metafrasi banner

behavioral economics, behavioural economics = συμπεριφορική οικονομική, συμπεριφορικά οικονομικά

SBE

¥
Ελεήστε χριστιανοί (και λοιπές δοξασίες).
Πως λέγεται στα ελληνικά αυτό, πως θα λέγαμε τo behavioural change όπως λέμε
behavioural change unit που είναι ενα νεό κυβερνητικό τμήμα εδώ στο ΗΒ, με σκοπό να μας αλλάξει τη συμπεριφορά για το καλό μας και ξεκίνησε γιατί ο νυν πρωθυπουργός λέει διάβασε το Nudge (αυτό να δω πως το λέει κανείς, λάκτισμα το πρώτο που μου ήρθε αλλά δεν έιναι τόοοοοοσο δυναμική παρέμβαση :rolleyes:)
Και μια που ρωτάω πολλά, ένα ακόμα: ασχολείται κανένας στην Ελλάδα με αυτά; Έχετε υπόψη σας τίποτα; ΟΚ, ξέρω ότι δεν είμαι σε οικονομικό φόρουμ, αλλά είπα μπας και έχει ακούσιε κανείς κάτι. Ευχαριστώ.

Συμπεριφορική οικονομική λέγεται. Το επίθετο συμπεριφορικός και το ουσιαστικό συμπεριφορισμός πρωτοκαθιερώθηκαν στην ψυχολογία, μολονότι χρησιμοποιήθηκε επίσης και το αμετάφραστο μπεχαβιορισμός/ μπεχαβιοριστικός. Για το behavioural change, μάλλον δική σου είναι η απόφαση, ανάλογα με τις ακριβείς αρμοδιότητες της υπηρεσίας αυτής. Επειδή η σύλληψη είναι ελαφρώς οργουελική, δεν νομίζω πως οτιδήποτε θα μπορούσε να ακουστεί φυσικό στην Ελλάδα. Απ' την άλλη, εξαρτάται σε τι γλωσσικό επίπεδο θες να βρεθείς. Μέχρι να έρθει η πρωινή βάρδια, κράτα (και) την αλλαγή προτύπων συμπεριφοράς. Για το nudge, νομίζω ότι η κυριολεκτική έννοια (σκούντημα, σκουντιά) δεν λειτουργεί καλά στο μεταφορικό επίπεδο που τη θέλεις. Μέχρι να έρθει η πρωινή βάρδια, κράτα μιαν ανώδυνη λύση γενικής χρήσης: ώθηση.

SBE

¥
Μερσί. Το ότι ακούγεται οργουελικό το λέγαμε χτες με κατι φίλους που έχουμε πέσει όλοι μαζί οτο διάβασμα περι αλλαγής συμπεριφοράς και κανένας μας δεν είναι αγγλόφωνος. Όλοι λέγανε ότι αν στη χώρα τους πει κανείς τη λέξη, θα αρχίσουν όλοι να φωνάζουν για απολυταρχία, ολοκληρωτισμό και άλλα τέτοια.

Οι αρμοδιότητες της υπηρεσίας παντως είναι να γραφει μελέτες και να προτείνει νομοσχέδια για διάφορα θέματα και τώρα έχουν ξεκινήσει με την υγεία (υποθέτω απαγόρευση καπνίσματος κλπ) και μετά θα λύσουν κι όλα τα άλλα προβλήματα της χώρας. Φημολογείται ότι λύνουν και δενουν, γιατί είπαμε, διάβασε ο Κάμερον το βιβλίο και είδε το φως το αληθινόν.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καλημέρα,

Αν ήμουν εκδότης, ο τίτλος που θα διάλεγα για το βιβλίο θα ήταν Σκουντιά, που είπε και ο Θέμης. Μικρή λέξη, στήνεται παρόμοια ο τίτλος στο εξώφυλλο κλπ. Για την απόδοση, θα πρόσθετα στις ιδέες την παρακίνηση, την παρόρμηση, την παρώθηση (αλλά μάλλον όχι την εξώθηση) και άλλα τέτοια σκουντήματος σημαντικά.

Cadmian

New member
Πάντως πέραν του συμπεριφορικού, το behavioral εγώ τουλάχιστον το ξέρω ως μπιχεβιορισμός, όχι μπεχεβιορισμός. Μήπως το μπε- είναι παλιότερη απόδοση;

Ίσως η σπρωξιά ή το σπρώξιμο να είναι πιο εμπορικά από το σκούντημα. Το λέμε και για εγχειρήματα, π.χ. «το όλο πρότζεκτ θέλει ένα σπρώξιμο για να πάρει μπρος», αν και το σπρώξιμο μπορεί να παρερμηνευτεί για πιο ανεπίσημες-σκοτεινές συννενοήσεις.

nickel

Administrator
Staff member
Για τη σκουντιά, να προσθέσουμε την παραίνεση και την ενθάρρυνση (που δεν είναι τα ίδια, το ξέρω).
Τα συμπεριφορικά, είτε μπεχα- τα πούμε είτε μπιχα-, ίδια ρίγη μού προκαλούν.
Και για την αλλαγή, οπωσδήποτε ένα εξίσου οργουελικό συμπεριφορική αλλαγή, παρακαλώ. Τα αλλαγή συμπεριφοράς και αλλαγή προτύπων συμπεριφοράς παραείναι σαφή και αποκαλυπτικά — δεν ταιριάζουν στη νέα τάξη.

SBE

¥
Έλα, έλα, μην ακούω γκρίνιες. Η συμπεριφορική αλλαγή μπορεί να συμβεί και με ευχάριστα (για ορισμένους) τεχνάσματα, σαν αυτό που μου έστειλε φίλος που έμαθε ότι κοιτάζω την σ.α. σε σχέση με την οδήγηση (η Ελλάδα πάντα πρωτοπόρα στην οικολογική συνείδηση).

Last edited by a moderator:
Και συμπεριφορικά οικονομικά βεβαίως (ξέρετε πολλούς που έχουν σπουδάσει οικονομική;), που έχει περίπου πενταπλάσιες γκουγκλιές (εντός εισαγωγικών εννοείται).

nickel

Administrator
Staff member
Ξέρω πολλούς που έχουν σπουδάσει οικονομικές επιστήμες. Μια από τις οικονομικές επιστήμες είναι... η συμπεριφορική οικονομική (επιστήμη). :)