metafrasi banner

champion letter

Όσοι ασχολείστε με μάρκετινγκ και πωλήσεις, μήπως έχετε συναντήσει πουθενά τον όρο «champion letter»; Στη δική μου περίπτωση, πρόκειται για μια επιστολή που παραθέτει εκδηλώσεις προώθησης και επιστημονικές εργασίες που υποστηρίζουν ένα καινούργιο προϊόν. Καμιά ιδέα;

nickel

Administrator
Staff member
Αντιγράφω από το:
Ultimate Lazy Agent Marketing System of 157 Marketing Secret and Strategies

The easiest way to target a profession is to send out a champion letter. A champion letter is one from an existing client of yours praising you and your business. For example:
You would like to target one of your clients who is very impressed with your services. Here is how you do this:
10. Ask your client if they will endorse you (they usually will).
11. Write a letter on your client's letterhead praising your services.
12. Enclose one of your sales letters with the clients.
13. Pay for all the letterhead, envelopes, business cards, postage, etc.
This will ensure that your letter will be read, because professionals usually read mail from other people in their field.
14. Do not forget to follow up with a second and third letter that is strictly from you.

Σκέφτομαι την υποστηρικτική επιστολή, που ξέρουμε ότι είναι το support letter / letter of support. Και, μια και είδα το praise, εγκωμιαστική επιστολή. Φεύγει ωστόσο από το champion.

nickel

Administrator
Staff member
Υπερασπιστική ή προασπιστική, επίσης αποκλείονται. Θα νομίζει κανείς ότι κάτι έκανες και χρειάζεσαι υπεράσπιση. Είναι και οι καιροί πονηροί.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Βέβαια, τελικά πρόκειται απλώς για ειδική μορφή συστατικής επιστολής...

SBE

¥
Αυτό ακριβώς σκέφτηκα κι εγώ δόχτορα, διαβάζοντας το 2, ότι είναι συστατική επιστολή. Τώρα γιατί δεν τη λένε έτσι δεν ξέρω, μάλλον για να δείξουν ότι είναι ειδική περίπτωση συστατικής επιστολής.

Zazula

Administrator
Staff member
Προσέξατε ότι αυτή η επιστολή πηγαίνει σε φάκελο του συστήνοντος κι όχι της εταιρίας; Δηλαδή εδώ ο αποστολέας φαίνεται σαν να είναι ο συστήνων, με συνημμένο το πωλησιακού περιεχομένου κείμενο. Η συνήθης συστατική επιστολή πάει ανάποδα, δλδ είναι εκείνη συνημμένη σε πωλησιακού περιεχομένου επιστολή της εταιρίας όπου αποστολέας φαίνεται να είναι η εταιρία.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ναι, αλλά δεν παύει να είναι συστατική επιστολή (λεξικά, έστω). Ο συστήνων παρουσιάζει στους πελάτες του τον συνιστώμενο και το προϊόν του· πολύ ένθερμα, μάλιστα, αφού το κάνει σε δικό του επιστολόχαρτο και φάκελο.

Zazula

Administrator
Staff member
Και το ελικόπτερο δεν παύει να είναι αεροσκάφος, Δόκτωρ. Αλλά έχει και δική του ονομασία για να ξεχωρίζει. :)

Σκέφτομαι την υποστηρικτική επιστολή, που ξέρουμε ότι είναι το support letter / letter of support.

Κι εγώ αυτό έβαλα προσωρινά. Στη δική μου περίπτωση όμως, δεν πρόκειται για επιστολή από πελάτη αλλά για επιστολή της ίδιας της εταιρείας. Μάλλον το χρησιμοποιούν καταχρηστικά - ή αναφέρονται στα υποστηρικτικά στοιχεία που περιγράφονται στην επιστολή (τις επιστημονικές εργασίες που είπα προηγουμένως). Αν είναι έτσι, τότε το υποστηρικτική είναι ακόμα καταλληλότερο.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και το ελικόπτερο δεν παύει να είναι αεροσκάφος, Δόκτωρ. Αλλά έχει και δική του ονομασία για να ξεχωρίζει. :)
Δεν διαφωνώ. Αλλά να βρούμε την πιο κατάλληλη.

