metafrasi banner

blinds = στόρια | Roman blinds, ρόμαν

pit

New member
Το θέμα δεν είναι ότι το blinds σημαίνει στόρια, αλλά το αν και τα υφασμάτινα blinds σημαίνουν στόρια.

Συνήθως για τα υφασμάτινα λέμε roman blinds. Ακόμα και στα ελληνικά τα υφασμάτινα στόρια τα λέμε ρόμαν.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ακριβώς, τα λένε ρόμαν. Αλλά αυτός είναι ο τεχνικός όρος, έτσι θα τα ζητήσεις στο μαγαζί. Στον υπότιτλο μπορείς να γράψεις στόρια, νομίζω.

pit

New member
Δεν το ήξερα, αλλά και πάλι δεν με βολεύει.

Είναι δύο κλέφτες (αγράμματοι) μέσα σε ένα σπίτι. Λέει ο ένας στον άλλο "Pull the blinds".

Τι να πω εγώ, "Κλείσε τα ρόμαν"; Κλέφτης είναι, δεν είναι ο Ζαμπούνης!

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ε, οι αγράμματοι κλέφτες μόνο "κουρτίνες" ξέρουν. "Κλείσε τις κουρτίνες."

+1 Αλεξάνδρα για τα σχετικά με τους υπότιτλους. Εγώ σου είπα πώς μεταφράζεται. Για υπότιτλο το στόρι (ή η κουρτίνα) μια χαρά είναι πιστεύω.

nickel

Administrator
Staff member
Όπως λένε οι κυρίες, αλλά κυρίως όπως θα σου πω εγώ που δεν σκαμπάζω από «ρόμαν»: «Κατέβασε τα στόρια, Μήτσο!»

pit

New member
Όπως λένε οι κυρίες, αλλά κυρίως όπως θα σου πω εγώ που δεν σκαμπάζω από «ρόμαν»: «Κατέβασε τα στόρια, Μήτσο!»

Συμφωνώ, αλλά δεν ξέρω μήπως το ελληνικό κοινό αναρωτηθεί αν υπάρχει το Μήτσος και στα αγγλικά!

Κλείσε τα στόρια, να πεις.

Αυτό έβαλα.

Σκέφτηκα και το ρολά, αλλά νομίζω πως τα στόρια είναι το πιο "εύκολο".

Thank you all!

Zazula

Administrator
Staff member
Να σημειώσω ότι στο 6γλωσσο του Καυκά δίνεται οξύτονο (ρομάν), γεγονός που δεν είναι σωστό (η λέξη είναι αγγλική, όχι γαλλική) κι επιβεβαιώνεται κι από το ότι όλη η αγορά το λέει ρόμαν.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Εγώ τα ήξερα ως Venetian blinds. Τώρα μαθαίνω για Ρόμαν.
Venetian είναι αυτά:

Δηλαδή έχουν γρίλιες, ενώ τα ρόμαν δεν έχουν, είναι σαν μια υφασμάτινη κουρτίνα που μαζεύεται κατακόρυφα.

Earion

Moderator
Staff member
Ευχαριστώ, έχω ακόμα να μάθω πολλά σ' αυτή τη ζωή :)

SBE

¥
Και που είσαι ακόμα με τις κουρτίνες, τα ενετικά στορ, τα ρόμαν (που τώρα τα πρωτοέμαθα) και σύντομα μας περιμένουν τα vertical blinds

κι αυτά τα περίεργα συρόμενα πανώ που έχω δει στο ΙΚΕΑ κυρίως