Όταν πέφτουν οι τίτλοι του τέλους στην κάθε ταινία, περνάει μπροστά απ' τα μάτια μας και ο τίτλος της δουλειάς του καθενός, αλλά κανένας δεν τα διαβάζει αυτά. Τώρα μου ζητάνε να μεταφράσω ένα ολόκληρο κατεβατό από αυτές τις ειδικότητες. Όποιος προαιρείται να προτείνει κάτι, ευπρόσδεκτο.
Μια άλλη ερώτηση: είναι καθιερωμένο να αποδίδουμε τον "art director" ως καλλιτεχνικό διευθυντή; Εγώ νομίζω ότι συνήθως το αφήνουμε αμετάφραστο, εξάλλου μπορεί να μπερδευτεί μ' έναν άλλο καλλιτεχνικό διευθυντή, που δουλεύει σε θέατρα και φεστιβάλ και ωδεία και αίθουσες συναυλιών, και δεν έχει καμιά σχέση με εικαστικές τέχνες.
Αλλά αν το αφήσουμε αμετάφραστο, το γράφουμε στα ελληνικά ή με λατινικούς χαρακτήρες; Ρωτάω επειδή κατά καιρούς έχω χρησιμοποιήσει όλες αυτές τις αποδόσεις, και δεν έχω καταλήξει θετικά σε καμία.
- Directing Animator = Σκηνοθέτης-Ανιμέιτορ;
- Character Modeling and Articulation Lead = (είναι προφανές ότι δεν μιλάμε απλώς για κινούμενα σχέδια, αλλά για τρισδιάστατα κατασκευάσματα από εύπλαστο υλικό) Αρχιτεχνίτης Αρθρωτών Χαρακτήρων;
- Simulation and Crowds Artist = Καλλιτέχνης εξομοίωσης και....;
- Character Director = Σκηνοθέτης χαρακτήρων;
- Character Cloth Lead = Αρχιτεχνίτης πάνινων χαρακτήρων; (Τι είναι το Character Cloth; Εδώ βλέπω μια character cloth doll, δηλαδή μια πάνινη κούκλα.)
- Sound Designer = (σκέτο ηχολήπτη δεν θα τον έλεγα. Υπάρχει και Όσκαρ Επεξεργασίας Ήχου.)
- Character Shading and Grooming Artist = Καλλιτέχνης Σκιάσεων και Καλλωπισμού Χαρακτήρων;
- Sets Modeling Artist = (Αν δεν ήταν animation, θα τον λέγαμε ίσως σκηνογράφο, κατασκευάζει τα σκηνικά από το εύπλαστο υλικό που λέγαμε) Κατασκευή Σκηνικών;
- Environment Art Director = Καλλιτεχνικός Διευθυντής Περιβάλλοντος; (Σιγά μην είναι και περιβαλλοντολόγος.)
Μια άλλη ερώτηση: είναι καθιερωμένο να αποδίδουμε τον "art director" ως καλλιτεχνικό διευθυντή; Εγώ νομίζω ότι συνήθως το αφήνουμε αμετάφραστο, εξάλλου μπορεί να μπερδευτεί μ' έναν άλλο καλλιτεχνικό διευθυντή, που δουλεύει σε θέατρα και φεστιβάλ και ωδεία και αίθουσες συναυλιών, και δεν έχει καμιά σχέση με εικαστικές τέχνες.
Αλλά αν το αφήσουμε αμετάφραστο, το γράφουμε στα ελληνικά ή με λατινικούς χαρακτήρες; Ρωτάω επειδή κατά καιρούς έχω χρησιμοποιήσει όλες αυτές τις αποδόσεις, και δεν έχω καταλήξει θετικά σε καμία.