θεωρεί σωστή τη φράση "Προώθησα την ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών κατά τη θητεία μου ως υπουργού" (σελ. 996-7)
Γιατί όχι; Πρόκειται νομίζω για τη δύσκολη περίπτωση, όπου η ταυτοπροσωπία και η ετεροπροσωπία τείνουν να συγχέονται επειδή το πραγματικό πρόσωπο που υποδηλώνεται είναι ίδιο και στις δύο περιπτώσεις. Αν πούμε "Κατά την υπουργική μου θητεία, έκανα το Α και το Β", μπορούμε εξίσου να πούμε ότι "Κατά τη θητεία μου
ως υπουργού" (εμού ως υπουργού), έκανα το Α και το Β", αλλά
δεν μπορούμε να πούμε "Κατά τη θητεία μου
ως υπουργός, έκανα το Α και το Β". Αν πούμε "ως υπουργός", αυτό θα πρέπει αναγκαστικά να συνδεθεί με το ρήμα της κύριας πρότασης (=έκανα ως υπουργός το Α και το Β κατά τη διάρκεια της θητείας μου).
Στο παράδειγμα του Μπαμπινιώτη, είναι νομίζω σαφές από την όλη φράση ότι έχουμε την περίπτωση της υπουργικής θητείας, της "θητείας μου ως υπουργού". Έναν δηλαδή επιρρηματικό προσδιορισμό που θα έπρεπε να μπορεί να μπεί και στην αρχή, και στη μέση, και στο τέλος, και εντός παρενθέσεων, οπότε τυπικά στέκει μόνο η ετεροπροσωπία. Από την άλλη είναι γεγονός ότι, αντίθετα από άλλες περιπτώσεις, δεν πάει αλλού κι αλλού το νόημα αν εννοήσουμε ταυτοπροσωπία. Απλώς, αντί "Κατά τη θητεία μου ως υπουργού, έκανα...", έχουμε "Έκανα ως υπουργός, κατά τη θητεία μου,...".
Το πιο ωραίο παράδειγμα είναι πάντως το παλάβρειο. Δείτε:
Η αφοσίωση που δείχνει στη δουλειά του ως κορυφαίος σεφ (αυτός είναι σεφ, αυτός δείχνει αφοσίωση)
Ας βάλουμε αντί του σεφ κάτι που να κλίνεται, οπότε έχουμε:
Η αφοσίωση που δείχνει στη δουλειά του ως κορυφαίος μάγειρος (αυτός είναι μάγειρος, αυτός δείχνει αφοσίωση)
Θαυμάσια. Ας υποθέσουμε όμως ότι δεν είναι κορυφαίος αλλά της σειράς:
Η αφοσίωση που δείχνει στη δουλειά του ως μάγειρος (αυτός είναι μάγειρος, αυτός δείχνει αφοσίωση)
Συντακτικά μια χαρά, είμαστε όμως απολύτως ικανοποιημένοι; Πού μας οδηγεί το νόημα; Σαν να υπαινίσσεται ότι το έχουν οι μάγειροι να είναι αφοσιωμένοι. Οπότε θα μπορούσε:
Η αφοσίωση που δείχνει στην κηπουρική ως μάγειρος (είπαμε, το έχουν οι μάγειροι να δείχνουν αφοσίωση παντός καιρού)
Επειδή όμως υπάρχουν άφθονες δουλειές και ο άντρας κάνει δυο δουλειές για να τα κονομήσει, το ρίχνει και επαγγελματικά στην κηπουρική. Οπότε ίσως:
Η αφοσίωση που δείχνει στη δουλειά του ως κηπουρού δεν είναι ανάλογη εκείνης που δείχνει στη δουλειά του ως μαγείρου
:devil: