Φίλοι μου, τρελαίνομαι για γκάτζετ και πολύ πιθανό να καταλήξω κι εγώ με ένα Kindle στο χέρι... κάποια στιγμή.
ΑΛΛΑ
Ποια η πραγματική - πέρα από τον ενθουσιασμό για νέες τεχνολογίες, αμφίβολη οικολογία - χρησιμότητά του; Πόσα βιβλία θα διαβάσεις δηλαδή στο τρένο και πρέπει να πάρεις μαζί αυτό και όχι τα 1-2 βιβλία που θέλεις;
Στην παραλία το παίρνεις; Μαθαίνεις σε ένα παιδί να αγαπάει το βιβλίο με αυτό; Το μυρίζεις; Θαυμάζεις την γκραβούρα στο εξώφυλλό του; Το φυλλομετράς;
Θα ήθελα απαντήσεις με το χέρι στην καρδιά και από τη φίλη Αλεξάνδρα και από όσους το έχουν.
Κοίτα, η αλήθεια είναι ότι για όσους αγαπάνε τα βιβλία, τη μυρωδιά τους, το τσάκισμα στις σελίδες και στον ταλαιπωρημένο κορμό τους, τον λεκέ απ' τον καφέ στις κιτρινισμένες σελίδες, ε ναι, το κίντλ δεν μπορεί να τα αντικαταστήσει. Όμως, όμως, όμως...
Σκεφτείτε τα πόσα θετικά έχει το κίντλ:
1) Βάζεις τα πάντα όλα μέσα και έχεις άμεση πρόσβαση παντού. Έχω τη συσκευή 2 μήνες και έχω ήδη βάλει μέσα 64 βιβλία λογοτεχνίας και 4 λεξικά*. Και, πίστεψέ με, διαβάζω παντού, όχι μόνο έξω, και στο σπίτι.
2) Βρίσκεις το σημείο που θες με την αναζήτηση. Ψάχνεις ένα απόσπασμα από Τόλκιν και πρέπει να ψάχνεις και τους 3 τόμους φύλλο φύλλο; Όοοχι. Απλά πατάς search.
3) Η ανάγνωση είναι Ε Υ Κ Ο Λ Η. τα ταλαιπωρημένα ματάκια σου από την οθόνη ξεκουράζονται απίστευτα, γιατί η οθόνη δεν είναι φωτιζόμενη, αλλά μοιάζει με το πιο λευκό χαρτί που έχεις πιάσει ποτέ στα χέρια σου. Τα γραμματάκια μεγαλώνουν. Και σκεφτείτε πώς είναι να διαβάζεις κάτι βιβλία που δεν προστατεύονται πια από δικαιώματα και κυκλοφορούν σε κάτι άθλια πέιπερ μπακ που τσαντίζεσαι να τα πιάνεις στα χέρια σου (κλασικό με τον Ντίκενς πχ).
4) Το καλύτερο απ' όλα: Θες ένα βιβλίο; Το θες τώρα; Απλά μπες Άμαζον και κατέβασέ το. Σε 1 λεπτό είναι στο κίντλ σου. Το κακό σε αυτό, βέβαια, είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχουν περιορισμένα δικαιώματα, ειδικά για συγγραφείς που λατρεύω, όπως ο Gaiman και ο Clive Barker, και μπορεί να μη βρεις αυτό που θες. Αλλά έχει πληθώρα, πληθώρα επιλογών! (Το αλλο κακό είναι ότι παίζει να τινάξεις την web buy καρτούλα σου στον αέρα άμα έχεις τον πειρασμό της άμεσης αγοράς...)
5) Και άλλο καταπληκτικό: μπαίνεις σε σάιτ όπως το project gutenberg και κατεβάζεις ό,τι θες από βιβλία που δεν προστατεύονται από δικαιώματα. Ντίκενς, Μαρκ Τουέιν, Κίπλινγκ (μεγάλη αγάπη) και ελληνικά αρκετά. [Τώρα βέβαια, δεν μπορώ να συγκρίνω την παλιά έκδοση της Πάπισσας Ιωάννας που έχω σπίτι μου από τον παπούλη μου με την ηλεκτρονική έκδοση που έχω στο κίντλ, αλλά όπως και να'χει, χαίρομαι που μπορώ να το έχω μαζί μου)
Γενικά, είναι μια αγορά που δεν την μετανιώνω με τίποτα. Αξίζει τον κόπο. Και είναι φτηνή. Σε σχέση πάντα με κάτι κινητά τέρατα ή τάβλετ πισιά.
*Όταν το αγοράζεις έρχεται με το American Heritage Dictionary και το Oxford Dictionary