metafrasi banner

blue-billed duck (Oxyura australis)

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Δεν βρίσκω σε ελληνικούς ιστότοπους κάποια ονομασία. Γαλαζόραμφη πάπια ίσως;
The Blue-billed Duck (Oxyura australis) is a small Australian stiff-tailed duck, with both the male and female growing to a length of 40 cm (16 in). The male has a slate-blue bill which changes to bright-blue during the breeding season, hence the duck’s common name.

Για να γελάσουμε αναφέρω τη μηχανική μετάφραση από εδώ: *το μπλε-τιμολογείται πάπια :lol:

nickel

Administrator
Staff member
Διαλέγεις ανάλογα με την περίπτωση:

Οξύουρα του Νότου (Οξύουρα στον Πάπυρο και τον Κωνσταντινίδη)
αγριόπαπια της Αυστραλίας
κυανόραμφη πάπια / αγριόπαπια
κεφαλούδι (το όνομα της ελληνικής οξύουρας)

Φαντάζομαι ότι αν ήμουν εγώ, θα προτιμούσα το Κεφαλούδι της Αυστραλίας ή Αυστραλιανό Κεφαλούδι.
Το "Αγριόπαπια της Αυστραλίας" το βρίσκω πολύ γενικό γιατί υπάρχουν κι άλλες αγριόπαπιες στην Αυστραλία, το γαλαζόραμφη/κυανόραμφη πάπια/αγριόπαπια είναι ένας αυτοσχεδιασμός που δεν χρειάζεται από τη στιγμή που έχουμε ελληνικό κοινό όνομα για τις Οξύουρες, ενώ το Οξύουρα (του Νότου ή της Αυστραλίας) είναι θεμιτό μεν ως μετάφραση του επιστημονικού ονόματος, αλλά στο συγκεκριμένο πλαίσιο κρίνω οτι χρειάζεται κοινό όνομα.

Βρήκα σε σελίδα του ΕΚΒΥ και σε σελίδα της Ορνιθολογικής αναφορές στο Αμερικανικό Κεφαλούδι (Oxyura jamaicensis), ενώ την Oxyura leucocephala την λένε Ευρωπαϊκό Κεφαλούδι, προφανώς για να την ξεχωρίζουν.

Οπότε νομίζω ότι το Αυστραλιανό Κεφαλούδι ενδείκνυται περισσότερο.

nickel

Administrator
Staff member
Όπως ακριβώς τα λες, Αόρατη, και παράλειψή μου που το έδωσα σκέτο το κεφαλούδι.