stathis
¥
Δεν νομίζω. Φαντάζομαι ότι υπάρχουν (πάρα) πολλά είδη των οποίων η κοινή ονομασία συμπίπτει με το όνομα του γένους (δεν έχω χρόνο τώρα να βρω/σκεφτώ παραδείγματα), δεν το έχω δει όμως να γίνεται πουθενά αλλού.Υποθέτω ότι τη γράφουν με κεφαλαίο αρχικό για να δείξουν ότι αναφέρονται στο γένος, όπως αν έγραφαν «Αίλουρος η γαλή».
Δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω για τα λεγόμενά σου (θυμάμαι από κάτι ερωτήσεις ορνιθολογικού περιεχομένου που έβαζα πριν μήνες ότι έχεις εντρυφήσει στο αντικείμενο), αλλά συμμερίζομαι την αντίδραση του Δόκτορα. Εγώ βέβαια έχω γενικότερα αλλεργία στα κεφαλαία, τα οποία σφάζω στο γόνατο με άφατη ικανοποίηση όποτε μου δοθεί η ευκαιρία σε επιμέλεια. :)Άλλος είναι ο λόγος. Έχει επικρατήσει να γράφονται όλες οι "καθιερωμένες" κοινές ονομασίες με κεφαλαίο αρχικό [...]
...
Δηλαδή και Πεπλόγλαυκα να την πεις, και Ανθρωποπούλι να την πεις, αν γράφεις "σοβαρό" βιβλίο ή άρθρο σε ειδικό περιοδικό ή θες να είσαι πολύ σχολαστικός γενικώς, θα το γράψεις με κεφαλαίο αρχικό.
Και για να γελάσουμε (ή να κλάψουμε):
Στο έντυπο στο οποίο έκανα επιμέλεια υπήρχε φωτογραφία τεσσάρων τρισχαριτωμένων barn owls με λεζάντα από κάτω «Τυτώ έτοιμες για απελευθέρωση στη μονάδα προετοιμασίας επανένταξης»... :curse: