Η ανεπάρκεια του ενζύμου αφυδρογονάση της 6-φωσφορικής γλυκόζης (G6PD) είναι κάτι που τώρα ανιχνεύεται στα νεογέννητα και έτσι ξέρει κανείς αν μπορεί να φάει άφοβα κουκιά χωρίς να κινδυνεύει από κυαμισμό. Οι παλιοί το μαθαίναμε δια της ...δοκιμής (του στιλ όποιος τρώει δεν ξανατρώει).
Το ενδιαφέρον είναι ότι η ανεπάρκεια στο ένζυμο G6PD έχει αναπτυχθεί στις χώρες τις Μεσογείου κυρίως σαν "αντίδοτο" στην ελονοσία όπως και η δρεπανοκυτταρική αναιμία, άλλωστε.
Εκτός από τον κυαμισμό που προκαλείται από τα κουκιά, υπάρχει και ο
λαθυρισμός ένα είδος παράλυσης που οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση λούπινων (Lathyrus sativus) λόγω κάποιας νευροτοξίνης που περιέχουν.
Το
σχετικό άρθρο της Βικιπαίδειας είναι πολύ ενδιαφέρον. Από κει και η εικόνα με τον πίνακα του Γκόγια "Thanks to the Grasspea":
(Όσοι αγαπάτε τα λούπινα, μην φοβάστε, είναι κάτι που συμβαίνει αν καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες και συνήθως όταν φτάνουν στα χέρια μας είναι ήδη προετοιμασμένα, η τοξίνη ελαχιστοποιείται με κάποιες διαδικασίες.)