metafrasi banner

Canterbury

Πάντως, παρακολουθώ αυτές τις μέρες τη σειρά QI, σε ντιβιντιά που μου έφερε μια φίλη, και χαίρομαι να ακούω Γιούρενες αντί για Γιορέινες. :D
και πώς μεταφράζεται αυτό: British comedy panel game television quiz show
 

nickel

Administrator
Staff member
και πώς μεταφράζεται αυτό: British comedy panel game television quiz show
Βρετανικό κωμικό τηλεπαιχνίδι γνώσεων με τη συμμετοχή λογομήγυρης
 

nickel

Administrator
Staff member
Είπαμε την Κατερβουρία, αλλά ξεχάσαμε την Κανταουρία.

Την έχει ο Δρανδάκης (που στέλνει στην Καντερβουρία), τη βρήκα και στο Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό της Πρωίας (1932): «ΚαντερβουρίαΚανταουρία αγγλ. Canterbury) κ.λπ.»
Υπάρχουν κάποια διαδικτυακά ευρήματα, μια ντουζίνα. Και είναι τόσο λίγα όχι επειδή είναι παλιό, αλλά επειδή είναι λάθος. Το σωστό παλιό είναι Καντουαρία. Cantuaria είχε και το Domesday Book, το κτηματολόγιο που έγινε για λογαριασμό του Γουλιέλμου του Κατακτητή είκοσι χρόνια αφότου πάτησε πόδι στην Αγγλία (διότι έτσι κάνουν οι σωστοί κατακτητές και οι σωστές γραφειοκρατίες).

Αλλά όλα τα λεφτά είναι το παρακάτω λήμμα από τα Στοιχεία Γεωγραφίας του Νικηφόρου Θεοτόκη (Βιέννη 1804). Και δεν θα έκανα τον κόπο να προσθέσω τα μορμολύκεια σαν την Καντουαρία αν δεν είχε μερικές εκατοντάδες ευρήματα (τα περισσότερα, εικάζω, στη φράση ο Αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας).

Βρετανία Μεγάλη: [γεωγραφία] αποτελείται από 3 βασίλεια, της Αγγλίας, Σκωτίας, Ιρλανδίας. Παλαιότερα η Βρετανία ή νήσος της Αλβιώνος ήταν διηρημένη σε δύο τμήματα, από τα οποία μεγαλύτερο ήταν η Αγγλία και μικρότερο η Σκωτία ή Καληδονία. Το κλίμα της Αγγλίας είναι εύκρατο και η γη νομαδική και σπερματοφόρος, οινοφόρος και πλήρης θηράσιμων ζώων, περιέχει μεταλλεύματα, όπως ορείχαλκο και πλήθος ιχθύων. Η Σκωτία έχει αέρα ψυχρό, γη ολιγόκαρπο και πλήθος ορυκτών ανθράκων. Η Ιρλανδία ή Ίρις ή Ιέρνη και ελάσσων Βρετανία έχει αέρα εύκρατο, νομαδική γη και ξυλοφόρο. Οι βόες αυτής τιμώνται όσο και οι ίπποι της Αγγλίας. Το μοναρχικό πολίτευμα της Αγγλίας, η κληρονομική βασιλεία, περιορίζεται από το Παρλαμέντο, δηλαδή το Σύνεδριο των Κριτών που έχουν υπέρτατη εξουσία (Κοινοβούλιο). Η Σκωτία συνενώθηκε με την Αγγλία από το 1706, συγκροτώντας βασιλεία που ονομάσθηκε Μεγάλη Βρετανία. Ο ηγεμών της Ιρλανδίας με βασιλική εξουσία, οφείλει υπακοή στους νόμους του βασιλείου και στις αποφάσεις του Παρλαμέντου. Θρήσκευμα της χώρας το επισκοπικό ή πρεσβυτερικό. Πρωτεύουσες πόλεις: Το Λόνδινον ή Λονδίνιον ή Λόνδρα (Londres), μητρόπολη της Αγγλίας και πάσης της Μεγάλης Βρετανίας, το Εδίμβουργον (Edimbourg) της Σκωτίας, το Δούβλινον (Dublin) της Ιρλανδίας. Σημαντικές πόλεις η Ναυκαλία (Newcastle), Ούλλον (Hall), το Βοστόνιον (Boston), το Υάρμουθ (Yarmuth), η Εξονία ή Εξτζέστερ ( Excester), το Πλυμούτ (Plymuch), το Βριστόλιον (Bristol), το Λεουερποόλ (Leuerpool), η Στερλίγγα (Sterlings), η Γλασκαύα ή Γλάσκοβ (Glascow), το Λονδονδέρρι (Londonderry), η Γαλίβα ή Γαλόβαϋ (Galoway), το Λιμέρικον (Limerick), η Καντουαρία ή Καντορβερία (Cantorbery), η Σαλισβουρία (Salisbury), η Γλοτζεστερία (Glocester), η Οξφορδία (Oxford), η Κανταβριγία ή Καμβριδγία (Cambridge), το Νόρβικ ή Νορδόβικον (Norwich), το Υόρκ ή Εβόρακον (Yorch), η Καστρία (Chester).

(Δεν πρόσθεσα sic, διότι δεν έχω πρόσβαση στο πρωτότυπο, οπότε δεν γνωρίζω πόσα μπορεί να είναι λάθη αναγνώρισης [OCR]. Το απόσπασμα προέρχεται από το Ιστορικό Λεξικό Επιστημονικών Όρων στο Κάτοπτρο. Αν γνωρίζετε πρόσβαση στα Στοιχεία του θεοτόκη, σφυρίξτε κλέφτικα, παρακαλώ. Ή όπως αλλιώς ξέρετε.)
 

nickel

Administrator
Staff member
Αντιλαμβάνομαι ότι αυτός ο νόμος της τρισυλλαβίας έχει γεμίσει τη γλώσσα μας και με πολλά *αούτομπαν! Νομίζω ότι δεν προβληματίζει σοβαρά το άουτομπαν.
 

nickel

Administrator
Staff member
Αν εννοείς ότι θα αρχίσω να δέχομαι το Φάρεναϊτ σαν καλύτερο από το Φαρέναϊτ, ναι. Αν εννοείς ότι θα θεωρήσω ότι το Φάρεναϊτ είναι πιο ελληνικό ή εξίσου ελληνικό με το Φαρενάιτ, όχι.
 

pidyo

New member
Αν θυμάμαι καλά από παλιότερες συζητήσεις, μόνο τα Φάρεναϊτ, Φαρέναϊτ, και Φαρενάιτ θα σκεφτόσασταν και ποτέ το Φάρενάιτ, που μου φαίνεται εμένα η απλούστερη λύση, ε;

[Ναι, εγώ είμαι, σ' ένα σύντομο διάλειμμα από τα εργασιακά Τάρταρα, δεν χάκεψε κάποιος νέος χρήστης τον λογαριασμό μου.]
 

nickel

Administrator
Staff member
Αν θυμάμαι καλά από παλιότερες συζητήσεις, μόνο τα Φάρεναϊτ, Φαρέναϊτ, και Φαρενάιτ θα σκεφτόσασταν και ποτέ το Φάρενάιτ, που μου φαίνεται εμένα η απλούστερη λύση, ε;
Μπα, εγώ σκέφτομαι τα Φάρεναϊτ, Φαρενάιτ και Φάρενάιτ (σκεφτόμουν κι εσένα, βέβαια, τι να κάνεις κι εσύ στα Τάρταρα) — και καταλήγω στο Φαρενάιτ. (Εξαιρούνται οι εξαιρέσεις σαν τον γάιδαρο.)
 
Top