παρθενογένεση = (μτφ.) parthenogenesis, virgin birth, ex nihilo creation

nickel

Administrator
Staff member
parthenogenesis [ˌpɑːθɪnə(ʊ)ˈdʒɛnɪsɪs]
noun
[mass noun] Biology
reproduction from an ovum without fertilization, especially as a normal process in some invertebrates and lower plants: cyclic parthenogenesis is well displayed in aphids.


Είναι σπάνια η μεταφορική χρήση. Στο OED:
fig. 1870 Lowell Among my Bks. Ser. i. (1873) 223 How one sin involves another, and forever another, by a fatal parthenogenesis.

Θα περίμενα να είναι πιο συνηθισμένο στη μεταφορική χρήση το virgin birth, αλλά και πάλι δεν βρίσκω αμέσως καλά παραδείγματα.
When will academics accept there is no such thing as a virgin birth in the arts?

Τι γράφει το ΛΝΕΓ μου;
παρθενογένεση (η) (-ης κ. -έσεως | -έσεις, -έσεων} 1. ΒΙΟΛ. η αναπαραγωγή οργανισμού χωρίς γονιμοποίηση, δηλ. με τη συμμετοχή μόνο τού ενός φύλου (τού θηλυκού) 2. (γενικότ.) η παραγωγή έργου, φαινομένου κ.λπ. εκ τού μηδενός, από το τίποτα, χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι που να λειτούργησε ως αρχική πηγή, πρόγονος, επίδραση κ.λπ.: παρθενογένεση στην τέχνη.

Έχουμε και το λατινικό για τη «δημιουργία εκ του μηδενός»:

creatio ex nihilo, creatio ab nihilo (όλο λατινικό)
creation ex nihilo, ex nihilo creation, creation ab nihilo, ab nihilo creation (υβρίδιο)
creation out of nothing (όλο αγγλικό)
http://en.wikipedia.org/wiki/Ex_nihilo
 
Νομίζω ότι η δημιουργία εκ του μηδενός έχει ελαφρώς διαφορετικό ρέτζιστερ. Χρησιμοποιείται π.χ. στην φυσική για να εκφράσει κβαντικές διακυμάνσεις ή στην φιλοσοφία και την θεολογία για να εκφράσει τα περί δημιουργίας. Διορθώστε με αν κάνω λάθος, αλλά δεν νομίζω ότι μιλάμε για παρθενογένεση στην κοσμογονία ή σε οποιοδήποτε επιστημονικό κόντεξτ.
 

nickel

Administrator
Staff member
Τα αγγλικά του τίτλου μπορεί να συμπέσουν στη μεταφορική σημασία αλλά όχι στις θετικές επιστήμες. Από αυτή την άποψη, το «(βιολ.)» είναι λάθος και θα φύγει αποκεί. Ευχαριστώ.

Με την ευκαιρία: ήθελα να γράψω και την άμωμη σύλληψη, immaculate conception, αλλά την ξέχασα.
 

cougr

¥
Με την ευκαιρία: ήθελα να γράψω και την άμωμη σύλληψη, immaculate conception, αλλά την ξέχασα.

Το immaculate conception συχνά συγχέεται ως συνώνυμο των parthenogenesis/virgin birth αλλά στην πραγματικότητα παραπέμπει στο ρωμαιοκαθολικό δόγμα της εξαίρεσης της Παναγίας από την προπατορική ενοχή/αμαρτία από την στιγμή της σύλληψής της.

Παρεμπ: Ακόμη ένα συνώνυμο είναι το Virginal/Virgin conception(και ενίοτε Virginal reproduction).
 
Top