metafrasi banner

(air) bleed flow

Bleeding, όπως λέει πολύ ωραία η Wikipedia, είναι η απαγωγή συμπιεσμένου αέρα από έναν στροβιλοκινητήρα πριν από την έγχυση του καυσίμου. Ως μετάφραση βρίσκω τα απομάστευση/αφαίμαξη αέρα και απαγωγή αέρα. Το αφαίμαξη δεν το συζητάμε καν, το απομάστευση είναι υπερβολικά τεχνικό για το κείμενό μου και το απαγωγή μού φαίνεται πολύ γενικό (ή κάνω λάθος;). Επιπλέον, στο δικό μου κείμενο το bleed χρησιμοποιείται μάλλον καταχρηστικά, για να περιγράψει την αργή τροφοδοσία συμπιεσμένου αέρα από φιάλη. Τι θα προτείνατε σε αυτή την περίπτωση;

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μετάγγιση συμπιεσμένου αέρα; Για την καταχρηστική χρήση που λες.

daeman

Administrator
Staff member
...
Μετά την απαραίτητη ντισκλεϊμεριά περί αναρμοδιότητάς μου στο θέμα, δεν ξέρω αν θα σου χρησιμέψει, αλλά βρίσκω π.χ. σε σχολικό εγχειρίδιο των ΤΕΕ περί κινητήρων αεροσκαφών, για το air bleed την αποτόνωση αέρα (συνώνυμο της εκτόνωσης) στην πρώτη σελίδα του πιντιεφιού [air bleed valve: σωλήνας αποτόνωσης αέρα], ενώ στη δεύτερη αναφέρει και την αποτόνωση αέρα βραδείας λειτουργίας για το idle air bleed.
Αν πέφτω μέσα και σε εξυπηρετεί, νομίζω ότι μπορείς να το συντομεύσεις αξιοποιώντας τη χαμηλή ροή.

Zazula

Administrator
Staff member
Ίσως, επειδή ακριβώς είναι το πεδίο μου, να μην είμαι ο καταλληλότερος να απαντήσω επειδή το (air) bleed valves δεν μπορώ να το πω τίποτε άλλο παρά μόνο βαλβίδες απομάστευσης (αέρα).

ΥΓ Daeman, το συγκεκριμένο σημείο αφορά εμβολοφόρους κι όχι στροβιλοκινητήρες· αν και δεν ξέρω αν επηρεάζει τη χαλαρή χρήση.

daeman

Administrator
Staff member
...
Ε, μα εσένα περίμενα να το ξεκαθαρίσεις. Τζάμπα ντισκλεϊμεριάζομαι, λες; :)
Στροβιλοζαζουλέως παρόντος, πας εμβολοφόρος έλαιον καυσάτω.
Απομάστευσης, ε; Αεροθηλασμός. :p

...
Στροβιλοζαζουλέως παρόντος, πας εμβολοφόρος έλαιον καυσάτω.

Just so :-)
Όμως το bleed δεν έχει και άλλες αποδόσεις; εξαέρωση, αποστράγγιση, η αποτόνωση του δαεμάνου*... Δεν υπάρχει κάποια που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δηλώσει τροφοδότηση;

* αυτό θα ήταν καλό για τίτλος μυθιστορήματος

daeman

Administrator
Staff member
...
Αν αποτονιστώ, το πολύ πολύ να ξεθυμάνω. Αν πολυτονιστώ όμως, δεν θα τ' αντέξω.
Εκτονώθηκα.