metafrasi banner

black site

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Το έχουμε ξανασυζητήσει αυτό; Δεν θυμάμαι.

https://www.wikiwand.com/en/Black_site
In military terminology, a black site is a location at which an unacknowledged black project is conducted. Recently, the term has gained notoriety in describing secret prisons operated by the United States Central Intelligence Agency (CIA), generally outside of U.S. territory and legal jurisdiction. It can refer to the facilities that are controlled by the CIA and used by the U.S. government in its War on Terror to detain alleged unlawful enemy combatants.

Μυστικές φυλακές είναι, αλλά μήπως έχουμε κάποιο άλλο όρο;

daeman

Administrator
Staff member
...
Για τα συγκεκριμένα black sites σε συσχετισμό με τη CIA, εκτός από τις μυστικές φυλακές, κυκλοφορεί πολύ το αναμενόμενο «μυστική τοποθεσία» που δεν περιορίζεται σε κρατητήρια, αλλά και τα μυστικά κέντρα κράτησης που περιορίζονται σε χώρους περιορισμού εγκλεισμού.

Δόκτορα, οι «μαύρες φυλακές» δίνουν και πολλά ευρήματα άσχετα, γιατί οι φυλακές είναι κατά παράδοση μαύρες κι άραχλες, παραδιδόμενες μεταξύ άλλων από τον Κάβουρα το 1936:

Τώρα στις μαύρες φυλακές, που λες
βλέπεις το Μπάτη και του σιγολές
«Τι έχεις Μπάτη κι όλο κλαις;»
κι ακούς παραπονιάρικη φωνή
μέσ' απ' τα σίδερα, απ' τη στενή
τη φυλακή τη σκοτεινή

ίσαμε τον Καζαντζίδη. Ας όψονται οι στίχοι του Ας όψονται οι αίτιοι:

Ψεύτικους όρκους πήρανε οι γλώσσες οι κακές
και άδικα με κλείσανε στις μαύρες φυλακές
δεν ξέρω τι τους έκανα έτσι που μ' έχουν μπλέξει
και με καταδικάσανε χωρίς να έχω φταίξει

nickel

Administrator
Staff member
Οι προτάσεις μου:

black project = μαύρη επιχείρηση, μαύρο πρόγραμμα
black site = μαύρη εγκατάσταση | μαύρη φυλακή (αν πρόκειται για μυστική φυλακή)

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Δόκτορα, οι «μαύρες φυλακές» δίνουν και πολλά ευρήματα άσχετα, γιατί οι φυλακές είναι κατά παράδοση μαύρες κι άραχλες, παραδιδόμενες μεταξύ άλλων από τον Κάβουρα το 1936:
Σύμφωνοι, αλλά δες π.χ. πόσα ευρήματα υπάρχουν για (ανάλογες) «μαύρες φυλακές» στην Κίνα.

daeman

Administrator
Staff member
...
Ναι, βέβαια, έχει κάμποσα ευρήματα, έχει χρησιμοποιηθεί αρκετά. Ωστόσο, τις «μαύρες φυλακές», εννοώντας το επίθετο με την επικρατέστερη μεταφορική σημασία του (χωρίς να πάω στην κυριολεκτική σημασία της μαύρης, σκοτεινής φυλακής και στα λευκά κελιά), τις βλέπω κάπως σαν πλεονασμό ή τουλάχιστον αμφίσημες. Ιδίως αν το δω σαν ξεκομμένο όρο, χωρίς συγκείμενο. Νομίζω πως γι' αυτό σε πολλά ευρήματα οι συγκεκριμένες «μαύρες φυλακές» εμφανίζονται έτσι ακριβώς, μέσα σε εισαγωγικά.

Για να μην πω για τη «μαύρη επιχείρηση» που με στέλνει κατευθείαν σε παράνομη οικονομική δραστηριότητα.

SBE

¥
Συμφωνώ με τον Δαεμάνο. Γιατί πρέπει ντε και καλά να φτιάξουμε νέα χρήση του επιθέτου μαύρος, αφού στα ελληνικά είναι εδραιωμένη και ξεκάθαρη η σημασία του;

Μαύρη φυλακή= μαύρη, άραχλη και δόλια.
Μαύρες επιχειρήσεις= λειτουργούν στη μαύρη (όχι in the black)
Μαύρος τόπος= δεν θες να πας διακοπές, κι ας μην έχει η CIA ανάμιξη
Μαύρη μάνα= όχι απαραίτητα απο την Αφρική.

daeman

Administrator
Staff member
...
Μη λες για μαύρη μάνα (και μαύρη ξενιτιά) σε νήμα που ξεκίνησε μουσικά με Κάβουρα και Καζαντζίδη, γιατί ίσα που βαστιέμαι να μην το πλακώσω στη μαυρίλα. Καλλιά έχω να ρίξω μαύρη πέτρα, που ούτε μαύρη θα 'ναι ούτε πέτρα. :-)