The Deseret News is a newspaper published in Salt Lake City, Utah, United States, and is Utah's oldest continuously published daily newspaper. The Deseret News was first published on June 15, 1850. It was named Deseret News because it was the voice of the then State of Deseret.Κι εδώ από εφημερίδα (που δεν έχω ξανακούσει ποτέ) του '49.
Η έκφραση είναι παρά πόδα ή παρά πόδας (το δεύτερο το λέει ο ένας στους τέσσερις, κατά τη θεά Γκουγκλ). Το ΠαπΛεξ (λήμμα πους) έχει και τις δύο εκδοχές.
Οι ευπρεπιστές λένε ότι το παρά πόδας είναι λάθος. Στα ΛΝΕΓ (λήμμα πους) και ΛΚΝ (λήμμα πόδας!) υπάρχει μόνο το παρά πόδα. Ο ιστορικός (David H. Close) το έχει to oplo para podas. Το είπε τελικά σωστά ο Ζαχαριάδης ή λάθος;
:)
Ευχαριστώ πολύ. Τελικά το βάλαμε at the ready, αρχικά είχα πει stand-by, αλλά περισσότερο αναρωτιόμουνα πως το είπαν τότε (αν το είχαν πει).
Για να λυθέι κι η απορία για το αν το έιπε σωστά ο Ζαχαριάδης, το κείμενό μου που τον τσιτάρει σωστά το λέει (γιατί να μην το λεέι σωστά άλλωστε; Με τα δεδομένα της εποχής η κλίση του ποδός γνωστή ήταν) , αλλά δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά ότι δεν έχει ευπρεπιστεί από τον συγγραφέα.
Κοίταξα κάποιες ιστορίες και δίνουν «το όπλο παρά πόδα». Το «πόδας» δεν έχει κανένα σοβαρό ή σημασιολογικό λάθος: σημαίνει «το όπλο δίπλα στα πόδια». Απλώς το καθιερωμένο και πιο λογικό είναι στον ενικό.Για να λυθεί κι η απορία για το αν το είπε σωστά ο Ζαχαριάδης, το κείμενό μου που τον τσιτάρει σωστά το λέει (γιατί να μην το λέει σωστά άλλωστε; Με τα δεδομένα της εποχής η κλίση του ποδός γνωστή ήταν) , αλλά δεν βάζω και το χέρι μου στη φωτιά ότι δεν έχει ευπρεπιστεί από τον συγγραφέα.
Ευχαριστώ πολύ. Τελικά το βάλαμε at the ready, αρχικά είχα πει stand-by, [....].