metafrasi banner

background (as film-set command) = Θέσεις!

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Εντολή που φωνάζουν στο πλατό όταν αρχίζει το γύρισμα, πριν πουν "φώτα-μοτέρ-πάμε". Δεν το βρίσκω αυτή τη στιγμή, αλλά νομίζω ότι είναι εντολή για να αρχίσουν όλοι οι κομπάρσοι να κάνουν αυτά που τους έχουν πει να κάνουν. Τι λένε πριν στα Ελληνικά;

Στον οδηγό Στάδια Μιας Ταινίας του Περικλή Χούρσογλου, που είναι πολύ κατατοπιστικός, δεν αναφέρεται καθόλου αυτή η εντολή.

Attachments

• StadiaTainias.pdf
    660.7 KB · Views: 365
Last edited:

pit

New member
Καλημέρα!

Δεν ξέρωαν έχεις βρει λύση, έστω και πρόχειρη. Τώρα είδα το μήνυμά σου.

Εγώ θα έλεγα το "Όλοι στις θέσεις τους!", ή το "Πάμε γύρισμα!", ή ακόμη και το "Όλοι έτοιμοι!", τα οποία λέγονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις στα Ελληνικά δρώμενα. Τα έχω ακούσει σε ακριβώς τέτοιες περιπτώσεις.
Μ' αρέσει περισσότερο το πρώτο.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Κι εγώ κάτι τέτοιο έχω σκεφτεί. Π.χ. "Θέσεις!" για να πάνε όλοι στις θέσεις τους και να κάνουν αυτό που τους έχουν πει. Αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι λέγεται έτσι, μόνο κάποιος που έχει δουλέψει σε ελληνική ταινία θα ξέρει σίγουρα.

pit

New member
Επειδή έχω ασχοληθεί με το σενάριο, αλλά ξέρω γενικά την ορολογία, το "Θέσεις!" είναι μια χαρά, αλλά και από αυτά που σου πρότεινα, το "Όλοι στις θέσεις τους!" χρησιμοποιείται στάνταρ και είναι ουσιαστικά το ίδιο με το δικό σου.
Αν δεν το βιάζεσαι πολύ, μπορώ να ρωτήσω φίλο σεναριογράφο, να μας πει σίγουρα.

Χωρίς να διαφωνώ με τον pit, το "θέσεις" θα μου έλεγε (ως κομπάρσο) να πάω στην αρχική μου θέση και να περιμένω ακίνητος το επόμενο πρόσταγμα για να ξεκινήσω. Επομένως, ίσως να λένε κάτι σαν "κίνηση";

Χωρίς να έχω ιδιαίτερη εμπειρία, τείνω να συμφωνήσω με τον pit.
Έχω ακούσει και το "Στις θέσεις σας!".
Όλα αυτά με την έννοια: πάρτε τις συμφωνημένες θέσεις και ακολουθήστε τις γνωστές οδηγίες (το οποίο περιλαμβάνει και κίνηση ή πράξη).
Δεν ξέρω, όμως, αν υπάρχει κάποιο στάνταρ.

pit

New member
Έχω περιθώριο μέχρι αύριο το βράδυ.

Λοιπόν, ρώτησα φίλο σεναριογράφο και ηθοποιό, όπως σου υποσχέθηκα και μου είπε ότι το πιο ακριβές είναι το "Θέσεις!"
Οπότε, μια χαρά είσαι. Είναι και το πιο σύντομο και το πιο σωστό. Τι άλλο θες;