nickel

Administrator
Staff member
Διαφωνώ με τη συστατική επιστολή επειδή συνήθως ορίζει μια σχέση (υπαλλήλου & πρώην εργοδότη) και μια περίσταση (ψάχνουμε για δουλειά) που δεν θέλουμε να τα θυμίζει ο όρος μας.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Δεν επιμένω για τη συστατική επιστολή λόγω του ελικόπτερου του Ζάζουλα, αλλά...

Συστατικές επιστολές δεν παίρνουν και οι φοιτητές που ψάχνουν υποτροφίες;
Συστατική επιστολή για τους προύχοντες της εκάστοτε ελληνικής παροικίας δεν έπαιρναν οι έμποροι που διέσχιζαν Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη στον 18ο αιώνα;

nickel

Administrator
Staff member
Με την ευκαιρία να δούμε και κάτι πιο χρήσιμο για την αγγλική γλώσσα:

A letter of recommendation is a letter in which the writer assesses the qualities, characteristics, and capabilities of the person being recommended in terms of that individual’s ability to perform a particular task or function. Recommendation letters are almost always specifically requested to be written about someone, and are therefore addressed to a particular requestor. Letters of recommendation are typically related to employment, admissions to institutions of higher education or scholarship eligibility.

Recommendation vs reference
The term "recommendation letter" and reference is often same and used interchangeably with the term "reference letter"; however, there is a difference between the two types. Letters of recommendation are very specific in nature and normally requested/required and are always addressed to an individual, whereas letters of reference are more general in nature and are usually addressed "To Whom It May Concern."

http://en.wikipedia.org/wiki/Recommendation_letter

Μετά από μια βιαστική ανάγνωση του νήματος, έχω καταμπερδευτεί (π.χ. μου φαίνεται εντελώς διαφορετική η περιγραφή του champion letter στο #1 και στο #2). Οπότε αρκούμαι να αναφέρω άλλη μια εκδοχή, στον βαθμό μάλιστα που θέλουμε διακριτούς (ο-θεός-να-τους-κάνει) όρους για τα διάφορα letters: επιστολή συνηγορίας. Αν η επιστολή περιέχει μόνο υλικό αναφοράς (επιστημονικές εργασίες κτλ.), θα μπορούσαμε να μιλήσουμε μονολεκτικά για ​συνηγορίες.

Καλή η ιδέα, αλλά ταιριάζει σε υλικό για μάρκετινγκ; Δεν θα νομίσει ο αναγνώστης ότι πρόκειται για νομικό κείμενο (όχι απαραίτητα με την αυστηρή έννοια: μπορεί να θεωρήσει ότι το συγκεκριμένο προϊόν έχει κατηγορηθεί για κάτι, άρα χρειάζεται συνήγορο); Νομίζω ότι οι μαρκετινίστες θα ήθελαν να το αποφύγουν αυτό.

nickel

Administrator
Staff member
Υπερασπιστική ή προασπιστική, επίσης αποκλείονται. Θα νομίζει κανείς ότι κάτι έκανες και χρειάζεσαι υπεράσπιση. Είναι και οι καιροί πονηροί.
Η συνηγορία εμπίπτει στην παραπάνω κατηγορία. Ωχ, και η κατηγορία είναι ύποπτη λέξη. Για πολλοστή φορά θα θυμηθώ τον κατάλογο (ελληνιστί «μενού») παραλαϊκού παραλιακού κέντρου του Σαρωνικού, απ' αυτά που έχουν απαθανατιστεί στις καλύτερες ελληνικές ταινίες των σίξτις, ο οποίος έγραφε ότι ήταν κέντρο «Β΄ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ» και παραδίπλα, στα αγγλικά, «2ND ACCUSATION». (Μετάφραση με Divry's.)