metafrasi banner

παρατεταμένη γενική επιστράτευση

Όχι, μην φοβάστε, δεν συνέβη κάποια τραγική παρεξήγηση με την γείτονα χώρα που να μας φέρνει στα πρόθυρα της επιστράτευσης, απλά διαβάζοντας σήμερα το cracked.com*, έπεσα πάνω σε ένα τελευταίο άρθρο με τίτλο 5 Surprising Upsides of Horrible Natural Disasters, όπου στην πέμπτη θέση τοποθετούν οι συντάκτες τον διπλό σεισμό Τουρκίας-Ελλάδας του 1999. Όπως φαίνεται κι από τον τίτλο, το άρθρο περιγράφει φυσικές καταστροφές που επιβεβαιώνουν την ρήση "ουδέν κακόν αμιγές καλού" και εν προκειμένω αναφέρεται στην εκκίνηση αυτού που ονομάσαμε "ελληνοτουρκική φιλία".

Η ελληνοτουρκική φιλία (σε συνδυασμό και με την ένταξή μας στην ΟΝΕ), είχε κι έναν άλλον αντίκτυπο, που θα θυμούνται όσοι υπηρέτησαν την θητεία τους στις αρχές του αιώνα. Το 2002, με το Π.Δ. 371/2002, η χώρα περιήλθε σε κατάσταση ειρήνης, για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία της. Για όσους δεν το έχουν υπόψη, η Ελλάδα βρισκόταν σε καθεστώς παρατεταμένης γενικής επιστράτευσης από το 1974 (λόγω της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο). Οι νομικές συνέπειες της συγκεκριμένης αλλαγής είναι σπουδαίες για το στρατιωτικό προσωπικό και τους κληρωτούς, γιατί κάποια εγκλήματα που πριν ήταν κακουργήματα, από το 2002 και μετά μετατράπηκαν σε πλημμελήματα (όπως η ανυποταξία). Η λιποταξία από το 2002 και μετά τιμωρείται με φυλάκιση μερικών μηνών, ενώ προηγουμένως επέφερε ως και ισόβια κάθειρξη ή και θανατική ποινή! Οι φυλακίσεις που επιβάλλονται από αξιωματικούς έπαψαν να παρατείνουν τον χρόνο θητείας, οι στρατιωτικοί πλέον μπορούσαν να παραιτούνται ελεύθερα, καταργήθηκαν τα κρατητήρια από τις μονάδες και λοιπές ανάλογου χαρακτήρα αλλαγές.

Φυσικά, όπως μαρτυρά κι ο τίτλος του νήματος, το θέμα μου είναι η παρατεταμένη γενική επιστράτευση, όπως ονομάστηκε η κατάσταση στην οποία βρισκόμασταν από το 1995 ως το 2002, με τον Ν. 2287/1995, που ορίζει ότι η γενική επιστράτευση μεταβάλλεται σε παρατεταμένη με την πάροδο έξι μηνών από την κήρυξή της. Πρακτικά αυτό συνεπάγεται την ελάφρυνση κάποιων ποινών και την μερική χαλάρωση στην τήρηση της επιβολής τους. Υπάρχει κάποια πρόταση για την απόδοση αυτού του όρου στα αγγλικά; Γνωρίζει κανείς αν υφίσταται παρόμοια κατάσταση σε άλλους στρατιωτικούς ΠΚ;


* χιουμοριστικό site, για τους μη γνωρίζοντες
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα και καλή Κυριακή. Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες. Ο όρος είναι prolonged (general) mobilization , αλλά δεν ξέρω αν προβλέπεται το prolonged σε άλλους στρατιωτικούς κώδικες ή νομικά καθεστώτα. Αλλά, αν τη λένε διαφορετικά, εμείς γιατί να την πούμε κάτι άλλο από prolonged;
 

Earion

Moderator
Staff member
Λέω αμέσως ότι δεν γνωρίζω το θέμα. Αλλά θα μου προξενούσε μεγάλη έκπληξη αν υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος όρος, γιατί δεν βρίσκω σε τι διαφέρει (στην ουσία της) μια παρατεταμένη επιστράτευση από μια σύντομη. Δεν νομίζω ότι είναι ειδοποιός η διαφορά, περιγραφικός είναι ο χαρακτηρισμός. Αντιθέτως, αν το θέμα ήταν ο γενική επιστράτευση έναντι της μερικής, ναι εκεί υπάρχει διαφορά, και σπουδαία. Αλλά δεν είναι και τίποτα δύσκολο: general έναντι partial mobilization.
 
Η παρατεταμένη γενική επιστράτευση ορίζει ότι οι ποινές που επιβάλλονται είναι ίδιες με εκείνες της μερικής επιστράτευσης (σύμφωνα με τον Ν. 2287/1995). Δηλαδή από νομικής άποψης είναι ό,τι και η μερική επιστράτευση, με κάποιες διαφορές που αφορούν το τυπικό της διαδικασίας πρόσκλησης επιστράτων, μετεκπαίδευσης και τις προθεσμίες (π.χ. τον αριθμό ημερών μετά από τον οποίο κηρύσσεσαι λιποτάκτης). Από εκεί προκύπτει το θέμα εύρεσης όρου.
 
Top