88 books that shaped America

Παπαδιαμάντης: Η φόνισσα

Μίλαμε πάντοτε για έργα ελλήνων λογοτεχνών, σωστά; (Γιατί και η αντίστοιχη λίστα της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου μιλάει για αμερικανούς συγγραφείς. Γι' αυτό άλλωστε πρότεινα Λάβκραφτ και Ντικ και όχι, ας πούμε, Όργουελ). Οπότε η Αγία Γραφή και το Κοράνι φαντάζομαι ότι αποκλείονται, ή όχι;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Παπαδιαμάντης: Η φόνισσα

Μίλαμε πάντοτε για έργα ελλήνων λογοτεχνών, σωστά; (Γιατί και η αντίστοιχη λίστα της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου μιλάει για αμερικανούς συγγραφείς.) Οπότε η Αγία Γραφή και το Κοράνι φαντάζομαι ότι αποκλείονται, ή όχι;
Τείνω να συμφωνήσω μαζί σου. Άλλωστε ούτε η αμερικανική λίστα έχει τη Βίβλο...

bernardina

Moderator
Σόρι, αλλά πήρα κυριολεκτικά αυτό εδώ που λέει βιβλία που διαμόρφωσαν μπλαμπλα. Όχι ελληνική λογοτεχνία. Αν είναι έτσι, το αποσύρω, νο πρόμπλεμ. Εν τοιαύτη περιπτώσει φεύγει και ο Παπαρηγόπουλος, αλλά και οτιδήποτε άλλο δεν συνιστά λογοτεχνία, πουχού τσελεμεντέδες και σία. Ωστόσο θα συμπεριλαμβάναμε τον Ερωτόκριτο ή όχι;

ΥΓ. Με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω ότι στη λίστα των Αμερικανών συμπεριλαμβάνεται και η αμφιλεγόμενη Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά, για την οποία είχα ρίξει μια μικρή κλωτσοπατινάδα με κάποιους σχολιαστές στου Σαραντ, πασχίζοντας να τους δώσω να καταλάβουν πως, όσο αρνητικό κι αν είναι το μοντέλο που έχει κάνει το Uncle Tom συνώνυμο του δουλικού νέγρου, ήταν ένα από τα βιβλία που επηρέασαν το ευρύ κοινό και άρχισαν να το ευαισθητοποιούν απέναντι στο ζήτημα της δουλείας.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Νομίζω ότι αν θέλουμε να σχηματίσουμε μια λίστα αντίστοιχη με την αμερικάνικη, θα πρέπει να περιλαμβάνει γενικώς βιβλία (όχι μόνο λογοτεχνία), που διαμόρφωσαν κλπ τη νεοελληνική κοινωνία. Το από πού ορίζουμε την αρχή της νεοελληνικής κοινωνίας είναι σημαντικό ερώτημα· ως τώρα, σκεφτόμουν από την Επανάσταση και μετά, αλλά δεν ξέρω αν έχω δίκιο (ούτε η αμερικάνικη λίστα αρχίζει μετά από την επανάσταση). Επομένως, θα πρέπει να δούμε αν ανήκει σε αυτή τη λίστα όχι μόνο ο Ερωτόκριτος, αλλά και ο Θούριος μαζί με το Σχολείο των ντελικάτων εραστών και το Φυσικής απάνθισμα του Ρήγα, κάποιο/κάποια από τα έργα του Κοραή, οι Ωδές του Κάλβου, κάποια από τα άλλα επιστημονικά του 18ου αιώνα...

Επομένως, ίσως η Αγία Γραφή όχι, αλλά το Οκτωήχι π.χ.;

daeman

Administrator
Staff member
Σόρι, αλλά πήρα κυριολεκτικά αυτό εδώ που λέει βιβλία που διαμόρφωσαν μπλαμπλα. Όχι ελληνική λογοτεχνία. Αν είναι έτσι, το αποσύρω, νο πρόμπλεμ. Εν τοιαύτη περιπτώσει φεύγει και ο Παπαρηγόπουλος, αλλά και οτιδήποτε άλλο δεν συνιστά λογοτεχνία, πουχού τσελεμεντέδες και σία. Ωστόσο θα συμπεριλαμβάναμε τον Ερωτόκριτο ή όχι;

ΥΓ. Με μεγάλη μου χαρά διαπιστώνω ότι στη λίστα των Αμερικανών συμπεριλαμβάνεται και η αμφιλεγόμενη Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά, για την οποία είχα ρίξει μια μικρή κλωτσοπατινάδα με κάποιους σχολιαστές στου Σαραντ, πασχίζοντας να τους δώσω να καταλάβουν πως, όσο αρνητικό κι αν είναι το μοντέλο που έχει κάνει το Uncle Tom συνώνυμο του δουλικού νέγρου, ήταν ένα από τα βιβλία που επηρέασαν το ευρύ κοινό και άρχισαν να το ευαισθητοποιούν απέναντι στο ζήτημα της δουλείας.

