τυπογραφική ορολογία, γιατί φωτιά στα μπατζάκια μου είχα για την έγκαιρη παραγωγή των εντύπων... Τρεχάτε ποδαράκια μου, να μη σας φτάσει ο κώλος, που λένε κι εδώ. :D

Κι ένα γλωσσάρι, παραπροϊόν της αναζήτησης: http://www.lefkk.gr/articles/03b-photography&PCterminology.htm

Edit: Απ' ό,τι βλέπω, έπεσαν και καλύτερες και ακριβέστερες προτάσεις...