metafrasi banner

a chip on one's shoulder

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εντάξει, η ερμηνεία της φράσης υπάρχει στα λεξικά (αρκεί να κοιτάξει κανείς) και δεν έχει σχέση ούτε με πατατάκια, ούτε με ραντάρ στον ώμο (όπως είχε εντοπίσει ο Λεξοπλάστης με το δικό του ραντάρ). Σημαίνει να είσαι εύθικτος, να μην αφήνεις να πέσει τίποτε χάμω, διάφορα τέτοια.

Το άμεσό πρόβλημά μου είναι ότι χρειάζομαι κάποια εμπνευσμένη απόδοση, καθώς στο κείμενό μου υπάρχει αναφορά σε κάποιον χαρακτήρα, ονόματι Chip, που ενσωματώνει τα αρνητικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας κ.λπ. κ.λπ. Για να μην καταλήξω να μετονομάσω τον ήρωα Τσιπ σε Οξύθυμο ή κάτι αντίστοιχο...

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Κάτι μικρό, προς βαφτιστικό, θα προτιμούσα. Ίσως έπαιζα με το Θύμιος, αν δεν έβγαζε γέλιο με τη μία.

Σε ονοματεπώνυμα, έχω το Γ.Μ. Σταυρίδης.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Για να δώσω μερικές ιδέες για έμπνευση ακόμη. Αν μεταφράσουμε την αγγλική φράση, π.χ. ως κάποιος που ξύνει τα νύχια του για καβγά, θα μπορούσα να βαφτίσω τον ήρωα Νύχη. Χμμ... Νι-Χι, από Νίκος Χρήστος, π.χ. ΟΚ, στα υπόψη. Κάτι καλύτερο;

nickel

Administrator
Staff member
Αν ήταν γυναίκα, θα πρότεινα να την πούμε Τσίτα, επειδή είναι συνέχεια στην τσίτα.

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Μπράβο, ο Τσαντίλας είναι σίγουρα και όνομα. Μια επίσκεψη στους καταλόγους του ΟΤΕ το επιβεβαιώνει.

Earion

Moderator
Staff member
Μήπως Α. Ψ. Κόρος;

(Αλλά υπάρχει βαφτιστικό που να αρχίζει από «ψ»;)

Καλύτερη ιδέα από τον Τσαντίλα του sarant δεν έχω, οπότε αρκούμαι στη μουσική αφιέρωση.

Zazula

Administrator
Staff member
Επειδή ο Δόκτωρ λέει ότι η προσωποποίηση αυτή των αρνητικών στοιχείων του χαρακτήρα ή των αρνητικών συμπεριφορών / νοοτροπιών στο τέλος θα επιδιωχθεί (μέσω των όσων προτείνει ο συγγραφέας αυτοβοήθειας) να διοχετεύσει τα όσα έχει συσσωρεύσει προς θετική κατεύθυνση από 'δώ και στο εξής, σκέφτηκα το (φανταστικό επώνυμο) Φορτώνης· δηλ. θα φορτώνει, θα φορτώνει, αλλά στο τέλος αντί να ξεσπά κατά τα συνήθη θα εκτονώνεται θετικά και παραγωγικά. Υποθέτω ότι ο πολύ εύστοχος Τσαντίλας ίσως να μην μπορεί, στο μυαλό του αναγνώστη, να κάνει μια τέτοια ανατροπή.