Από τον τίτλο και την ίδια τη λίστα της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, εγώ καταλαβαίνω «βιβλία που διαμόρφωσαν το έθνος, που διέπλασαν με τον ένα τρόπο ή τον άλλο την κοινωνία κι επηρέασαν τον τρόπο που σκέφτεται ο Αμερικανός (όποιος κι αν είναι αυτός, μην πιάσουμε πάλι τα περί λαού κ.ο.κ.), όποτε κι αν γράφτηκαν, από Αμερικανούς όμως». Δεν περιοριζόμαστε στη λογοτεχνία, άλλωστε ο Τσελεμεντές που λέει η SBE είναι ένα καλό παράδειγμα, γιατί διαμόρφωσε τη νεοελληνική κοινωνία (αν μη τι άλλο, διέπλασε τη σωματική διάπλασή της, τουλάχιστον μέχρι την επικράτηση του τζανκ φουντ και την έλευση της παγκοσμιοποίησης).

Δεν νομίζω ότι πρέπει να περιοριστούμε χρονικά όπως οι Αμερικανοί - άλλωστε τα βιβλία της λίστας τους ξεκινούν λίγο πριν την επίσημη έναρξη της ιστορίας τους - επίσης όμως δεν νομίζω ότι θα είναι σωστό να βάλουμε, για παράδειγμα, Αριστοφάνη στο πρωτότυπο τουλάχιστον, παρότι κι εκείνος πιστεύω ότι επηρέασε όσους είδαν παραστάσεις έργων του ή τα διάβασαν. Άλλωστε και οι Αμερικανοί έχουν στη λίστα π.χ. τον Παγοπώλη του Ο'Νιλ, παρότι είναι έργο που όχι μόνο λόγω πολύ μεγάλης διάρκειας (ως θεατρικό) δεν ανεβαίνει συχνά και, παρά τη σχετικά μικρή έκτασή του ως κείμενο, δεν νομίζω να πολυδιαβάζεται στες ΗΠες (κάτω τα χέρια από τον Παγοπώλη).

Εκτός αν δεν θέλουμε να τους ακολουθήσουμε και προτιμάμε να βάλουμε τα δικά μας κριτήρια, οπότε θα προτείνω τη δημιουργία μιας επιτροπής που θα συνεδριάσει πανηγυρικά αύριο το βράδυ εν μέσω μοχίτων, μπιρονίων (από τον επιταχυντή του MOJO) και αφθόνων πατατακίων για να αναλάβει καθήκοντα: τη σύνταξη των προδιαγραφών της λίστας και των κριτηρίων συμπερίληψης έργων σε αυτήν, με αυστηρά επιστημονική μεθοδολογία και ταχύτατους ρυθμούς, στα πρότυπα της Ακαδημίας.
(Κι αν ολοκληρώσει το έργο της μέχρι τη λεξιλογική σύναξη ΜMCXVIII, εμένα να μου τρυπήσετε τη μύτη, αν θα υπάρχει η μύτη μου τότε).

Επίσης, κάτω τα χέρια από τον Ερωτόκριτο:

Κάνει ο Δημήτρης την αρχή και στένει ένα νήμα
βιβλία που επλάσανε Αμερικάνω κλίμα
που τως αγγίξαν την ψυχή, το νου τους τον αλλάξαν
τη σκέψη τως ζυμώσανε, τον κόσμο τως εσάσαν.
Κι αρχίξανε τς αθιβολές πολλές οι λεξιλόγοι
Ίντα να βάλομε κι εμείς, μη βγούμε μωρολόγοι;
Βάλετε ό,τι θέλετε, ό,τι τραβά η ψυχή σας
ό,τι σαν εδιαβάσατε ρίγησε το κορμί σας,
μα π' όι δα μονάχα εσείς νιώσατε τέθοιο πράμα
μα πλια πολλούς και πλια καλούς τους ήγγιξε αντάμα
Ό,τι και να 'ναι, να 'ν' καλό κι ας είν' παλιό ή νέο,
μα στη ζωή να 'ν' οδηγός, ωραίο και μοιραίο

