το κάτι του ένα κόμμα κάτι (1,κάτι)

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μπορεί και να το έχουμε συζητήσει ξανά, αλλά δεν το βρήκα στα γρήγορα. Φίλος με ρωτάει:

Ποιο είναι το σωστό,
η δόση του 1,7 δις ευρώ
ή
η δόση των 1,7 δις ευρώ

Το βάζω και με κλιτό νόμισμα, για να φαίνονται καλύτερα οι πτώσεις:

Ποιο είναι το σωστό,
η δόση του 1,7 δις δραχμών
ή
η δόση των 1,7 δις δραχμών

Η άποψή μου είναι ότι η πρώτη φράση επικεντρώνει στον αριθμό και η δεύτερη στο νόμισμα, άρα μπορεί να είναι σωστές και οι δύο ανάλογα με τα συμφραζόμενα. Τι λέτε εσείς;

daeman

Administrator
Staff member
...
[h=1]ποιο γένος στην ακολουθία άρθρο-αριθμητικό-ουσιαστικό;[/h]
... πώς θα το προτιμούσατε:
...

Ακόμα:
1,25 εκατομμύριο, ή
1,25 εκατομμύρια

Προσωπικά, στο δεύτερο ετούτο, προτιμώ το πρώτο, αφού λέμε 1μισι εκατομμύριο και όχι 1μισι εκατομμύρια, και επίσης αφού λέμε 1 εκατομμύριο 250 χιλιάδες. Το 'χω δει όμως και 1,25 εκατομμύρια, και απορώ. Εσείς;

Όλοι εμείς (των θετικών επιστημών) νομίζω ότι θα σου πούμε με ένα στόμα: 1,25 εκατομμύρια. Έτσι διαβάζουμε αυτές τις μονάδες. Αν είναι λάθος, δεν ξέρω, αλλά έχει επικρατήσει. Right, Daeman;

Βέβαια, το γνωρίζω. Και δε μου λες, επ' ευκαιρία, λέτε
0,75 λίτρο, ή
0,75 λίτρα, ή
0,75 του λίτρου ;

Μάλλον φταίει το κόμμα...:

1,25 εκατομμύρια
0,75 λίτρα (αλλά επειδή οι θετικοί αισθανόμαστε και την ασυμμετρία του πληθυντικού στα λίτρα με το μικρότερο της μονάδας λέμε) και 0,75 του λίτρου... βασικά, συνήθως γράφουμε 0,75 l ή 0,75 lit και καθαρίζουμε... :)

Ακριβώς, Αλεξάνδρα. Πάντα και παντού, εφόσον εκφράζεται με δεκαδικό και όχι ενάμιση κλπ.

Και για τα λίτρα, Κώστα:
0,75 λίτρα, ή
0,75 του λίτρου
Το δεύτερο είναι ίσως πιο σωστό, όπως λέει και ο Δρ7χ, αλλά το πρώτο είναι θέμα τυποποίησης μάλλον, ώστε να γράφονται ομοιόμορφα όλες οι μονάδες μέτρησης, ανεξάρτητα αν η τιμή είναι μεγαλύτερη από τη μονάδα ή όχι.

Ιδίως στον προφορικό λόγο, ο πληθυντικός είναι ο κανόνας: μηδέν κόμμα οχτώ λίτρα, ένα κόμμα πέντε κιλά. Τα ένας/μία/ένα και ενάμισης/μιάμιση/ενάμισι είναι τα μόνα που τη γλυτώνουν. :)

Να συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες και να πω ότι το «...του λίτρου» μάλλον ταιριάζει σε κλάσματα (ένα τέταρτο του λίτρου κ.τ.λ.) και όχι σε δεκαδικούς. Επίσης, και παραδόξως, λέμε «μηδέν κόμμα ένα λίτρα», παρά την ασυμφωνία.