metafrasi banner

all things being equal

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Πώς θα μεταφράζατε αυτή την έκφραση στον παρακάτω διάλογο;

-That said, all things being equal, I would like to see this guy given the benefit of the doubt.
-All things are never equal.

- Με αυτά τα δεδομένα και χωρίς άλλους παράγοντες, νομίζω ότι πρέπει να απαλλαχθεί λόγω αμφιβολιών.
- Πάντα υπάρχουν άλλοι παράγοντες.

Νυστάζω ακόμη, θα σκεφτώ κι άλλο.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καλός φίλος και συνάδελφος και λεξιλόγος σε οικειοθελή αποστρατεία μεταφράζει το all things being equal ως «τηρουμένων των αναλογιών», παρά την έντονη αντίθεσή μου στις συνεργασίες μας, καθώς προτιμώ το «ούτως εχόντων των πραγμάτων» :). Όμως για τον διάλογο, και μια και θα έπεφτα ιδιαίτερα βαριά η εισαγωγή: «Τούτου λεχθέντος και ούτως εχόντων των πραγμάτων» :D, θα έλεγα:

-- Τελικά, όπως τα βλέπω όλα μαζί, θα ήθελα να...
-- Ποτέ δεν μπορούμε να τα δούμε όλα.

nickel

Administrator
Staff member
other (or all) things being equal = Provided that other factors or circumstances remain the same

Μια ακόμα απόδοση: αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες. Αλλά ακόμα πιο απλά εδώ, υπότιτλος είναι:

-That said, all things being equal, I would like to see this guy given the benefit of the doubt.
-All things are never equal.

- Επομένως, αν δεν αλλάξει κάτι, εγώ θα τον απάλλασσα λόγω αμφιβολιών.
- Μόνο που πάντα κάτι αλλάζει.

Θέλει ωστόσο να πει κάτι τέτοιο; Μήπως εννοεί «εφόσον έτσι έχουν τα πράγματα»; Δηλαδή, αν δεν αλλάξει κάτι απ' αυτά που ξέρουμε. Τότε:

- Επομένως, αν δεν αλλάξει κάτι σ' αυτά που ξέρουμε, εγώ θα τον απάλλασσα λόγω αμφιβολιών.
- Μόνο που πάντα κάτι αλλάζει.

Είχα σκεφτεί και το "άνευ απροόπτου" αλλά σα να μου φάνηκε ότι ξεφεύγει κάπως από το νόημα. Έχω την εντύπωση ότι το νόημα είναι ότι δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες που να επηρεάζουν την υπόθεση - αλλά μπορεί να κάνω και λάθος. Το καταθέτω λοιπόν εδώ να βρίσκεται.

nickel

Administrator
Staff member
Μια χαρά είναι και το «εκτός απροόπτου». Να που ταιριάζει και στα δύο παραδείγματα του Macmillan Dictionary:

all/other things being equal = if things stay as expected, or if there are no special facts to consider
All things being equal, we should get there by the evening.
Other things being equal, the job would be given to a woman.