Για την «Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά», Μπέρνι, μάλλον συμφωνούν μαζί σου οι αρμόδιοι της ΒιβλιΚογκρ:
Harriet Beecher Stowe, "Uncle Tom’s Cabin" (1852)
With the intention of awakening sympathy for oppressed slaves and encouraging Northerners to disobey the Fugitive Slave Law of 1850, Harriet Beecher Stowe began writing her vivid sketches of slave sufferings and family separations. The first version of "Uncle Tom’s Cabin" appeared serially between June 1851 and April 1852 in the National Era, an antislavery paper published in Washington, D.C. The first book edition appeared in March 1852 and sold more than 300,000 copies in the first year. This novel was extremely influential in fueling antislavery sentiment during the decade preceding the Civil War.

Το Μνημόνιο 1 και το σίκουελ Μνημόνιο 2, καθώς και όλα τα υπόλοιπα μέχρι το Μνημόνιο 9,2140666 χ 10^6, δεν τα βάζουμε, όχι γιατί δεν επηρέασαν και δεν θα μας επηρεάζουν για γενεές δεκατέσσερις χ 10^7, αλλά γιατί δεν τα διάβασαν πολλοί ολόκληρα (ούτε καν αυτοί που τα υπέγραψαν) και πρέπει ν' αφήσουμε και κάτι για τις επόμενες γενιές.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Δύσκολο να φτάσουμε πάντως ισάριθμα σημαντικά/κρίσιμα βιβλία χωρίς τον Ερωτόκριτο μέσα...

Ίσως βοηθούσε αν καθορίζαμε εκτός από το χρονικό εύρος και μερικές ευρύτερες κατηγορίες; Λογοτεχνία/ποίηση, Πολιτική, Ιστορία, Γλώσσα, Θεωρητικές επιστήμες, Οικονομία, Τέχνες, Κοινωνία, Τεχνικά (π.χ. ο ΓΟΚ του 1955 με τον οποίο χτίστηκε όλη η Ελλάδα, ουσιαστικά μέχρι την πτώση της χούντας --επόμενος ΓΟΚ το 1973).

Δύσκολο να φτάσουμε πάντως ισάριθμα σημαντικά/κρίσιμα βιβλία χωρίς τον Ερωτόκριτο μέσα...
Κι εγώ νομίζω ότι, βάσει του πόσο διαβάστηκαν και πόσο επηρέασαν, θα έπρεπε να ξεκινήσουμε από πολύ παλιά. Φυλλάδα του Μεγαλέξαντρου, Έπος του Διγενή Ακρίτη, Απολλώνιος της Τύρου, Ερωτόκριτος, και μετά Ρήγας Φεραίος, Σολωμός, ενώ στα σχετικώς σύγχρονα θα έβαζα και την Ιστορία της Ελλάδας του Κορδάτου κι ας μη διαβάζεται πια.

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Σκεφτόμουν αν υπάρχουν --και αν ναι, ποια είναι-- τα σημαντικά πολιτικά βιβλία του 19ου και του 20ου αιώνα. Οι περισσότεροι κορυφαίοι πολιτικοί μας δεν έγραψαν πολύ...

Σκεφτόμουν επίσης αν πρέπει να ενταχθούν εδώ και σημαντικές μεταφράσεις αρχαίων έργων, που αποτέλεσαν ορόσημο για την εποχή τους.

Να προσθέσω στα οικονομικά τον Κερδώο Ερμή, του Ν. Παπαδόπουλου.

Σκεφτόμουν αν υπάρχουν --και αν ναι, ποια είναι-- τα σημαντικά πολιτικά βιβλία του 19ου και του 20ου αιώνα. Οι περισσότεροι κορυφαίοι πολιτικοί μας δεν έγραψαν πολύ...

Ίσως επειδή δεν έχεις διαβάσει αυτά.

Χα! Το περίμενα! :D

Σίγουρα πάντως υπάρχουν κάποια σημαντικά βιβλία. Ένα από αυτά, αν και δεν το έχω διαβάσει, πρέπει να είναι ο Δημιουργικός Σοσιαλισμός του Ζολώτα, αν μπορείς να τον πεις πολιτικό. Αμφιβάλλω όμως αν υπάρχει κάποιο πολιτικό βιβλίο έλληνα συγγραφέα που να έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της νεοελληνικής κοινωνίας.